NOVA ZAPOSLENJA

GRAD ZAGREB U 2015. ZA PLAĆE IZDVAJA 27 MIL. KUNA VIŠE Šef financija: 'Plaće neće rasti'

Troškovi za bruto plaće iznosit će 1,25 milijardi kuna. Povećanje izdvajanja za zaposlenike u Gradu opravdavaju drugačijim planiranjem izdataka u proračunu te novim zaposlenjima u nedavno otvorenim ustanovama
Zagreb, 201014.Konferencija za novinare u Gradskom poglavarstvu prvo jutro nakon uhicenja Milana Bandica i ostalih u Akciji Agram.Na fotografiji: Vesna Kusin, Sandra Svaljek, Slavko Kojic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Grad Zagreb planira sljedeće godine za rashode za zaposlene izdvojiti 1,5 milijardi kuna, što je povećanje za više od 50 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, a gotovo 50 posto tog povećanja odnosi se na izdatke za bruto plaće.

Ta će stavka, prema nacrtu proračuna za 2015., iznositi 1,25 milijardi kuna, što je čak 27 milijuna kuna više nego ove godine, a ti izdaci najviše će se vidjeti u četiri gradska ureda u kojima će ti troškovi rasti za gotovo tri milijuna kuna.

U Gradskom uredu za javnu nabavu planira se povećanje bruto plaća za 1,8 milijuna kuna, odnosno sa 6,2 na osam milijuna, u Uredu za energetiku su povećani za milijun kuna, s 5,4 na 6,4 milijuna kuna, u Kontrolnom uredu za 200 tisuća pa će iznositi nešto više od četiri milijuna kuna, a u Uredu gradonačelnika je zabilježeno povećanje od 25 tisuća kuna.

Osim bruto plaća, porast će i troškovi za doprinose na plaće, i to za 25 milijuna kuna, što znači da će Grad za tu stavku potrošiti oko 215 milijuna kuna.

Unatoč povećanju rashoda za zaposlene, u Gradu tvrde da plaće zaposlenika neće rasti.

Šef gradskih financija Slavko Kojić rekao je da se povećanje rashoda za bruto plaće u pojedinim gradskim uredima može objasniti preslagivanjem zaposlenika unutar gradske uprave.

Tako će dio poslova iz njegova ureda, koji se bavio materijalnim poslovima, odnosno nabavom namještaja i opreme, osiguranja imovine te komunalnim uslugama, prijeći u djelokrug poslova Ureda gradonačelnika.

- Bruto plaće u Uredu za javnu nabavu povećavaju se s ciljem ekipiranja ovog ureda te objedinjavanja javne nabave kako u gradskoj upravi tako i u svim proračunskim korisnicima i Zagrebačkom holdingu. Bruto plaće u Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj povećavaju se zbog većeg broja zaposlenih, a s ciljem realizacije projekata vezanih za apliciranje za fondove Europske unije, kao i realizaciju projekta ZagEE - objasnio je Kojić.

Što se tiče povećanja ukupnih troškova za rashode zaposlenika, Kojić obrazlaže kako se dio tog povećanja odnosi na novozaposlene u novim vrtićima na Kajzerici i u Vugrovcu Donjem gdje se broj odgojnih skupina povećao na 21, a time i broj novozaposlenih za 64 djelatnika.

Na povećanje je utjecalo i drugačije planiranje sredstava za zaposlene.

- Za zaposlene u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, u kojoj radi 437 djelatnika, i u Centru za rehabilitaciju Silver za 2014. godinu bilo je planirano 53 milijuna kuna u sklopu tekućih donacija. Ti se troškovi sada planiraju na rashodima za zaposlene. To je rezultiralo znatnim smanjenjem tekućih donacija u 2015. u odnosu na 2014., odnosno povećanjem rashoda za zaposlene - rekao je Kojić.

Što se tiče povećanja doprinosa, gradski šef financija objašnjava da je za 2014. prosječna godišnja stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje bila niža u odnosu na 2015. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:47