NAJBLJI EU PROJEKTI

Grad Zagreb: projekt kojim nezaposlene osobe s invaliditetom lakše dolaze do posla

Projekt se temelji na modelu aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz provedbu prilagođenih programa
 Martina Cvek

U projekt je bilo uključeno 59 dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom koji su bili pripremljeni za tržište rada što je rezultiralo zaposlenjem šest korisnika po završetku programa

Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga projekt je predložen u izboru za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Razvojne agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja

Vrijednost projekta bila je 835.889 kuna i u potpunosti su sredstva povučena iz Europskog socijalnog fonda, počeo se je provoditi 26.3.2019. godine i trajao do 27.10.2020. godine na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Šest novozaposlenih

Povećati zaposlenje osoba s invaliditetom za zanimanje pomoćni kuhar i čistačica bio je glavni cilj projekta.

U projekt je bilo uključeno 59 dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom koji su bili pripremljeni za tržište rada što je rezultiralo zaposlenjem šest korisnika po završetku programa. Za potrebe projekta kreirana su dva programa osposobljavanja – program za poslove čišćenja i program za pomoćne kuhare te je kao dodana vrijednost izrađen priručnik „Mala kuharica“ prilagođen osobama s invaliditetom.

Kroz program su korisnici prošli radni trening za određene poslove te su uz to sudjelovali u ciklusu radionica komunikacijskih vještina i radionica informatičkog osposobljavanja. Kroz te se je radionice korisnike motiviralo i osnaživalo za ulazak u tržište rada te se radilo na osnaživanju njihovih vještina.

"Vide se veliki rezultati"

Opremljen je i trening centar za poslove kuhanja koji će i nadalje poslužiti za provedbu sličnih programa u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Priručnik „Mala kuharica“ prilagođen je osobama s invaliditetom te je dostupan u fizičkom i elektronskom obliku. Po završetku programa nekoliko korisnika je pronašlo zaposlenje što je dodana vrijednost projekta.

"Moja uloga je izvoditi pokazne vježbe, česte pokazne vježbe, više puta na dan. Treba polako, ide se korak po korak. Najčešće na primjerima iz svakodnevnog života, slikovito im prikazati, kako bi mogli lakše shvatiti što se govori. Pokazne vježbe su kako recimo partviš držati, kako kantu isprati, koje krpe su za što, znači od najosnovnijih primjera prema težima. U ovom programu edukacija traje mjesec i pol i zapravo vide se veliki rezultati.

Ako se radi o osobama s intelektualnim teškoćama, na početku su sputani, ne snalaze se u prostoru, a nakon 15 - 20 dana se osjeti njihova sloboda. Kao da su bili zatvoreni, začahureni u četiri zida, pa su se u novom okruženju otvorili. Mene mogu uvijek kontaktirati, pitati za savjet, tu sam za njih" – izjavila je radna instruktorica Ružica Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:13