PROBLEMI S VLASTI

Grad uklanja terasu popularnog kafića zbog bizarnog razloga, vlasnik bijesan: ‘Pa to drvo je tu već 20 godina!‘

Vlasnik kafića kaže da 20 godina uredno dobiva najam za terasu sa stablom, najraskošnijim u drvoredu, sada se mora maknuti
 Iva Pahlić

Jedno sasvim obično stablo graba presudilo je terasi Maljkova, popularnog kafića na zagrebačkim Ravnicama. U srijedu je naime u potpunosti uklonjena terasa jer je odlučeno da ona ugrožava stablo koje tamo raste na javnoj površini. Da stvar bude apsurdnija, vlasnik kafića uredno već punih dvadeset godina traži i dobiva, a onda i plaća najam terase u čijem je to isto drvo normalno raslo.

- Dobili smo službeni dokument da moramo pomaknuti terasu dva metra jer stablo ne dobiva dovoljno vode. Taj grab je posađen u isto vrijeme kao i drvored niz ulicu, a kao što vidite, to je drvo najveće. Živo je i zdravo. Na teren nije nitko ni izlazio. U papirima postoji zapis da se ovdje nalazi stablo i prema tim normama smo morali micati terasu, žali se vlasnik kafića Bernard Bilić.

image

Kafić Maljkovo, prije nego je uklonjena terasa

Iva Pahlić

Problemi u Maljkovu, kažu nam, krenuli su s promjenom vlasti. Prijašnjih godina kafić je uredno dobivao dozvolu i plaćao najam gradu Zagrebu. U desetom mjesecu prošle godine podnijeli su zahtjev za najam za ovu godinu, a odbijenica je došla u siječnju. Nakon toga su poslali novi zahtjev koji je bio u skladu sa svim pravilnicima da bi u ožujku tražili nadopunu dokumenata. Problem je i blizina pješačkog prijelaza.

- Situaciju s pješačkim prijelazom rješavao sam s inženjerom prometa koji je radio u Poglavarstvu Grada Zagreba. Kada sam pitao zašto su nam dali prijedlog i onda odbili zahtjev, dobio sam odgovor da Povjerenstvo ne uzima u obzir njihovo mišljenje. Iz Zelenih su mi, pak, rekli da samo odmaknem terasu dva metra od stabla, rekao je vlasnik.

image

Bernard Bilić, vlasnik kafića Maljkovo morao je ukloniti terasu zbog drveta koje uredno tamo raste

Iva Pahlić

Rješenje koje trenutno čekaju i kojem se nadaju smanjilo bi terasu upola. Od početnih 40 kvadrata i devet stolova, Maljkovo bi imalo samo četiri stola na svojoj terasi. Osim problema manjeg profita pitanje je i propalog ulaganja, kaže gazda. Financijska šteta je ogromna jer se u samu terasu uložilo najmanje stotinjak tisuća kuna.

image
Iva Pahlić
image

Terasa kafića Maljkovo na Ravnicama uklonjena je u srijedu po naredbi gradskih vlasti

Iva Pahlić

- Sve što smo napravili, radili smo prema uputama koje smo dobili. I sad stoji taj zahtjev u gradu Zagrebu, ali nitko ništa ne rješava. Stalno nas zavlače, a šteta samo raste, nastavlja Bilić. U vrijeme pandemije nisu dijelili otkaze i preživjeli su taj period, ali bez terase ne vide kako će uspješno nastaviti poslovanje.

- Prostor na kojem se nalazi terasa niti smeta ikome niti se može prenamijeniti. Jako tužno da se radi protiv građana, mislim da bi se svi Ravničani složili da terasa ostane onakva kakva je oduvijek i bila, komentirala je stanarka iz kvarta, Marija.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:40