ZAVRŠNI ČIN POLITIČKE DRAME

FOTO: KONAČNO ZBOGOM TRGU MARŠALA TITA S Trga Republike Hrvatske radnici uklonili ploče sa starim nazivom trga, sve pratio i Hasanbegović

 
Zamjena ploča na Trgu Republike Hrvatske
 Damir Krajač / Hanza Media

Prva na redu bila je ploča na zgradi Sokol Marića. Dva radnika Pismorada izašla su u 15 sati iz službenog kombija, izvadili ljestve, bušilicu i plavu ploču omotanu zaštitnom folijom. Trebale su im samo dvije minute i osam poteza bušilicom da skinu i postave novu ploču. Odmah su krenuli dalje, ali u pratnji dva zaštitara. Ne treba ništa prepustiti slučaju. U smjeru kazaljke na satu skidali su jednu po jednu sve dok trg oko Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu nije dobio novo ime - Trg Republike Hrvatske.

Cijela akcija obuhvatila je zamjenu sedam ploča, pet sa zgrada i dvije s pokaznih stupova, a trajala je svega 15 minuta. Sve je prošlo u tišini, bez velike pompe ili rezanja vrpce. Građani su isprva bili iznenađeni, ali nije im dugo trebalo da izvade svoje pametne mobitele i kamerom zabilježe dio povijesti. Među okupljenima bio je i Zlatko Hasanbegović, politički tajnik stranke Neovisni za Hrvatsku i predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Komentirao je s građanima zamjenu ploča, ne skidajući osmijeh s lica.

- Slučajno sam došao. Živim u blizini i prijatelj mi je javio da skidaju ploču. Došao sam kako bih se samostalno uvjerio da ploča odlazi - rekao je Hasanbegović. Priznao je kako je dobar osjećaj vidjeti kako skidaju ploču, ali već je vidio novu metu, nedaleko udaljenu od svog posljednjeg trijumfa.

- Sastavit ćemo novo povjerenstvo stručnjaka koje će odlučiti o preimenovanju Masarykove ulice. Ono što mogu istaknuti kako Odbor neće biti mjesto ničijeg političkog ekshibicionizma - dodao je Hasanbegović. Poslije je s prijateljima sjeo u obližnju krčmu kako bi popio svoju prvu kavu na friško preimenovanom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 21:29