PRINOVE

FOTO: NAJLJEPŠA VIJEST IZ LAVLJE NASTAMBE U ZAGREBU Na svijet stigla dva preslatka lavića

Od idućeg tjedna malene pridošlice bit će vidljive građanima

Zagrebački zoološki vrt postao je bogatiji za dva mala lavića ili možda lavice. Spol mladunčadi još nije poznat, jer njihova majka Nyota ne da nikome da im se približi, a jednako zaštitnički ponaša se i njena sestra Ayana te otac Leo. Maleni su na svijet stigli 16. lipnja i od tada na njih budno pazi cijeli mali čopor, koji potomke ima na oku 24 sata na dan. To uopće nije tako lak posao s obzirom na činjenicu da ove velike mačke spavaju i po 20 sati dnevno.

- Lavove se opravdano smatra kraljevima životinja, ali jedna od situacija kad najbolje možete vidjeti svu njihovu snagu jest kada štite svoje mlade. Nyota je prvih tjedana bila jako nepovjerljiva prema svima pa bi glasnom rikom i zastrašujućim kretnjama tjerala sve koji bi im se približili. Sada se navikla na timaritelje i djelatnike Vrta koji se o njima brinu, no nepoznatima ne da blizu - pojasnio je situaciju u lavljoj nastambi Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba te dodao da su djelatnici Vrta činili sve kako bi lavlju obitelj proteklih tjedana poštedjeli nepotrebnog uznemiravanja.

Upravo to razlog je što se još ne zna spol dvaju malih stvorenja, a on će se utvrditi kada se oni počnu odvajati od majke. Tada će ih se moći na miru pregledati.

- Lavići su vitalni i agilni i zaista lijepo napreduju. Mama ih kvalitetno hrani, a oni svakim danom postaju sve odvažniji, pa sve češće izlaze i u vanjski dio nastambe - pojasnila je Dijana Beneta, zoologinja u Vrtu i pojašnjava kako je riječ o prvoj mladunčadi koja je na svijet došla u novoj nastambi lavova - na lavljoj stijeni Kidepo.

Zasad ih se ne može vidjeti, no Skok kaže kako će od idućeg tjedna malene pridošlice biti vidljive građanima. Osim toga kada im se utvrdi spol dobit će i imena, a uprava ZOO vrta uključit će posjetitelje u odabir imena novih stanovnika vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:54