VELIKI RADOVI

Gradonačelnik Tomašević: Od iduće godine kreće modernizacija vodoopskrbe i odvodnje

Holding je već 2007. izdao obveznice za modernizaciju vodoopskrbne mreže, a u te svrhe su potrošili manje od dva posto

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je najavio modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje koja kreće iduće godine kroz projekt Zagreb vrijedan 1,8 milijardi kuna, a dio troškova će biti pokriven povećanjem cijena koje su najavljene za 1. ožujka ove godine.

U Zagrebu 97 posto građana ima pristup vodi i vodoopskrbi, a 86 posto ima pristup javnoj odvodnji. Projekt Zagreb pokreće modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje.

"Za projekt je potrebno osigurati 30 posto sredstava od strane same Vodoopskrbe i odvodnje kako bi mogli povući taj novac upravo za proširenje vodoopskrbne mreže posebno u podsljemenskim naseljima i najrjeđe naseljenim područjima kao što su to Brezovice. Trenutno je projekt još u pripremi, a realizacija kreće nakon ove godine i trajati će do 2028.", rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Kako bi mogli Projekt Zagreb realizirati napominju da su nužna i najavljena povećanja cijena koja kreću od 1. ožujka. Ističu da je 15 posto nužno kako bi osigurali oko 400 milijuna kuna koji su potrebni za sufinanciranje od 30 posto, a 70 posto sredstava će biti povučeno iz EU fondova. Navode kako je riječ o najvećem ulaganju u vodoopskrbu u nekoliko desetljeća.

"Zagrebački holding je već 2007. godine izdao obveznice za modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje, a u te svrhe su potrošili manje od dva posto. To je upravo ona obveznica koja nama dolazi na naplatu od 2,3 milijarde kune u srpnju zato što dug nisu u ovih 14 godina vratili", pojasnio je.

Promjene u Holdingu

Tomašević je istaknuo kako je skupština Zagreb Holdinga razriješila Ratka Bakića na njegov zahtjev. "Zahvalni smo na njegovom doprinosu u financijskoj stabilizaciji poslovanja Holdinga, posebice u onim prvi mjesecima kad smo došli na vlast," izjavio je gradonačelnik.

Pošto se financijsko restrukturiranje unutar holdinga približava kraju i slijedi faza operativnog restrukturiranja upravo zbog te promjene su došli do zajedničke odluke o zamjeni.

Odlučili su da će Bakića zamijeniti Kristijan Starčević. "Starčević će doprinijeti u aspektu operativnog rekonstruiranja, budući da se radi o osobi koja ima 20 godina menadžerskog iskustva." istaknuto je na konferenciji za medije.

Na pitanje povišenje cijena poslovni prostora u Zagrebu gradonačelnik je istaknuo da neki poslovni korisnici koji unajmljuju od grada plaćaju i tri puta nižu cijenu od onih koji unajmljuju od privatnika.

"Imamo potpuno nesređenu situaciju. Nije riječ o poskupljenu, jer će nove početne cijene i dalje biti 20 posto jeftinije od tržišne cijene", napomenuo je Tomašević.

Obnova Doma sportova trebala bi, kaže, krenuti krajem ove godine, a riječ je o iznosu od oko 60 milijuna kuna za koji vrlo vjerojatno Grad Zagreb neće dobiti pomoć od države niti će moći povući sredstva iz EU fondova.

Ove godine se INmusic festival neće održati, a organizatori festivala i gradonačelnik se nadaju da će festivala biti iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:45