POSLJEDICE RAZORNOG POTRESA

FOTO: PRVI GRAĐANI USELILI U STUDENTSKI DOM Gospođa Vlatka iz Vlaške ulice: 'Strah me da bi se kuća mogla posve urušiti'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Sobu u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ trebalo je, prema očekivanjima Stožera civilne zaštite, zatražiti više od tisuću građana iz potresom oštećenih zagrebačkih zgrada.

Ipak, od svih onih koji su u nedjelju bili primorani napustiti svoje stanove zbog nastale štete, ponajviše u centru grada, smještaj u studentskim spavaonicama zatražilo je njih tridesetak. Potvrdili su nam to iz uprave SC-a, nakon što su od podneva promptno krenuli s iseljavanjem studenata da bi kapacitete studentskog doma stavili na raspolaganje unesrećenima. Dom inače prima i do 1800 studenata.

Više od tristo studenata danas je u nekoliko sati moralo spakirati svoje stvari, vratiti ključeve soba u "Cvjetnom" i preseliti u Studentski dom „Stjepan Radić“ na Savi. Od 17 sati djelatnici SC-a počeli su s prihvaćanjem građana čiji su stanovi oštećeni potresom do te mjere da stanovanje tamo više nije sigurno. Prema procjenama Stožera civilne zaštite, takvih je preko tisuću, ali većina je, ostajući vani i po nekoliko sati na hladnoći, prema svemu sudeći, u međuvremenu pronašla alternativni smještaj kod prijatelja, u hotelima ili izvan Zagreba.

Građani, kako smo doznali na licu mjesta, smješteni su na dva kata jednog paviljona u studentskom kompleksu, a prema preporuci Stožera, zatraženi su da ne izlaze iz svojih soba. Svaki je od primljenih građana provjeren, posebno je li pod mjerom samoizolacije, a dobili su i bonove za hranu koje će u narednim danima koristiti za obroke u studentskoj menzi. Koliko će dugo građani biti smješteni u studentskom domu još uvijek nije poznato.

Prve su građane u studentske spavaonice počeli primati oko 17 sati, a za tog su vremena, kako doznajemo, smjestili tek dvadesetak ljudi. Studenti će sa svim svojim stvarima biti preseljeni u Studentski dom Stjepan Radić, a za transport njih i njihovih stvari na raspolaganje su stavljena tri ZET-ova autobusa. Mirko Bošnjak, sanitarni upravitelj Studentskog centra, rekao nam je da građane primaju u studentske sobe kako se one oslobađaju, a hoće li tisuću ljudi uspjeti smjestiti tamo do ponoći nije htio spekulirati. Nekolicina studenata koja je na brzinu morala spremiti sve svoje stvari za preseljenje u Studentski centar Stjepan Radić, požalila nam se da su informaciju o odlasku dobili prekasno i da su za to uglavnom saznali preko društvenih mreža.

Neizvjesnost

Iako Cvjetno naselje ima kapacitet 1800 ljudi, svoje pravo na stanovanje uslijed obustave nastave na fakultetima koristilo je njih 300. Međutim, iako se velika većina studenata zbog toga vratila svojim kućama, doznajemo da je većina tu ostavila svoje stvari, koje sad trebaju spakirati, obilježiti i na Savu prebaciti djelatnici SC-a.

Na pitanje je li to trebalo bolje komunicirati, upravitelj Bošnjak ispričao se da je web stranica SC-a od jutra u padu te zamolio studente za razumijevanje u ovoj teškoj situaciji. Građani koje smo susreli u SC-u Cvjetno naselje, a koji strpljivo čekaju na svoj smještaj s tek nekoliko vrećica koje su u žurbi uspjeli skupiti, još uvijek tvrde da je situacija neizvjesna i da ne znaju koji su točno kriteriji za primanje u studentski dom. Vlatka Dragojević, 60-godišnja stanarka Vlaške 59, kaže da se pješke uputila do Cvjetnog naselja jer je javni prijevoz obustavljen, a za privremeni smještaj oštećenih građana saznala je od prijateljice. Do jučer je živjela u prizemnici, gdje je bila podstanarka, a kaže da je građevina i preko 200 godina stara, a zbog potresa se na njoj urušio dio krova.

Improvizacija

- Strah me da bi se kuća mogla posve urušiti, ovaj put možda i bez potresa. Smatram da je nužno da se svima koji su pogođeni omogući neka vrsta privremenog smještaja dok građevinari statičari ne utvrde da nema opasnosti za stanovanje - kaže Dragojević, držeći uza se tek žuta kolica za kupovinu. Na pitanje jesu li statičari posjetili njezino mjesto stanovanja i što su joj sugerirali, odgovara da na njezinoj adresi još nitko od službi nije bio. Oko 17 sati u studentskom je kompleksu na improviziranim stolicama sjedilo možda 10-ak građana iz pogođenih naselja, većinom srednje i starije životne dobi. Zaposlenici SC-a pripremali su i dijelili vrući čaj tamo okupljenim građanima, koji su još uvijek potreseni nesretnom jutarnjom epizodom.

MVNwLDFBaUwsMA

Većina ih nije bila sklona razgovarati s medijima, ali su nam povjerili svoja mjesta stanovanja. Tako je, primjerice, stariji bračni par iz Petrinjske ulice ostao bez dijela prednjeg zida na svojoj zgradi. Ogorčeno su prokomentirali da su na lošu statiku zgrade, koja se sad urušila, upozoravali nadležne institucije već neko vrijeme. Zaključili su da je većina starih zgrada u centru Zagreba u jednako derutnom stanju i da žale što je potreban ovakav događaj da se u javnosti napose otvori i to pitanje.

Gospođa koja je htjela ostati anonimna, a stanovala je u Bakarićevoj ulici, na pitanje koliko će dugo biti smještena u SC-u Cvjetno naselje odgovorila je da u ovom trenutku nema tu informaciju. Na njezinoj je zgradi, za koju tvrdi da je također dio kulturnog dobra, propao gotovo cijeli krov i može se, kako kaže, vidjeti nebo. Ništa bolje nije prošao ni stan Talijanke Noemi, koja već pet godina živi i radi u Zagrebu, a zadnjih nekoliko mjeseci stanovala je u ulici Zavrtnica.

Samoizolacija

- Zgrada je bila prilično loša, stara. Prilikom potresa žbuka je pala s vanjske strane i uništila parkirane automobile, a unutra se otvorila pukotina cijelom dužinom između plafona i zida - ispričala nam je Noemi. Kaže da nitko od inženjera s terena kod nje nije bio, a da stan mora napustiti odmah saznala je kad je sliku pukotine poslala svojem ocu, koji je inače građevinar. Dok smo razgovarali s Noemi, među okupljene i blago promrzle građane izašao je službenik SC-a, kojeg je zanimalo zdravstveno stanje građana i je li netko u samoizolaciji.

Svi okupljeni građani odgovorili su niječno, na što ih je službenik uputio da pripreme osobne iskaznice i da će jedan po jedan preuzimati ključeve svojih soba. Upozorio je također da svoje sobe neće smjeti napuštati i da će dobiti bonove za hranu koje će moći koristiti za obroke u studentskoj menzi. Na pitanje okupljenih koliko će se tu moći zadržati, službenik nije znao odgovoriti, već je rekao da će to saznati po odluci Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02