DO IZBORA

Gradska skupština: Zaključak o obustavi zapošljavanja u gradskim tijelima i trgovačkim društvima

Kazimir Ilijaš najavio je da HDZ neće podržati takav prijedlog jer se kosi s temeljnim pravom na rad, odnosno Zakonom o radu
Mislav Herman i Davor Filipović

 
 Damir Krajac/Cropix

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskog skupštini u ponedjeljak su većinom glasova podržali zaključak Kluba nezavisnih zastupnika o privremenoj obustavi zapošljavanja na neodređeno vrijeme izvan utvrđenih planova zapošljavanja u gradskim upravnim tijelima i trgovačkim društvima.

Za takav zaključak glasalo je 33 zastupnika, jedan je bio protiv, a šest suzdržano.

Prihvaćenim zaključkom Skupština traži da Jelena Pavičić Vukičević, koja trenutno obnaša dužnost gradonačelnice nakon smrti Milana Bandića, obustavi zapošljavanja na neodređeno vrijeme izvan utvrđenog plana za 2021., do stupanja na snagu službenih rezultata lokalnih izbora, odnosno uspostave nove gradske vlasti.

Od Pavičić Vukičević traži se da obavijesti i trgovačka društva u vlasništvu Grada da do stupanja na snagu službenih rezultata izbora obustave zapošljavanje na neodređeno vrijeme izvan usvojenih planova zapošljavanja za 2021.

Kazimir Ilijaš (Klub zastupnika HDZ-a) najavio je da HDZ neće podržati takav prijedlog jer se kosi s temeljnim pravom na rad, odnosno Zakonom o radu.

Pozivate se na Statut Grada Zagreba, no postavlja se pravno-tehničko pitanje vezano uz Zakon o radu - što se događa s djelatnicima gradskih i upravnih tijela i trgovačkih društava kojima upravo istječe rad na neodređeno? Bi li oni po prihvaćanju vašeg prijedloga ostali bez posla ako im se onemogući primanje na neodređeno, upitao je predlagatelja.

Također, što je s onima kojima po Zakonu o radu nastupe okolnosti za odlazak u starosnu mirovinu, na ta se radna mjesta ne bi moglo nikako zaposliti, rekao je Ilijaš.

image
Nastavak 40. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Damir Krajac/Cropix

Župan i Stojak: Obustava zapošljavanja u trgovačkim društvima nije u ingerenciji Skupštine

HDZ-ov Mario Župan ocijenio je prijedlog Kluba nezavisnih populističkim i ustvrdio da obustava zapošljavanja u trgovačkim društvima nije u ingerenciji Skupštine.

I zastupnik Tomislav Stojak upozorio je da se za zapošljavanja u trgovačkim društvima primjenjuje jedan zakon, a za Gradsku upravu drugi zakon, dodavši kako se radi o osjetljivoj temi i ljudskim sudbinama, pa se mora raspravljati s oprezom.

Većinom glasova zastupnika nije prihvaćen prijedlog zaključka Kluba nezavisnih zastupnika kojim bi Skupština zatražila od Pavičić Vukičević da do kraja travnja osigura podnošenje cjelovitog petogodišnjeg izvješća koncesionara Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Klub nezavisnih zastupnika smatra da je rasprava o izvještaju Dimnjačarske obrtničke zadruge u interesu građana zbog situacije s dimnjacima koja je nastala zbog posljedice potresa. Građani su sami morali isključivati plin ili je to činila Gradska plinara zbog urušavanja dimnjaka, zbog čega je više tisuća korisnika ostalo bez grijanja i tople vode.

Oni su morali provesti sanaciju dimnjaka i zamjenu plinskih bojlera, u čemu je za dio postupka ponovnog priključenja na plinsku mrežu odgovoran i ovlašteni dimnjačar.

Među oporbenim prijedlozima koje zastupnici nisu prihvatili bio je i onaj kojim bi se zadužila Pavičić Vukičević da u roku 30 dana Skupštini podnese izvješće o mogućnostima dodjele pomoći građanima (novčane, logističke ili neke druge) za uklanjanje obiteljskih kuće koje su izgubile mehaničku otpornost i/ili stabilnost do te mjere da njihova obnova nije moguća i koje predstavljaju opasnost za susjedne zgrade, zdravlje i živote ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:03