StoryEditor
'DIV GRADA ZAGREBA'

FOTO: JESTE LI VIDJELI OVU NEOBIČNU SKULPTURU U ZAGREBU? Razgovarali smo s čovjekom koji ju je napravio, otkrio nam je što ga je inspiriralo

 
 Marko Todorov / CROPIX

Impozantna drvena skulptura na Ksaverskoj cesti u Zagrebu privlači pažnju brojnih prolaznika. Mnogi od njih zastaju kako bi fotografirali djelo Željka Kranjeca koji već dvije godine od otpada izrađuje skulpture inspirirane hrvatskim legendama.

Ogromna drvena skulptura, pojašnjava nam Kranjec, predstavlja diva Grada Zagreba.

Kraljevi

- Ideja je bila da izradim hrvatske kraljeve divove koji bi se postavili na mjesta gdje su ti kraljevi po legendama obitavali. Želja mi je da ovaj div osvane na Adventu i zato skulptura ima licitarsko srce kao simbol Zagreba - govori nam Kranjec.

Za izradu ovakve skulpture trebalo mu je mjesec dana, radi ih u slobodno vrijeme, a govori nam kako bi bio presretan da surađuje s nekom tvrtkom i da mjesečno izrađuje jednu do dvije skulpture. Dvije su već, kaže, izložene u Hrvatskom zagorju i u Istri.

Marko Todorov / CROPIX
 

Dvoglavi zmaj

- Skulptura dvoglavog zmaja koju sam napravio nalazi se ispod dvorca Veliki Tabor, a druga koja nosi naziv Krsnik po jednoj legendi iz Istre nalazi se pred zidinama Pićana - govori.

Kaže kako bi skulpturama volio oplemeniti i zagrebačke parkove, probuditi dječju maštu i znatiželju za učenjem o hrvatskim legendama, tradiciji i bajkama, ali i ekološki osvijestiti druge.

- Moje geslo pri izradi skulptura je “Otpad nije smeće”, a želja mi je probuditi svijest kod ljudi da se ne mora sve bacati nego da se od otpada može stvoriti nešto kreativno i lijepo - ističe Kranjec.

Marko Todorov / CROPIX
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 13:24