LUKSUZNE KUĆE

FOTOREPORTAŽA S TUŠKANCA I PANTOVČAKA Otkrivamo najskuplje nove vile u elitnim kvartovima Zagreba

Od pet vila dvije se grade na najpoželjnijoj lokaciji za obiteljsko stanovanje, u Ulici Ivana Gorana Kovačića
 Borko Vukosav

Na ekskluzivnom području Tuškanca i Pantovčaka gradi se i uređuje niz novih obiteljskih vila, kuća koje uglavnom dokazuju i trenutačnu ekonomsku moć svojih investitora. Među pet vila koje smo snimili u najprestižnijim ulicama tog dijela Podsljemena nalaze se i dvije nekretnine u jednoj od najpoželjnijih lokacija u Zagrebu za obiteljsko stanovanje, u Ulici I. G. Kovačića u blizini Rokova perivoja. Upravo je ta ulica zbog mira, zelenila, ali i blizine strogom središtu grada i jedna od zagrebačkih “top” ulica po cijeni nekretnina. Najboljim ulicama odnosno lokacijama smatraju se i dijelovi ulice Tuškanac, dio ulice Pantovčak i dio Jurjevske ulice, neke mikrolokacije na Šalati, kao i dio Visoke ulice. Upravo Kovačićeva ulica, kažu nam stručnjaci za nekretnine, ni u kriznim godinama ne gubi cijenu, među ostalim i zato što se na kupnju vile ponekad čeka godinama.

Tako je jedna od rijetkih starih i zapuštenih kuća u ulici bila vila s tornjićem na broju 18 B. Posljednje desetljeće pročelje joj je nagriženo do cigle pa je propadala vjerojatno zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa. Dotrajala je, ali sačuvana u izvornom izgledu. Sve donedavno kad je srušena do temelja i oko parcele podignuta građevinska ograda. Novi vlasnici Mirjana Kustec Pribilović i Vesna Pribilović, kako doznajemo, planiraju graditi “istu” vilu prema projektu poznatog arhitekta Andrije Rusana, ali, logično, novi će objekt samo sličiti starom. Nova vlasnica poznata je zagrebačka stomatologinja Mirjana Kustec Pribilović koja je posljednjih godina poznata i po tome što u njezinu polikliniku dolaze mnogi Talijani po “zube” jefinije od onih u domovini.

U Kovačićevoj ulici svoju vilu nedavno je završila menadžerica Ksenija Juhn Bojađijev, članica Uprave SN Holdinga i Dom fonda. Dotjeruju se zadnji detalji i uređuje park oko vile. Starinska vila je obnovljena, a pri uređenju je dobila dobro maskiranu manju dogradnju. Vila je upisana u Registar kulturnih dobara RH. Slobodnostojeći prizemni ljetnikovac s visokim potkrovljem i tornjićem podigao je 1889. godine Josip Grbac, prema projektu Lea Honigsberga na tadašnjem Josipovcu 15. Ljetnikovac skromnih dimenzija nadograđivan je više puta dodavanjem jedinica na postojeći korpus.

ADRESA Pantovčak, INVESTITOR Tonko Barač, tvrtka Croatel, POVRŠINA oko 300 četvornih metara, VRIJEDNOST oko 1 milijun eura

Ipak, u usporedbi s prijašnjim godinama na Tuškancu i Pantovčaku manje se gradi, većinom zbog ekonomske krize, također i iz razloga što nije ostalo mnogo praznih lokacija za gradnju. Uglavnom je riječ o rekonstrukcijama postojećih vila, kojima se onda pri obnovi uglavnom nešto nadoda.

Kvalitetan primjer obnove spomenika kulture dogodio se na Jabukovcu, gdje je obnovljena vila iz razdoblja moderne iz 1932. godine, Vila Radan, o kojoj smo pisali jučer. Djelo je arhitekta Vladimira Šterka, a nedavno je obnovu vodila arhitektica Almira Čaušević u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika.

ADRESA I. G. Kovačića, INVESTITOR Mirjana Kustec Pribilović i Vesna Pribilović, POVRŠINA oko 400 četvornih metara, VRIJEDNOST oko 2,5 milijuna eura

Rijetka novogradnja u ovom dijelu grada je vila koja se završava u Jurjevskoj ulici, suvremena vila prema projektu studija Dva arhitekta. Investitor je ugledni stomatolog Mladen Šlaj, osnivač Poliklinike Šlaj-Anić. Vila je smještena na sredini Jurjevske ulice, s vrtom i pogledom na Dubravkin put. Na tabli nema imena investitora, no u zemljišnim knjigama vidi se da je vlasnik nekretnine Mladen Šlaj.

Novu kuću na popularnom vrhu ulice Pantovčak s pogledom na Gornje Prekrižje gradi i Ante Pripuz, sin Petra Pripuza, predsjednika CIOS-ove Uprave, koji je član Uprave u istoj tvrtki. Na istom području obitelj Pripuz već ima jednu veliku vilu. Projekt za kuću Ante Pripuza potpisuje arhitekt Hrvoje Lovošević i njegov Studio L. U ovom dijelu ulice Pantovčak stanuju nogometaši, političari, biznismeni... U istoj ulici, ali nasuprot, vilu završava i tvrtka Croatel za satelitsku komunikaciju i televizijsku produkciju, čiji je direktor Tonko Barač, ujedno i pokretač projekta Croatel One, jedriličarskog tima. Atraktivna suvremena vila od smeđe cigle gradi se prema projektu Studia Crta i arhitekta Danijela Marasovića. Kuća je smještena na uskoj parceli.

ADRESA Pantovčak, INVESTITOR Ante Pripuz, POVRŠINA oko 300 četvornih metara, VRIJEDNOST oko 1,5 milijuna eura

Vile koje se trenutačno grade i uređuju u elitnim zagrebačkim kvartovima procijenili smo uz pomoć nekoliko agenata iz agencija za nekretnine, koji su željeli ostati anonimni. Vile su procijenjene na vrijednost od milijun i pol eura do 2,5 milijuna, ne uključujući uređenje interijera. No, agenti nas upozoravaju da realno već cijenu od 2 milijuna eura vrlo teško u Zagrebu postiže bilo koja obiteljska vila ma koliko god bila ekskluzivno uređena ili obnovljena. Cijenu višu od 2 milijuna eura uglavnom postižu manja imanja.

ADRESA Jurjevska, INVESTITOR Mladen Šlaj, POVRŠINA oko 300 četvornih metara, VRIJEDNOST oko 2,5 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:07