NOVE IZMJENE

Grad Zagreb donio odluku: Besplatni godišnji pokaz za ZET dobit će još 20.000 umirovljenika

Osim umirovljenika, uvode se i nova ili povećavaju postojeća prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu za još dvije kategorije građana
 Damjan Tadic/Cropix

Grad Zagreb planira povećati dohodovni cenzus za umirovljenike i osobe starije dobi s 424,71 eura na 560 eura, koliko iznosi minimalna plaća u Hrvatskoj za ovu godinu, čime će veliki broj umirovljenika prvi put steći pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu javnog prijevoznika ZET-a.

Stoji to u izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba koja je u javnom savjetovanju od 21. srpnja do 20. kolovoza, priopćeno je u utorak iz gradske uprave. "Procjenjujemo da ćemo obuhvatiti oko 20.000 novih umirovljenika i osoba starije životne dobi kojima ćemo na taj način olakšati mobilnost i ublažiti posljedice povećanja troškova života", rekla je tim povodom zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Podsjeća da je to prvo povećanje dohodovnog cenzusa nakon 11 godina. "Naime, u proteklih nekoliko godina veliki broj umirovljenika i osoba starije životne dobi izgubio je pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a zbog povećanja mirovina koje nije pratilo i povećanje dohodovnog cenzusa”, pojasnila je.

image

Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec

Zeljko Puhovski/Cropix

Za proširenje prava, Grad Zagreb će godišnje iz proračuna izdvojiti dodatnih 2.8 milijuna eura, a izmjene odluke trebale bi biti usvojene na sjednici Gradske skupštine 7. rujna.

Osim umirovljenika, predloženim izmjenama odluke uvode se i nova ili povećavaju postojeća prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu za još dvije kategorije građana.

Prvo pravo se odnosi na besplatni pokaz za redovite učenike i studente te učenike i studente s teškoćama u razvoju koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji na području Grada Zagreba, a koji nemaju ispunjen uvjet prebivališta na području Grada Zagreba, a drugo pravo na besplatni pokaz za žrtve nasilja u obitelji (uključujući i djecu) smještene u skloništa na području Grada Zagreba, koji nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu, a to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Izmjenama se predlaže i da se iznos novčane naknade Grada Zagreba korisnicima doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu podigne s 26,54 eura mjesečno na 50 eura mjesečno za tri kategorije korisnika - djecu korisnike iz obitelji s troje ili više djece, djecu iz jednoroditeljskih obitelji, te djecu iz obitelji sa samohranim roditeljem. Obuhvatom djece iz obitelji s troje ili više djece pomažemo korisnike mjere roditelj odgojitelj koji su socijalno ugroženi, ističu iz Grada.

Predlaže se i povoljniji tretman za jednoroditeljske obitelji tako da se obiteljska mirovina izuzima iz prihoda koji se ubrajaju za ostvarivanje prava na novčanu naknadu osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja. Time težimo, navode iz Grada, proširiti krug korisnika ove novčane naknade.

Izmjenama se Odluka o socijalnoj skrbi Grada Zagreba usklađuje i sa Zakonom o socijalnoj skrbi te se proširuje kategorija korisnika koji imaju pravo na naknadu za troškove stanovanja i besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a - na strance sa stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu, osobe bez državljanstva s privremenim i stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu i strance s utvrđenim statusom žrtve trgovanja ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 03:14