GDJE JE ZAPELO SA ŽIČAROM?

Grad vrši pritisak, oporba kritizira, čeka se Državni inspektorat: ‘Nismo donijeli odluku!‘

‘Sanitarna inspekcija će utvrđenjem svih činjenica dati mišljenje (pozitivno ili negativno), u predviđenom zakonskom roku‘
Žičara Sljeme
 Damjan Tadić/cropix

- S aspekta izvedene konstrukcije građevine može se izdati uporabna dozvola - navodi se u zapisniku o obavljenom tehničkom pregledu na Sljemenskoj žičari koja još uvijek čeka na odluku Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata o tome zadovoljavaju li propisane uvjete zaštite od buke.

Iako se u medijima u srijedu pojavila informacija kako je inspekcija dala negativno mišljenje, u Inspektoratu su to za Jutarnji list demantirali rekavši da odluka još nije donesena.

- Sanitarna inspekcija na tehničkom pregledu žičare 29. travnja preuzela je dokumentaciju te će utvrđenjem svih činjenica dati mišljenje (pozitivno ili negativno), u za to predviđenom zakonskom roku - odgovorili su nam iz Inspektorata.

'Tehnički je neispravna'

Na (ne)sigurnost žičare ovih dana osvrnula se i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt koja je pozvala je svoje protukandidate da izvrše pritisak na gradsku upravu kako bi se objavila izvješća s tehničkog pregleda, poručivši da sigurnost građana mora biti važnija od predizborne kampanje.

- Među svim kontroverzama, potencijalno najveću ugrozu stvara tehnička neispravnost žičare - upozorila je Škare Ožbolt.

Stoga smo od Grada Zagreba zatražili sve dokumente koji se odnose na konstrukciju same građevine, a iz kojih je vidljivo da je revident obavio pregled traženih pojačanja na spoju betonskog i metalnog dijela konstrukcije na donjoj postaji te da je zaključio kako "tijekom ispitivanja nisu uočeni nedostaci koji bi upućivali na nedovoljnu nosivost određenu izmjenom i dopunom glavnog projekta".

- Tijekom izvođenja radova na konstrukciji 9. travnja ove godine provedena je vizualna kontrola izvedenih pojačanja. Tada su pregledani bitni elementi nosive konstrukcije koji su bili izvedeni. Svi prethodno navedeni radovi su bili izvedeni sukladno izmjeni i dopuni glavnog projekta i dostavljenom izvedbenom projektu koji se odnosio na predmetne dodatne elemente konstrukcije i pojačanja. Zaključak: 1. Izvedbeni projekt je izrađen u skladu s izmjenama i dopunama glavnog projekta, te na razini da se svi potrebni radovi dopune i pojačanja mogu izvesti. 2. Dostavljeni izvještaji provedenih ispitivanja potvrđuju ispravnost konstrukcijskih elemenata koji su ispitivani. 3. Konstrukcijski elementi i pojačanja, koja su pregledana tijekom provedenog vizualnog pregleda za vrijeme izvođenja radova, izvedeni su sukladno izmjeni i dopuni glavnog projekta, odnosno sukladno dopuni osnovnog izvedbenog projekta... - stoji u očitovanju koje je potpisao stručnjak za konstrukcije Josip Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:00