SVI SU LUDI ZA BILJEM

Golema gužva pred Botaničkim vrtom: ‘Sat i pol čekamo da kupimo sadnice, cijene su smiješne...‘

Prva rasprodaja bilja održana je prošle subote,ali zbog velike navale danas je održana repriza. Cijene su od 10 do sto kuna

Botanički gužva

 Bruno Gazibara/

Zbog velike potražnje za viškom biljaka u Botaničkom vrtu PMF-a, danas je održana repriza prve rasprodaje viška biljaka koja je ponovno okupila veliki broj građana. Zbog ove se rasprodaje stvorili su se veliki redovi ispred južnog ulaza u vrt koji su sezali duž Runjaninove gdje su ljudi čekali i po više od sat vremena.

Prošle subote održana je prva godišnja rasprodaja viška biljaka gdje se po pristupačnim cijenama prodaju sadnice više od 60 sorti perunika i manjih količina raznovrsnih biljaka. Redovi sežu skoro pa preko čitave Runjaninove ulice.

image

Botanički gužva

Bruno Gazibara/

Cijene su pristupačne, a kreću su od 10 pa sve do 100 kuna po biljci. O cijeni naravno ovisi starost, veličina, vrijednost I rijetkost biljke koja se prodaje.

- U prodajni prostor ulazi se s južne strane kolnog ulaza, a izlazi na mala vrata na sjevernoj strani. Djelatnici će kontrolirati ulazak kako se u prodajnom prostoru ne bi stvarala velika gužva. Molimo da ponesete vlastite vreće, cekere, košare, torbe….. jer ne prodajemo plastične vrećice! Ulazak automobilima nije moguć – potražite parking u Runjaninovoj i Crnatkovoj ulici, poručili su iz Botaničkog vrta.

image

Botanički gužva

Bruno Gazibara/

Među brojnim okupljenim građanima koji su sa svojom cekerima I košarama čekali u redu nije bilo nervoze. Razgovaralo se, pila se kava, komentiralo bilje. Na Facebook stranici Botaničkog vrta objavljeno je kako će se od biljaka moći pronaći sobno bilje, sukulenti i mesožderke, kao i ostatak biljaka koje su ostale od prve rasprodaje.

- Pa dosta sam čekala, sigurno je bilo sat vremena, ali isplati se. Nije to samo čekanje pred ulazom, već kada uđeš unutra treba ti vremena da si pronađeš što želiš, rekla je jedna od posjetiteljica ove rasprodaje.

image

Botanički gužva

Bruno Gazibara/

Ovo ipak nije prva rasprodaja Botaničkog vrta, ona se održava svake godine obično u rujnu. Tijekom čitave godine i nakon uzgoja te razmnožavanja raznih vrsti biljaka, zbog održavanja kontinuiteta I raznovrsnosti višak se prodaje po povoljnim cijenama.

- Sav materijal je uzgojen i razmnožen klasičnim, ‘starinskim‘ metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj te biljke često ne izgledaju sjajno i bujno poput biljaka koje danas možete kupiti u cvjećarnama i vrtlarskim centrima. No izgled vara – naše su biljke zdrave i otporne i neće vam uginuti za godinu-dvije. Prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj, poručuju iz Botaničkog vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:10