NOVI PUNKTOVI U GRADU

Gradonačelnik Tomašević: ‘U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina nisu bili cijepljeni‘

Tomašević je održao redovnu press konferenciju o stanju u Gradu Zagrebu, ovoga puta ispred Paviljona 9

Gradonačelnik Tomašević obisao Drive in punkt za testiranje i novi Cijepni punkt na Velesajmu

 Marko Todorov/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu press konferenciju o stanju u Gradu Zagrebu, ovoga puta ispred Paviljona 9 na Zagrebačkom velesajmu.

Naime, Tomašević se jutros uputio u obilazak novog drive in punkta za testiranje, nakon čega se obratio javnosti.

Novi punktovi za cijepljenje i testiranje

- Zagreb je bolji od svih drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno - kazao je na početku pressice Tomašević o udjelu cijepljenih građana.

- Tri četvrtine umrlih i hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina nisu bili cijepljeni. Osobno sam se cijepio s dvije doze, zadnjom dozom krajem svibnja. Krajem studenog moći ću se docijepiti s trećom dozom, i to ću učiniti. Pozivam sve da to naprave. Cijepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina epidemiološka mjera - kazao je Tomašević pa spomenuo neke novosti u Zagrebu što se tiče cijepljenja.

image
Marko Todorov/Cropix

- Ovaj vikend radili smo na preseljenju punkta u Paviljon 9, zbog sve hladnijeg vremena, kako građani ne bi čekali na hladnoći i kiši. Cijeli paviljon služi za čekanje u redu, odnosno za prijem. Očekuje se da se za 15 minuta prođe do drugog paviljona koji služi za cijepljenje. Od danas popodne se počinje cijepiti, cijepit će se svaki dan, kao i u subotu i nedjelju. Cijepit će se utorkom i četvrtkom od 14.30 do 19.30 sati, a ostalim danima od 8 do 12 sati. Građani se mogu cijepiti i u 11 ljekarni Grada Zagreba, mora se naručiti kako bi se osigurao liječnik.

Komentirao je i dodatne punktove za testiranje.

image
Marko Todorov/Cropix

- Pet je dodatnih punktova, imamo i novo drive in testiranje na ulazu u Zagrebački velesajam. To je drugi drive in punkt, uz Andriju Štampara.

image
Marko Todorov/Cropix

Nastavni zavod za Hitnu medicinu će koordinirati i u gradskim i državnim bolnicama gdje će covid pacijenti ići, ne po teritorijalnoj pripadnosti, već o kapacitetima, napomenuo je gradonačelnik.

Potom se osvrnuo na kvaliteti zraka u Zagrebu. Kazao je kako se uobičajeno u ovo vrijeme dogodi povećano zagađenje zraka.

- Stvorila se tzv. kapa nad gradom koja je onemogućila prozračivanje. Sezona grijanja jedan je od uzročnika zagađenja, kao i promet. Vidjeli ste postaje koje su se pokazali da nisu točne, no i u službenim mjerenjima pokazalo se da je povećana količina čestica - kazao je Tomašević i dodao kako vjeruje da će se zrak narednih dana raščistiti.

Poručio je kako se bave strategijom energetskom siromaštva kako bi riješili problem kod građana koji se griju na resurse koji uzrokuju zagađenje. I promet je jedan od uzročnika, time ćemo se svakako baviti, dodao je.

image
Marko Todorov/Cropix

O Adventu

Zatim je komentirao Advent u Zagrebu.

- Jasno sam najavio to, nije riječ o popuštanju. Rekao sam da će kućica biti manje i da ćemo aktivirati dio ugostitelja da mogu dati ponudu pred svojim objektima samo za vrijeme božićnih praznika. Morat će se prijaviti, dobiti rješenje nadležnog ureda, ići će kontrolirano.

Upitan o drobilicama, kazao je da Grad trenutno ništa ne plaća dok čeka dozvole, nego da se drobilice plaćaju tek kad počnu raditi.

image
Marko Todorov/Cropix

Dug ZET-a

Komentirao je i alarmantno stanje u ZET-u.

- Preko 80 posto troškova ZET-a se subvencionira iz troškova Grada Zagreba. Posebice je opterećenje kad imate veliki udio duga koji kratkoročno dospijeva na naplatu. Trebali bi uskoro izabrati novu Upravu ZET-a i ići u restrukturiranje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Poskupljenje usluga

Kazao je i kako će uskoro odabrati četvrtog člana uprave Holdinga.

- Što se tiče cijena usluga, treba se razriješiti do kraja godine. Plan restrukturitranja Holdinga ići će u idućih nekoliko tjedana - kazao je Tomašević i ponovio da se rade analize.

- Nije samo na stolu poskupljenje nego sve, za povećanje prihoda i uskoro ćemo o tome govoriti. Zagreb nije u istoj poziciji u odnosu na druge u Hrvatskoj, imamo ograničenja i manevarski prostor da ustabilimo dug je vrlo mali. Razgovaramo s ministarstvom kako da se taj prostor proširi kako bi stabilizirali dug koji je došao preko ili do limita. Ono što se dogodilo s Holdingom je bilo prikriveno zaduživanje. Holding nije ulazio u limit od 20 posto i tako je došlo do duga od 5 mlrd kuna. To je model koji trebamo mijenjati. Pola prihoda dolazi koji Grad plaća Holdingu, a ne od građana koji plaćaju usluge Holdingu - zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:45