POVIJESNA ULICA

FOTO: DEBAKL MILIJUNSKE OBNOVE Mesnička se počela raspadati niti dva mjeseca nakon radova

Kolnik, na čiju je obnovu potrošeno pet milijuna kuna, počeo je propadati nakon prvih kiša. Neovisni stručnjaci traže hitnu istragu tijeka radova
Zagreb, 011214.Rupe u novoobnovljenoj Mesnickoj.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Samo dva mjeseca nakon svečanog otvorenja, obnovljena Mesnička počela je propadati.

Raspale su se fuge koje bi trebale držati kocke na kolniku. Odnosno, fugirna masa, koja bi morala biti vodootporna, na dijelovima ulice potpuno se isprala pa su se kocke počele pomicati. Projekt preuređenja, koji je trajao tri i pol mjeseca, završio je 3. listopada kada je ulica pompozno otvorena.

Radovi su, dakle, trajali nešto manje od četiri mjeseca tijekom kojih je preuređeno 4500 četvornih metara ulice, obnovljen je sustav kanalizacije, promijenjen plinovod, a nogostup je spušten na razinu ceste.

Stručnjaci, među kojima su i sudionici projekta rekonstrukcije Mesničke, tvrde da je šteta nastala jer se previše žurilo s radovima, odnosno zbog skraćenih rokova.

No, vještak za graditeljstvo Žarko Željko smatra da treba ispitati koji su materijali korišteni za obnovu.

FOTOGALERIJA: Rupe u novoobnovljenoj Mesničkoj. Foto: Damjan Tadić / CROPIX

- Treba istražiti kako se postupalo s materijalom i je li korištena fugirna masa uopće prikladna za naše podneblje i karakteristične česte kiše - tvrdi Žarko Željko, dodajući kako, u slučaju da se utvrdi da je materijal nepravilno nanesen, troškove sanacije mora snositi izvođač radova.

Na niz nepravilnosti tijekom obnove upozoravali su stanari, uvjereni da se radovi izvode površno i neodgovorno. Ivan Juras, vlasnik restorana Stari fijaker, još je 8. studenoga upozorio da su se odvojile kocke na pragu njegova restorana. Tada je od postavljanja prošlo tek desetak dana.

- Strah me i pomisliti kako će ulica izgledati nakon prvog snijega - rekao je tada Juras.

No, za propast ceste nije bio potreban snijeg, dovoljne su bile prve kiše.

Na javnom natječaju koncesiju za obnovu Mesničke ulice dobile su tvrtke M. Soldo, Colas Hrvatska i Kamenarski centar Stipe Lucić. Obnova ceste i postavljanje kocki koštalo je četiri milijuna i 962 tisuće kuna.

Stručni i geodetski nadzor rekonstrukcije pripao je tvrtkama Kopima, MGV i Projektnog biroa Naglić. Za nadzor radova plaćene su im 92 tisuće kuna.

Nadležni iz navedenih tvrtki odbili su komentirati nastalu štetu. Za komentar su nas uputili u Gradski ured za prostorno uređenje iz kojeg, do zaključenja broja, nismo dobili odgovor na postavljeni upit.

Kronologija polemične obnove ulice

Gradonačelnik Milan Bandić svečano je otvorio Mesničku 3. listopada. Na otvorenju su ga stanari napali zbog spuštanja nogostupa na razinu kolniku i nedostatka prometne signalizacije kojom se ugrozila sigurnost pješaka. Stanari su 18. listopada održali prosvjed kako bi upozorili na loše sigurnosne uvjete.

Iako je Grad isprva tvrdio da se zebre u Mesničkoj ne mogu iscrtati jer su kocke zaštićene, 3. studenoga je Grad priznao poraz te krenuo s iscrtavanjem pješačkih prijelaza. Polemična treperava svjetla zamijenjena su novima koji svijetle neprekidno, a stanarima Mesničke također je obećano postavljanje zaštite na nogostup u obliku širokih mjedenih stupića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:00