ODLUKA

Grad Zagreb dao jamstvo za zaduživanje Nastavnom zavodu za hitnu medicinu za nabavu 70 vozila

 Luka Gerlanc / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su jednoglasno prihvatili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića kojim Grad Zagreb daje jamstvo za kreditno zaduživanje od 50 milijuna kuna zagrebačkome Nastavnom zavodu za hitnu medicinu za nabavu 70 motornih vozila.

Odluku o nabavi 70 motornih vozila donijelo je Upravno vijeće tog zavoda, a riječ je o 45 vozila za hitnu medicinsku pomoć i 25 vozila za sanitetski prijevoz s pripadajućom medicinskom i drugom opremom potrebnom za hitno zbrinjavanje pacijenata.

Novac za nabavu vozila Zavod će osigurati namjenskim kreditom kod Erste & Steiermarkische banke uz jamstvo osnivača - Grada Zagreba. Riječ je o dugoročnom kreditu od 50 milijuna kuna.

Kredit se odobrava i vraća u kunama, kamatna stopa je fiksna od 1,85 posto godišnje. Način povrata je 10 jednakih polugodišnjih rata.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba trebao bi imati 161 vozilo - 79 za djelatnost hitne medicine i 82 za sanitetski prijevoz, a raspolaže sa 79 vozila - 37 za djelatnost hitne medicine, 35 za sanitetski prijevoz i sedam kombi vozila za prijevoz dijaliziranih bolesnika. Od tih vozila njih sedam je na dužem servisu.

Prosječna starost vozila za djelatnost hitne medicine je šest i pol godina, a za sanitetski prijevoz gotovo 10 godina. Starost voznog parka gotovo je nerješiv problem, osobito u uvjetima u kojima Zavod funkcionira, a koji pretpostavljaju kontinuirano cjelodnevno korištenje, stoji u obrazloženju.

Gradska skupština ovlastila je gradonačelnika Bandića da potpiše jamstvo i sklopi ugovor o davanju jamstva po dobivenoj suglasnosti ministra financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:51