PRVI SAT BESPLATAN

FOTO: ZAGREB POSTAO PRAVA METROPOLA Od danas se u glavnom gradu možete voziti javnim biciklima!

 Ronald Goršić/ Cropix

ZAGREB - Prvi javni bicikli pojavili su se u Zagrebu. Riječ je o pilot projektu koji će trajati tri mjeseca, a omogućuje najam bicikla za osam kuna po satu. Projekt je stvaran po uzoru na europske gradove, gdje je uobičajeno, primjerice, doći u grad željeznicom i onda unajmiti bicikl za kretanje centrom grada. Osim što je takvo kretanje dobro za zdravlje, ono smanjuje troškove prijevoza, a gradske gužve i zakrčena parkirališta postaju prošlost. Osim turista i mladih, za takvim prijevozom sve više posežu i poslovni ljudi.

Grad Zagreb projektu je dao podršku i dozvolio da se za vrijeme probnog roka koriste javne površine kao stajališta. Zasad se bicikli mogu unajmiti na šest mjesta u gradu: na Glavnom kolodvoru, ispred Tehničkog muzeja, na raskrižju Petrinjske i Amruševe te Gundulićeve i Varšavske, ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice te u Šubićevoj ulici, blizu Kvaternikova trga. Prednost javnih bicikala jest da ih se može unajmiti na jednom stajalištu, a ostaviti na drugom.

Smisao projekta, kažu njegovi pokretači Krešimir Dvorski i Ante Gustin, je da se građani lakše kreću kroz centar grada. Osim toga, bicikl je svojevrsna nadopuna javnog gradskog prijevoza.

- Mi smo entuzijasti koji pokušavaju nešto napraviti u krizi. Povrat investicije, a u projekt je uloženo oko milijun kuna, očekujemo tek u roku od pet godina. No, vjerujemo da ćemo uspjeti. Veliki broj gradova Europe ima ovakav sustav i on dobro funkcionira, pa ne vidimo zašto se kod nas ne bi dogodilo isto. U Zagrebu se proteklih godina dosta pričalo o uvođenju javnih bicikali, ali se nikad ništa nije uspjelo realizirati. Odlučili smo ozbiljno krenuti u posao, radili smo na projektu godinu i pol, i vjerujem da smo zato uspjeli - kaže Krešimir Dvorski.

Trenutno se na postajama nalazi ukupno 50 bicikli. Najam je vrlo jednostavan: preko web stranice Nextbikea treba se registrirati, a za aktivaciju potrebno je uplatiti 79 kuna. Taj se iznos kasnije koristi za vožnju. Tijekom prvog mjeseca traje akcija: prvih sat vremena u danu je besplatno, a u drugom će se mjesecu to vrijeme smanjiti na pola sata. Osim toga, u planu je uvođenje pretplata, koje će dodatno sniziti cijenu vožnje.

Ukoliko se bicikl ne vrati nakon 24 sata, korisnik plaća naknadu od 750 kuna. Usluha prestaje dolaskom na stanicu, zaključavanjem i odjavom. Osim preko web stranice, građani se mogu registrirati na recepcijama svih hotela i hostela, te u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:27