RJEŠENJE

Graditelji sljemenske žičare na listi srama: Za porez su dužni nevjerojatnih 122 milijuna kuna!

Porezni dug tvrtki Munis i Gradko ne iznosi samo 57 milijuna kuna koliko se do prije nekoliko dana smatralo
 Goran Mehkek/Cropix

Porezni dug tvrtki Munis i Gradko, nekadašnjih članica konzorcija građevinskoga poduzetnika Ranka Predovića koji je izgradio novu zagrebačku žičaru, ne iznosi samo 57 milijuna kuna koliko se do prije nekoliko dana smatralo, nego nevjerojatnih 122 milijuna kuna.

Naime, dok se za 56 milijuna kuna duga Munisa, koji se sada zove Akvila Pro, već znalo, smatralo se da je porezni dug Gradka, koji se sada zove Mijušković gradnja d.o.o., puno manji te da iznosi "samo" 506.000 kuna. Međutim, unatrag nekoliko dana Porezna uprava je donijela novo rješenje o svojoj tražbini u kojemu se navodi da je porezni dug sada narastao na golemih 66,8 milijuna kuna.

Na tzv. listi srama poreznih dužnika Mijušković gradnja zauzima visoko 4. mjesto. Kao što je poznato, a tu je priču otkrio Jutarnji list, Gradko je u rujnu 2020. potpuno neočekivano prodan crnogorskom kriminalcu Vladanu Mijuškoviću, s kojim Trgovački sud ni Fina ni Porezna uprava nisu uspjeli stupiti u kontakt.

Krajem rujna Mijušković je iznenada uhićen u Podstrani u tajnoj akciji PNUSKOK-a na osnovi tjeralice Crne Gore, a zbog optužbi da je kao član ozloglašenoga škaljarskoga klana sudjelovao u prijevozu bombi za likvidacije u tamošnjem krim-miljeu. Mijušković trenutno u splitskom zatvoru čeka izručenje Crnoj Gori.

Kako se dogodilo da je tek nedavno detektiran ogromni "dodatak" dugu? Neslužbeno smo doznali kako je riječ o poreznome dugu nastalom još 2013., dakle u vremenu kada je vlasnica Gradka bila Dragica Predović, supruga Ranka Predovića, no zbog trajanja poreznog i upravnoga postupka, porezno rješenje nije bilo pravomoćno sve donedavno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 00:30