PRIPUZU ISTEKAO UGOVOR

Glomazni otpad u Zagrebu se ne odvozi: ‘Puni smo! Ne primamo ništa, takva je odluka s vrha‘

Poduzetnik kojega se povezivalo s Bandićem odbio je taj posao nastaviti raditi bez ugovora
 CROPIX

Glomazni se otpad u Gradu Zagrebu ne odvozi posljednjih tjedan dana, a puna su i sva reciklažna dvorišta u koja, doznaje Jutarnji list, građani otpad više ne mogu dostaviti.

Problem je, doznajemo, što su prije tjedan dana istekli ugovori s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, vrijedni sto milijuna kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, čime je grad ostao bez deponija.

image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix
image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix

Poduzetnik kojega se povezivalo s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako neslužbeno doznajemo, odbio je taj posao nastaviti raditi bez ugovora.

Novi natječaj

U tijeku je, inače, novi natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se, da stvari budu zanimljivije, javila i njegova tvrtka Ce-za-r, a to bi moglo objasniti neodlučnost i oklijevanje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da donese odluku o odabiru izvođača.

image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix
image
Reciklažno dvorište Kajzerica
Darko Tomas/Cropix

Uglavnom, nakon što je sve više građana u posljednjih tjedan dana prijavljivalo probleme s glomaznim otpadom koji se, vele, ne odvozi iako su oni uputili zahtjev na Čistoću, zagrebački je gradonačelnik Tomašević na jučerašnjoj presici to samouvjereno demantirao.

- Koliko znam glomazni otpad se odvozi i obrađuje u suradnji s privatnim poduzećima. U tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada pa ne mogu više ništa komentirati. Glomazni otpad, koliko ja znam se odvozi i tako će biti u budućnosti – rekao je Tomašević.

Međutim, situacija je na terenu nešto drugačija. Tako smo na telefonu za upite građana Gradske Čistoće doznali da se glomazni otpad u praksi ne odvozi, a pozivima prema trima reciklažnim dvorištima u Gradu Zagrebu brzo otkrili da se – glomazni otpad tamo ne prima do daljnjeg!

'Tehničke poteškoće'

- Molimo vas za strpljenje, imamo manjih tehničkih poteškoća, ali možete poslati zahtjev i javit ćemo vam se čim prije - rekli su nam na telefonskom broju Čistoće, odjelu Odvoz glomaznog otpada.

Ista je priča i u reciklažnim dvorištima.

image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix
image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix

- Evo, puni smo! Ne možemo ništa primiti, takva je odluka s vrha, tamo nazovite pa vidite – rekli su nam iz jednog reciklažnog dvorišta na zapadu grada.

Iz Dubrave, na drugom kraju grada, kažu da ni oni ne primaju glomazni otpad zbog punih kapaciteta, a poznat im je i razlog:

- Ne primamo ništa, nazovite za nekoliko dana. A kažu da su valjda istekli ugovori s Pripuzom prije tjedan dana pa se nema gdje s otpadom – otkriva.

image
Reciklažno dvorište Špansko, Dobriše Cesarića bb
Darko Tomas/Cropix
image
Reciklažno dvorište Trešnjevka sjever
Darko Tomas/Cropix

Istekao ugovor

Inače, dvogodišnji ugovor potpisan 2019. između Zagrebačkog Holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke Ce-za-r i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja istekao je prije tjedan dana. Tim ugovorom vrijednim 99 milijuna kuna predviđeno je, u dvije godine, skupljanje 50 tisuća tona glomaznog i tri tisuće tona otpada s groblja.

Upit smo poslali i Zagrebačkom Holdingu tražeći informaciju zašto je odvoz otpada obustavljen, koja privatna tvrtka ima ugovorno obvezu da to trenutno obavlja i kada bi odvoz trebao krenuti. U svojem odgovoru, na pitanje zašto je odvoz obustavlje, rekli su da je riječ o "reorganizaciji"

- Trenutačno zbog reorganizacije odvoza glomaznog otpada, molimo građane za strpljenje i razumijevanje jer radimo na uspostavi nove metodologije i tehnologije obrade glomaznog otpada koja osigurava ekonomičnost te zahtijeva i određeno vrijeme prilagodbe - odgovor je Holdinga.

image
Reciklažno dvorište Zagorska 3
Darko Tomas/Cropix
image
Reciklazno dvorište Kajzerica
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:02