MATURANTI LUDUJU

FOTO: NORIJADA U ZAGREBU Četvero privedenih, šestero završilo na Hitnoj zbog alkohola

Zagreb, 160514. Tradicionalna Norijada u kojoj se zagrebacki srednjoskolci oprastaju od skolskih klupa zapocela je okupljanjem maturanata u 12 sati na glavnom zagrebackom Trgu. Od Trga se povorka uputila prema Bundeku, gdje je organizirana sredisnja proslava.Na fotografiji: gradonacelnik Milan Bandic fotografirao se s maturantima.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački maturanti danas imaju svoj dan, popularno prozvan 'norijada', koju obilježavaju na Bundeku, no prvo mjesto susreta bio im je Trg bana Jelačića gdje se okupilo stotine maturana u majicama raznih boja s obilježjima sada već bivših škola i razreda.

"Kakva recesija, kakva kriza - kod nas nitko neće biti bez dobrog friza", "Uvezli ste đake, izvezli luđake", "Zapili smo pare za tiskaru", "Stižu princeze", "Preživjeli smo školohaust", samo su neki od natpisa na zanimljivim majicama maturanata koji su svoj imidž i ove godine upotpunili neizostavnim zviždaljkama, trubicama i drugim rekvizitima.

Uz zaglušujuće zvukove zviždaljki, trubica i glazbu s kamiona uživali su plešući na glavnom zagrebačkom trgu. Nije im smetala ni kiša ni hladnoća ni jak vjetar da razviju hrvatske zastave i zastave anarhije.

"Norite, ali nemojte ponoriti", poručio im je preko zvučnika s kamiona zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U dobrom raspoloženju, praćeni zvucima glazbe, te vozilima osiguranja i policije, krenuli su Praškom ulicom preko Zrinjevca i Miramarskom do Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice preko Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana do Bundeka.

Na Bundeku maturante čeka bogat glazbeno-scenski program. Ondje će moći kupiti sendviče, vodu, sokove i pivo u plastičnim čašama, a nije im dozvoljeno unošenje alkoholnih pića i ostalih neprimjerenih sredstava.

Unatoč tome, već sada su neke skupine maturanata pod utjecajem alkohola, a brašno i pivo koje prolijevaju vjetar raznosi po drugim maturantima i prolaznicima. Svake godine iznova se na gradskim ulicama ponavljaju iste scene pijanih maturanata pa često mora djelovati hitna medicinska služba, ali i policija.

Zbog maturanata je na kratko bio zaustavljen tramvajski promet na Trgu bana Jelačića, a policija je regulirala promet trasom prolaska razdragane i vesele povorke.

Četvero privedenih na norijadi, šest pijanih odvezla hitna

ZAGREB - Četvoro mladih Zagrepčana, od kojih tri maloljetnika i jedan punoljetni, privedeni su danas u policiju tijekom 'norijade' u Zagrebu, a zbog pijanstva u šest slučajeva morala je intervenirati hitna medicinska služba.

Dvije mlade osobe, jedna maloljetna, a druga ne, privedene su u policiju zbog prekršaja javnog reda i mira odnosno zbog tuče i svađe te zbog vrijeđanja policajca, jedan je maloljetnik privreden zbog oštećivanja ZET-ovog autobusa, a još jedan zbog oštećivanja prometnog znaka.

Na Bundeku se, po procjenama policije, okupilo oko pet tisuća maturanata koji su na središnju proslavu završetka srednjoškolskog obrazovanja stigli u dugačkoj povorci s Trga bana Jelačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 18:10