OTEZANJE S PREGOVORIMA

FOTO: NIKNULI UPEČATLJIVI PLAKATI OD JARUNA DO PREČKOG Borba za zemljište na tramvajskom okretištu dobila novi nastavak: 'Isprike sugrađanima'

 
 Matija Boltižar / Jutarnji list

Na tramvajskim stanicama od zagrebačkog Jaruna do Prečkog niknuli su plakati upečatljive tamnoplave boje na kojima se nepotpisani vlasnik ispričava svojim sugrađanima zbog mogućih poteškoća „koje bi mogle proizaći iz vrlo izglednog premještanja pruge s privatnog zemljišta“.

Vlasnik tog plakata je ujedno i vlasnik zemljišta na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom. Riječ je Goranu Husiću, opunomoćeniku obitelji Maršanić koja je javnosti postala poznata nakon što su u listopadu prošle godine ogradili ranije spomenuto okretište u Prečkom i time blokirali tramvajski promet.

Matija Boltižar / Jutarnji list

Kada je njihova priča procurila u javnost tako su krenuli pregovori između obitelji i Grada koji traju već više od četiri mjeseca.

Naime, prema pravomoćnoj odluci Ministarstva pravosuđa Grad Zagreb mora vratiti zemljište Maršanićima, odnosno Husiću koji je od prosinca novi vlasnik te parcele, no suprotne strane ne mogu pronaći zajednički dogovor. Ova priča je danas dobila novi nastavak s plakatima na tramvajskim stanicama, ali i s priopćenjem iz Grada u kojemu objašnjavaju pozadinu slučaja.

Kako stoji u dopisu koji je Goran Husić poslao direktorici ZET-a Ljubi Romčević Žgela, Husić traži 426 eura po metru kvadratnom za isplatu zemljišta te još dodatno 106.875 kuna mjesečno na ime zakupnine za najam parcele. Za cijenu zemljišta iz Grada kažu da je šest puta veća od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama te da je cijena 1,5 puta veća nego što je Husić navodno platio Maršanićima.

Inače, riječ je posjedu veličine 1425 četvornih metara.

-Kako bi otklonio svaki prigovor pristranog postupanja, Grad Zagreb je, sukladno čl. 19. Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, zatražio novu procjenu Visokog procjeniteljskog povjerenstva. Nakon zaprimanja zatražene procjene, odredit će se daljnje postupanje u ovoj pravnoj stvari – napisali su iz Grada.

Matija Boltižar / Jutarnji list

Ujedno u priopćenju navode da je Husić na sastanku s Ljubom Romčević Žgelom, direktoricom ZET-a, inzistirao na rješenju problema isplatom traženih iznosa, a u protivnom je prijetio „unaprijed plaćenim“ medijskim „aktivnostima“, uz poruku kako „vjeruje da to nitko ne želi, jer će iznenađenje koje priprema biti izrazito neugodno“.

Husić je pak negirao bilo kakve prijetnje, a kao medijske aktivnosti je naveo plakate koji sada stoje na tramvajskim stanicama.

-Oni su se uplašili da ćemo zatvoriti okretište jer im nisam htio reći što planiramo napraviti. Sve što sam ja rekao na sastanku jest da će njima, kao i meni, biti neugodno u narednim danima. Ako su oni to okarakterizirali kao prijetnju, onda ne znam – veli Husić.

Što se tiče cijena, ističe da je on kao legitimirani vlasnik zatražio da Grad podmiri najam i to još po cijeni koja je četiri puta niža nego što inače Grad iznajmljuje poslovnim subjektima te ujedno navodi da Grad prodaje zemljišta udaljena kilometar od okretišta za 400 do 500 eura po kvadratu, čime njegova cijena nije pretjerana.

Za optužbe o navodnom plaćanju zemljišta, odnosno da nije ni došlo do transakcije između njega i Maršanića, Husić kaže kako je to privatni posao i da tu nema što komentirati, no da Grad ima pravo tražiti dokazivanje plaćanja.

-Svim našim sugrađanima je jasno kako ova Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom radi i mi se ne moramo nikome objašnjavati – kaže Husić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:56