STANARI U ŠOKU

FOTO: DIVLJAČKI NAPAD Manijaci brutalno premlatili obitelj labudova, tata i sin uginuli od ozljeda

Teško su ozlijeđena još dva mladunca koja su prevezena na njegu u stacionar Udruge za zaštitu divljih životinja
 Darko Tomas / CROPIX

Nisu se bojali ljudi. Svakodnevno su dolazili na obalu jezera Savica gdje su ih svi šetači mogli vidjeti. Labud, labudica i njihovih sedam mladunaca imali su svoju oazu mira na zabačenom zagrebačkom jezeru. No, netko je divljački iskoristio njihovu lakovjernost prema ljudima.

Dva labuda brutalno su pretučena na smrt, dok su dva mladunca teško ozlijeđena. Tijelo uginulog mužjaka u utorak ujutro plutalo je na jezeru, a tri ozlijeđena mladunca viđena su nakratko i zatim im se izgubio trag. Kad su reporteri Jutarnjeg izašli na teren, zatekli su ženku koja je nezaustavljivo plivala oko uginulog mužjaka, a iza nje su se bojažljivo kretala četiri neozlijeđena mladunca. Želimir Hercigonja, koji svaki dan obilazi obitelj labudova na jezeru, pozvao je policiju. Pokušao je i sam doći do uginulog, no njegovo je tijelo plutalo predaleko od obale.

- Svuda tražim ozlijeđene mladunce. Ne znam više jesu li i oni uginuli pa ih je počinitelj izvadio iz jezera ili su toliko ozlijeđeni da su se sakrili negdje uz raslinje. Znam samo da nedostaju jer ih je jučer bilo sedam, a sada ih vidim samo četiri - kaže Hercigonja koji se šokirao prizorom koji ga je dočekao na jezeru.

Hercigonja posljednja tri mjeseca svaki dan obilazi ovo leglo labudova i daje im hranu. Zadnji put ih je u grupi vidio u utorak oko 13 sati kada ih je došao nahraniti, a uginulog labuda ugledao je jučer oko 11.

- Ti su labudovi prekrasni. Pitomi su i dolaze na moj zvižduk. Svi su u odličnom fizičkom stanju, tako da je nemoguće da su uginuli prirodnim putem. Bojim se da ih je netko zatukao palicom. Nakon što sam ugledao uginulog mužjaka, tražio sam ženku i mladunce. Labudica se pojavila s četiri mladunca, ali tri nisam mogao naći, a susjed mi je rekao da ih je jutros vidio i da su bili teško ozlijeđeni - priča.

FOTOGALERIJA





Nakon što je policija došla i napravila zapisnik, na teren su izašli i vatrogasci. Izvukli su uginulog labuda i prebacili ga u Veterinarsku ambulantu u Heinzelovu gdje će biti napravljena obdukcija.

Na teren je izašla i Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja te su svi zajedno krenuli u potragu za nestalim mladuncima. Oko 15 sati uspjeli su ih pronaći. Jednom nije bilo spasa, a dva su teško ozlijeđena. Iako na prvu policija nije dopustila da se ozlijeđeni labudovi premjeste s mjesta nesreće, zajedno sa svojim timom doktorica je mladunce hitno prevezla u Udrugu za zaštitu životinja gdje im je pružena potrebna pomoć.

Nakon pregleda otklonjena je mogućnost da su labudovi otrovani, no jedva dižu glavu od ozljeda.

Kako nam je ispričala doktorica Bata, labudovi su prošle godine skinuti s popisa zaštićenih životinja, ali to ne umanjuje ovaj zločin. Prema Kaznenom zakonu, onaj tko usmrti životinju kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

- S obzirom na to da su dva labuda ubijena, a mama labudica je ostala s mladuncima, zbog njihove sigurnosti najbolje bi bilo da se životinje premjesti na neko drugo mjesto. Iako na ovom jezeru imaju uvjete za bezbrižan život, zbog ovog događaja više nisu sigurni. Sigurnosna procjena na temelju priča stanara okolnih kuća jest da ovdje nije sigurno i da bi bilo najbolje da ih se premjesti. I prošle je godine na ovom području bilo mrtvih labudova, no nikada nije utvrđeno što se s njima dogodilo i tko je krivac. Životinje bismo trebali premjestiti na jezero prema Velikoj Guni tako da tamo budu u miru i tamo će ih naš član nadzirati i hraniti - kaže Ingeborg Bata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:54