STRAŠNA POSLJEDICA POTRESA

FOTO: OTKINUT KRIŽ SA SIMBOLA GRADA ZAGREBA Oštećen toranj Zagrebačke katedrale

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Najavljeni plan izgledao je otprilike ovako. S dijela južnog tornja skinut će se dio skela kako bi se pokazala sva raskoš obnove koja je trajala proteklih pet godina. Skele neće skidati s cijele katedrale jer kompletna obnova još traje. Ali s južnog tornja, na kojem će se krenuti u treću, posljednju fazu obnove, skela bi se trebala ukloniti.

Takav plan propao je u nedjelju u 6.24 kad je potres pogodio Zagreb i sa spomenutog tornja otkinuo križ koji je pao na Nadbiskupski dvor.

Zagreb, 220320.
Stete na zgradama nakon potresa.
Jak potres koji je jutros pogodio Zagreb ostetio je Katedralu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Kako će teći obnova katedrale i južnog zvonika, nitko zasad ne zna. Prvo će se morati provjeriti sva nastala oštećenja u statici, a tek nakon toga će se moći pristupiti razradi moguće obnove.

Mnogi s kojima smo u nedjelju razgovarali napominju da se i od potresa 1880. godine, po modelu obnove koji je napravio Herman Bollé, katedrala obnavljala 22 godine, odnosno do 1902. godine.

- I sad je obnova već prešla te 22 godine. Od ideje blagopokojnog kardinala Franje Kuharića do danas prošlo je 33 godine. I još nije ni blizu obnova. Sad će to trajati... Ma samo dragi Bog zna - objašnjavaju sugovornici.

Zagreb, 220320.
Trg bana Jelacica.
Stete na zgradama nakon potresa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Nakon Bolléa katedrala se obnavljala još u dva navrata, sredinom 30-ih i krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, a onda je kardinal Kuharić ponovno pokrenuo stvari. Ideju o obnovi zagrebačke katedrale iznio je 1987. godine, a prve skele postavljene su krajem 1990. Tri su se godine slagale skele, a kardinal Kuharić je blagoslovio početak radova 1993. godine. Prema tadašnjim planovima, radovi su se trebali završiti 2012. godine.

Početkom 2007. skinut je kran težak 14 tona koji se nalazio između dva tornja, a prije šest godina s južnog tornja uklonjen je dio skela. Tad se govorilo da će u tornjeve ugraditi liftove za turističke posjete, a bilo je riječi i o otvaranju restorana. Prostora ima jer je u sjevernom tornju do prije nekoliko godina živio zvonar. Između dva tornja živjela je i Ljiljana Saucha, HTV-ova voditeljica, kako je jednom ispričala u Jutarnjem. No sve te ideje i planovi više ne vrijede. Sve se promijenilo u nedjelju u 6.24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:52