IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

Građanski odgoj kreće u drugom polugodištu i samo u nekim školama: ‘To nije bilo dovoljno jasno iskomunicirano‘

Na konferenciji za novinare pričali su Marina Ivandić i Damir Bakić (Možemo!, Zagreb je NAŠ!) te Tanja Djaković i Ivan Račan (SDP)
Škola
 Ivo Ravlic/Cropix

U drugom polugodištu ove školske godine uvodi se kao pilot-projekt građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost u dio zagrebačkih škola, a iduće godine taj bi program trebao zaživjeti u svim gradskim školama, najavili su u četvrtak članovi vladajuće zeleno-lijeve koalicije.

Prvo polugodište ove godine bit će posvećeno pripremi projekta, donošenju kurikuluma za izvođenje nastave i edukaciji nastavnika. Sve će se to testirati u odabranim školama u sklopu pilot-projekta u drugom polugodištu.

Škole za pilot-projekt još nisu odabrane, imaju rok od dva tjedna da se odazovu i iskažu interes učenika, roditelja i nastavnika za uvođenje te izvannastavne aktivnosti.

Cijeli proces će koordinirati novo povjerenstvo koje će imenovati gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prethodna Gradska uprava donijela je program za nastavnike, no Damir Bakić (Možemo!) ističe da je taj program manjkav pa će ga se unaprijediti. Bakić je pohvalno ocijenio "riječki program" rekavši da se upravo njega u Zagrebu namjerava slijediti.

Komentirao je i nesporazum koji je nastao nakon što je Gradski ured za obrazovanje najavio da građanski odgoj ulazi u škole od prvog tjedna ove nastavne godine, i to po programu koji je izradila prošla gradska vlast.

Građanski odgoj je nadideološka tema

"To nije bilo dovoljno jasno iskomunicirano i moguće je da su neke izjave iz ureda izašle bez dovoljne koordinacije s Gradskom upravom", rekao je Bakić.

Odbacio je svaki pokušaj ideologizacije pitanja uvođenja građanskog odgoja u škole, odgovorivši na taj način na upozorenja s desnice roditeljima da paze što će im djeca učiti i hoće li im Možemo! i SDP nametati vlastitu stranačku ideologiju

Poručio je da su građanski odgoj i obrazovanje javno dobro, društvena vrijednost i nadideološka tema. Djeca će kroz njega, kaže, biti osposobljena za aktivnu participaciju u društvu i zalaganje za javno dobro, da budu sposobni prepoznati i rješavati društvene probleme.

Bakić je također odbacio optužbe da je gradska vlast otvorila temu uvođenja građanskog odgoja kako bi skrenula pozornost s teme zbrinjavanja otpada.

Tanja Djaković (SDP) pojasnila je to što već postoji kurikulum "međupredmetne teme - građanski odgoj", koji je trenutno obavezan u školama. Sada se uvodi građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost s učenicima koji su posebno zainteresirani za takav način rada, rekla je.

Na najave uvođenja građanskog odgoja u zagrebačke škole jučer je reagirao resorni ministar Radovan Fuchs rekavši kako da ne vidi poseban razlog za uvođenje poučavanja građanskog odgoja kao dodatnog predmeta, s obzirom na to da se on već poučava kao obavezna međupredmetna tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:11