DAN GRADA ZAGREBA

FOTO, VIDEO: ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE Branku Lustigu uručena Povelja počasnog građanina

 
Na fotografiji: Milan Bandić, Branko Lustig, Drago Prgomet
 Damjan Tadić / CROPIX

Dan grada Zagreba, 31. svibnja, proslavljen je u petak tradicionalnom svečanom sjednicom Gradske skupštine na kojoj je istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja, najzaslužnijima koji su pridonijeli razvoju i ugledu grada uručene su nagrade, a premijer Andrej Plenković hvalio je partnerstvo s gradom te poručio kako će vlada podržati sve što je korisno za Zagreb i njegove građane.

"Moja Vlada podržat će ali baš sve što je korisno za građane grada Zagreba i za naš grad i stoga će mi biti zadovoljstvo da zajednički radimo i na prometnoj infrastrukturi i na zdravstvenoj infrastrukturi i na akdemskoj infrastrukturi - na svim projektima koji će omogućiti bolje i kvalitetnije obrazovanje našim mladima, koji će dignuti i socijalne standarde i koji će podignuti razinu onoga što je najvažnije u ovako velikom gradu, a to je socijalna kohezija i uključenost svih naših građana i mogućnost da se zajednički dobro razvijaju", poručio je premijer Plenković.

Kazao je da u vrijednosnom pogledu misli da je bitno da pokušamo u trenucima kada je Hrvatska zaista riješila sve svoje strateške nacionalne ciljeve stvarati uključivo društvo, umjereno društvo, društvo koje daje prostor najkvalitetnijima, izvrsnima. "I da kroz duh dijaloga, partnerstva, međusobnog uvažavanja, poštivanja manjina koje žive u Republici Hrvatskoj vodimo zemlju onim smjerom koji odgovara i našoj tradiciji i našem duhu i našoj kulturi, a uvjeren sam kod najveće većine hrvatskih građana našem stremljenju jednoj uljuđenoj, nacionalno svjesnoj zemlji i društvu koja svoj gospodarski prosperitet ostvaruje tamo gdje to najbolje može - a to je europski kontekst sa svim onim vrijednostima i prednostima koje nam to zajedničko postignuće u protekla tri desetljeća donosi", istaknuo je premijer Plenković te čestitao laureatima.

Ovakva vrsta partnerstva koju imamo s gradom i između svih ministara, a i Vlade, primjer je koji ćemo dugo gajiti i njegovati u interesu i grada Zagreba i cijele Hrvatske, poručio je na kraju svog obraćanja premijer Plenković.

Bandić: Veseli me zajedništvo s Vladom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poseban pozdrav uputio je svim braniteljima i njihovim obiteljima, udovicama poginulih branitelja i nestalima te svim borcima antifašističkog rata - Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. "To treba u ovoj zemlji ponavljati sve dotle dok marginalne skupine koje ostavljaju dojam većine sramote ovu zemlju i ovaj grad jer da nije bilo antifašističkog rata - Drugog svjetskog i Hrvatske na strani pobjednika antifašističke koalicije i prvog predsjednika neovisne i slobodne Hrvatske, istaknutog borca antifašista, njegovog iskustva i hrvatske pomirbe i hrvatskih branitelja mi danas ovdje ne bi sjedili", poručio je Bandić.

FOTOGALERIJA: Svečana sjednica Gradske skupštine

Istaknuo je kako ga veseli zajedništvo s Vladom i njezinim predsjednikom Andrejom Plenkovićem jer su u Gradu Zagrebu, kako je rekao, "na žalost u proteklih 19 godina, u kojima je promijenio šest premijera, izgubili puno vremena".

Poručio je da su zajednički projekti Grada Zagreba i Vlade od vitalne važnosti za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i grada Zagreba, a među njima je posebno istaknuo kao prioritet izgradnju tračničkog povezivanja Zračne luke dr. Franjo Tuđman i Kvaternikovog trga, projekt Zagreba na Savi, izgradnju dječje bolnice u Blatu, revitalizaciju Imunološkog zavoda, nabavku 60 novih niskopodnih tramvaja, APIS. Najavio je da će uskoro objelodaniti projekte jer su tijekom lipnja dogovorili sastanak s Vladom i premijerom.

Prgomet u duhu Prljavog kazališta

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet obratio se stihovima Prljavog kazališta "Uz pjesmu mi se evo rodimo, uz pjesmu umiremo" za koje je rekao da snažno ocrtavaju karakter našeg naroda, a obraćanje je i završio s "prljavcima": "Želimo li, mi, koji smo dobili odgovornost vođenja Zagreba ali i Hrvatske, učiniti ono što nam je zadaća, ono o čemu sam govorio, potrebno je samo bezrezervno i iskreno biti spreman u svakom trenutku reći: 'Lupi petama, reci evo, sve za Hrvatsku'".

Zagreb ima potencijala postati centar izvrsnosti u mnogim poljima, a zadnji primjer je, kako je istaknuo, veličanstveni uspjeh liječničke ekipe s KBC Zagreb Rebro, koji je tu bolnicu stavio uz bok nekolicine najboljih klinika svijeta.

Branko Lustig - počasni građanin Zagreba

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen je počasnim građaninom Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb te mu je uručena Povelja.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo”, riječi su to istaknutog hrvatskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga nakon što je kao najbolji producent nagrađen filmskom nagradom Oscar 1993. godine za film Schindlerova lista.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Jasna Kovačević proglašena "Zagrepčankom godine"

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su akademskoj slikarici Biserki Baretić-Petlevski, profesoru na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Goranu Durnu, specijalistu oftalmologu Nikici Gabriću, arhitektu Zlatku Karaču i Alenu Žuniću, dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatku Križaniću, redatelju Ivici Kunčeviću, književniku, akademiku Pavlu Pavličiću, fotografu i putopiscu Davoru Rostuharu, ravnatelju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Draženu Siriščeviću, gimnastičaru Tinu Srbiću, psihijatru Hermanu Vukušiću, udruzi Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić", te rock-grupi Prljavom kazalištu i Građanskome nogometnom klubu Dinamu.

Nagrada "Zagrepčanka godine" uručena je Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:59