ULJEPŠAVANJE GRADA

Grad Zagreb kreće u obračun s ilegalnim grafitima, do kraja godine izdvojeno 400 tisuća eura

Prednost će imati povijesno-urbana cjelina grada, zona A i B jer se radi od dijelu koji je najviše pogođen grafitima

Ulica Antuna Mihanovića

 Darko Tomas/Cropix

Grad Zagreb kreće u obračun s grafitima po gradskim pročeljima. Taj je problem prisutan već godinama, posebno u centru grada. Samo u Donjem gradu grafita ima više od 3500. Stoga je Grad donio odluku da će osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja grafita.

Kako piše HRT, Grad Zagreb donio je tri mjere protiv ilegalnih grafita. Prva mjera odnosi se na uklanjanje postojećih grafita u stopostotnom pokrivanju troškova.

- Druga mjera odnosi se na nanošenje antigrafitnog premaza kojim se u budućnosti olakšava uklanjanje ponovnih grafita, također se financira u stopostotnom iznosu. Treća mjera odnosi se na postavljanje videonadzora i ona se financira u 80 postotnom iznosu za ulična pročelja ili do 750 eura - rekla je Irena Matković, zamjenica pročelnika za strategijsko planiranje, Grad Zagreb.

Vlasnici i suvlasnici koji se prijave mogu kombinirati mjere koje žele. Do kraja 2023. godine izdvojeno je 400 tisuća eura.

- Povjerenstvo će na neki način raditi listu prioriteta, a prednost će imati povijesno-urbana cjelina grada, zona A i B jer se radi od dijelu koji je najviše pogođen grafitima. Svaka zgrada može se prijaviti jednom za korištenje ovih mjera - rekla je Matković.

Street art umjetnik Boris Bare slaže se da se Zagreb očisti i da se postave kamere, ali napominje kako je tanka granica između vandalizma i umjetnosti.

- Pogrdne riječi i svastike i takve stvari, tome za mene nije mjesto na zgradama i u gradu kao što je Zagreb. Ta kantica spreja ako dođe u krive ruke može napraviti veliku štetu, a ako dođe u prave ruke, treba ih puno više da naprave nešto lijepo, rekao je Bare.

Javni poziv nema roka, a u idućoj godini ponovno će se osigurati nova, još veća novčana sredstva, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:36