TVORNICA NOVCA

FOTO: EVO ZAŠTO JE ZAGREB NAJBOLJI U EUROPI Hoteli i hosteli nikada puniji, vlasnici štandova: 'Zarađujemo 40 kuna svake minute'

 CROPIX

Je li Advent u Zagrebu napokon postavio hrvatsku metropolu na mapu velikih svjetskih gradova koji znaju monetizirati vlastite sajmove, pitanje je na koje gotovo svi u organizaciji ove blagdanske čarolije odgovaraju potvrdno, bez pretjeranog razmišljanja.

Jer dok građani i brojni turisti u užem centru grada uživaju u ponudi hrane i pića te maštovitih suvenira, iza kulisa se krije prava tvornica novca. Prema vrlo konzervativnoj procjeni, u Zagrebu će se u u 44 dana, koliko traje božićna bajka, okrenuti vrtoglavih 200 milijuna kuna, a svoj dio kolača zgrabit će gotovo svi - od gradske uprave, privatnih agencija, ugostitelja, obrtnika i trgovaca, do hotelijera i vlasnika hostela.

Krenimo redom.

Za štand 25.000 kuna

Prema procjenama turističkih djelatnika, ovogodišnji Advent bit će posjećeniji od onog lanjskog koji je srušio sve rekorde. Lanjskog prosincu Zagreb je posjetilo 56.000 domaćih i stranih turista, a ostvareno je više od 100.000 noćenja. Prema istraživanju Instituta za turizam Tomas, svaki turist u prosjeku dnevno u Zagrebu ostavi 123 eura, što znači da u gradu ostane oko 93 milijuna kuna.

Na osam najatraktivnijih lokacija u centru grada program su organizirale četiri agencije: Katapult (Zrinjevac i Tomislavac), Fuliranje (Tomićeva i Kurelčeva), Tvornica događaja (Gajeva, Bogovićeva i Petrićeva) te Svibanj projekt (Europski trg).

Svaka od tih agencija iznajmila je određeni broj štandova od Grada Zagreba. Prema Pravilniku o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada, Grad metar kvadratni ugostiteljskog štanda iznajmljuje za 35 kuna po danu, a štandove za suvenire po 20 kuna.

Agencije su ukupno iznajmile 162 štanda, od toga 83 za ugostiteljstvo i 79 za suvenire. Prosječna površina štanda iznosi oko 10 četvornih metara, što u prijevodu znači da je Grad uprihodio na toj stavci oko dva milijuna kuna.

Te iste štandove agencije su dale u najam ugostiteljima za prosječnu cijenu od 25.000 kuna, a suvenirnicama za 7000 kuna mjesečno. Ovisno o broju štandova koje su organizirale, agencije su od najma uprihodile 2,4 milijuna kuna. No koliko točno zarađuju zakupci ugostiteljskih kućica na Adventu nemoguće je doznati.

Zarade 40 kuna u minuti

Zato smo u dvije večeri obišli najpopularnije lokacije i sami provjerili stanje na terenu i neslužbeno popričali s prodavačima. Otišli smo u srijedu, za adventsko ludilo prilično miran dan, te u u subotu kad se centrom jedva prolazilo od gužve.

U srijedu u samo pola sata na jednom od najpopularnijih štandova u Kurelčevoj prodalo se 48 kobasica po cijeni od 15 do 20 kuna. Ako uračunamo prosječnu cijenu od 17,5 kuna, marljivi dečki u blagajnu su stavili 840 kuna samo od kobasica. Otišlo je i desetak kuhanih vina, po cijeni od 12 kuna, što znači da se u blagajnu u 30 minuta slilo oko 1000 kuna. Odnosno 16,6 kuna po minuti.

Na Zrinjevcu vina idu bolje od kobasica. Na jednom prosječnom štandu, kod kojeg je čak i bilo slobodnih stolova, u sat vremena otišla su 72 kuhana vina. Zarada - 888 kuna. Bez rakijica, kobasa i sokova.

Štand na trgu ima nešto više cijene, vino stoji 15 kuna, a kobasice i do 25 kuna. Potražnja svejedno nije manja - u pola sata prodalo se 25 porcija fritula, 17 kobasica i 12 kuhanih vina. Uz rakije i sokove, i u njihovu se blagajnu u pola sata slije više od tisuću kuna.

ZAGREB PROGLAŠEN NAJBOLJOM BOŽIĆNOM DESTINACIJOM U EUROPI! Hrvatska metropola odnijela uvjerljivu pobjedu sa skoro trećinom svih glasova

-Ima posla, ali danas je još i mirno - komentirao je prodavač na trgu. Vikendom je, kaže, prodaja i nekoliko puta veća. Tada u minuti zarađuju i po 30 do 40 kuna.

