UKINUT MONOPOL

FOTO Uzalud blokirali grad! U Zagrebu iduće godine 270 novih taksista

Taksisti su danas blokirali Gornji grad i prekinuli ZET-ov promet na Kaptolu. Vrijeđali su Borisa Šprema i pokušali nasrnuti na njega
 Damjan Tadić/Cropix

Zagrebački taksisti izgubili su bitku protiv Gradske skupštine: napokon je ukinut monopol udruženja Radio Taksi Zagreb!

Svaki njihov daljnji prosvjed, blokiranje prometa ili bilo koji drugi pokušaj onemogućavanja dolaska konkurencije bit će bezuspješan, a samim time i nepotreban čin maltretiranja građana.

Gradska skupština danas je, naime, preuzela ulogu izvršne vlasti te je, nakon što je odbila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, prihvatila svoju Odluku o taksi prijevozu u Zagrebu.

Tako bi već početkom iduće godine na zagrebačkim prometnicama trebalo voziti ukupno 1304 taksista, čime se taksi tržište otvara za 270 novih vozila.

Bandić je, pozivajući Gradsku skupštinu na kompromis, poslao novi prijedlog Odluke, u kojem je predložio omjer taksi vozila i stanovništva (1:650), no skupštinska većina na to nije pristala. SDP nije htio popustiti ni zagrebačkim taksistima koji su danas ponovnom blokadom prometa pokušali stvoriti dodatan pritisak na zastupnike. Ispred gradskog parlamenta u Ćirilometodsku stigli su sa 50-ak vozila, blokirajući sve pristupne ceste: od Kušićeve, preko Vitezovićeve, do Katarinina trga i Mesničke, gdje je jedan taksist priveden zbog vrijeđanja policije. Zbog njihova prosvjeda bio je prekinut i ZET-ov promet na Kaptolu.

Taksisti su vrijeđali i pokušali nasrnuti na Šprema. Ipak, Skupština je izglasala odluku kojom omogućuje jeftiniju taksi uslugu za 15 posto s tim da će svaki taksist moći odrediti i jeftiniju cijenu. Poduzetnici koji planiraju doći na taksi tržište pak neće smjeti imati više od 50 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20