ODRŽANA SJEDNICA

Gradska skupština većinom glasova prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Rasprava o Izvješću gradonačelnika trajala je dva sata, a Tomašević je isticao kako je stanje koje su zatekli bilo "vrlo teško"

Tomislav Tomašević (desno)

 Ranko Suvar/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili Izvješće o radu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića od 4. lipnja do 31. prosinca 2021., a zastupnici oporbenog Kluba Mosta održali su minutu šutnje "za žrtve Tomaševićeve politike".

"U prvih sedam mjeseci vladanja Tomislava Tomaševića ističe se ideološka ostrašćenost, netransparentnost, nedemokratičnost, manipuliranje javnosti, nepoznavanje elementarnih menadžerskih procedura, neuvažavanje postojećih pravnih normi i teška socijalna neosjetljivost te Klub Mosta neće održati govor već minutu šutnje za sve dosadašnje ali i buduće žrtve ovakve politike", istaknuo je u ime Mosta nestranački zastupnik Trpimir Goluža.

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman rekao je da se Tomašević htio pokazati u najboljem svjetlu i neupućenom promatraču Izvješće je odlično. Nažalost, ističe, to nije tako jer su upravljanje Gradom unazadili, a krilatica "Zagreb je naš!" je surova realnost za koju se, kaže, nada da će brzo završiti.

Predsjednica Kluba Bandić Milan 365 Gordana Rusak spočitnula je Tomaševiću da je naveo 165 projekata ali ne i datume njihovih prijava iz čega bi bilo vidljivo koja je vlast pripremila i prijavila te projekte.

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović kritizirao je zelenu tranziciju i sustav glomaznog i biootpada.

Dvosatna rasprava o izvješću

Rasprava o Izvješću gradonačelnika trajala je dva sata, a Tomašević je isticao kako je stanje koje su zatekli bilo "vrlo teško", u prvih nekoliko mjeseci imali su krizno upravljanje, a do neke mjere se i dalje bave posljedicama tih izazova.

Naveo je i kako su se odmah fokusirali na preustroj Gradske uprave te su broj ureda s 27 smanjili na 16, od čega je jedan Stručna služba Gradske skupštine koja tu ne bi trebala biti.

Preustroj je, rekao je, omogućio početak sistematizacije i bolju efikasnost, a radi ušteda smanjili su plaće rukovodećeg kadra te su tri puta smanjili broj vozila. Na javnim natječajima izabrali su dvoje pročelnika, uskoro će i treći, a po prvi puta je na javnim natječajima kompletno promijenjeno vodstvo svih bitnih gradskih poduzeća, uključujući ZG Holding, nabrajao je.

Što se tiče obnove, dočekalo ih je, kaže, sedam milijuna kuna prijavljenih projekata za Fond solidarnosti a sada su došli na skoro dvije milijarde kuna. Očekuje i da će iz Fonda povući barem milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:09