Ako računamo da u jednom satu zarade 1350 kuna od prodaje kobasica, 3000 kuna od kuhanog vina i 900 kuna od fritula, dobivamo broj od 5250 kuna po satu. Vikendom su najveće gužve, od 17 do 22 sata, i ako uzmemo 7 udarnih vikenda Adventa, dođemo do 30,5 milijuna kuna koje ugostitelji zarade samo u tih 14 dana. Dakle, bez ikakvog prometa u jutarnjim satima vikendom, i bez ijedne prodane kobasice u razdoblju od ponedjeljka do petka. I bez prodanog suvenira.

Osim ugostitelja, agencija i grada, ruke trljaju i hotelijeri i vlasnici hostela.

Obračun 10. siječnja

Kolika je pomama za doživljaj Adventa u Zagrebu pokazuje i informacija da ljudi iz Zagrebačke županije dođu prespavati samo zbog toga.

Koliko će se novca uistinu okrenuti u Zagrebu, bit će poznato nakon 10. siječnja. Egzaktne podatke tada će znati samo Porezna uprava.

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Ivana Brkljačić u Gajevoj ulici poslužuje ličke specijalitete

U adventski biznis uključile su se i neke poznate osobe iz svijeta ugostiteljstva, biznisa i sporta.

Velik broj poznatih zagrebačkih restorana, slastičarnica i vinarija ima svoje kućice, poput Okrugljaka, RougeMarina, BBQ Submarinea, Pivane, Vivat finih vina, Stare Preše, Slastičarnica Amelie i Zagreb…

Japanski štand u Kurelčevoj, koja je tematski podijeljena po svjetskim gradovima, drži i Davor Bienenfeld, vlasnik Binimoto Sushija, za popularni štand Moskva zaslužni su ugostitelj Alan Burazin i predsjednik Medveščaka Damir Gojanović, poznati ugostitelj Slobodan Krnetić na križanju Gajeve i Bogovićeve drži štand Goulash, a na početku Gajeve, kod Trga bana Jelačića, Ivana Brkljačić vodi Ličku kuću. Poznatu atletičarku moguće je vidjeti kako i sama u večernjim satima poslužuje goste i priprema hranu.

FOTO: Srđan Vrančić / CROPIX

- Uključila sam se u Advent jer sam željela promovirati ličku kuhinju, držimo pravi lički buncek, čvarke, domaće ličke kobasice, basu, pole… Drago mi je da sam dio Adventa, stvarno sam ponosna na Zagreb i sve što nudi - rekla nam je Ivana Brkljačić, dodajući da je najsretnija što gosti s njenog štanda odlaze zadovoljni.

VODIČ Što raditi ovog vikenda

Vikend na Fuliranju u Kurelčevoj bit će u znaku Barcelone, a organizatori najavljuju odličnu zabavu uz crvenu sangriju.

U prolazu Oktogon sutra u 11 sati zasvirat će ansambl Strauss, te će se glazbena događanja nastaviti i u nedjelju, kad će se održati mini koncert s balkona HNK u izvedbi limenopuhačkog sastava Ad gloriam brass. Sutra će početi izrada Ledene skulpture na platou Gradec.

- Na Europskom trgu osim klasične adventske ponude ovog vikenda, tijekom subote i nedjelje, bit će organiziran i Mali plac na Adventu.

- Manifestacija Adventski kalendar kojoj je cilj oživiti zaboravljena dvorišta i prolaze u centru grada ovog vikenda odvija se u dvorištu u Petrinjska 73, za koje mnogi kažu da je najveće adventsko iznenađenje.

- Tradicionalno događanje “S božićnih balkona” u nedjelju će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu, a posjetitelji će moći uživati u božićnim skladbama sastava Ad gloriam brass.

- Ovog vikenda počinje izrada Ledene skulpture na platou Gradec koja će potrajati sve do 22. prosinca, a posjetitelji će u svakom trenu moći doći na Gradec i vidjeti kako napreduje izrada skulptura.

- sajam antikviteta tijekom kojeg će se održavati predavanje i izložbe, počinje u galeriji Klovićevi dvori. Prezentaciju oslikavanja staklenih kuglica u 12 sati održat će Petra Krhen Antonid.

- Na Trgu bana Jelačića u subotu će nastupiti bendovi Irish Maden i Blue World Trio, a u nedjelju će na istom mjestu zasvirati Royal Garden Dixie Zagreb.

- Na Zrinjevcu će se sutra održati izrada ginger housea, a za zabavni dio programa bit će zaduženi Giova&Nonsence i Jantar. U nedjelju nastupaju Iva Smojver i Željka At Ease.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15