NEPRAVILNOSTI

Gradski kontrolni ured: I Bandić je donosio odluke mimo zakona

U Program održavanja komunalne infrastrukture obvezno ubaciti i stavku - radovi po gradonačelnikovu nalogu, zaključak je Kontrolnog ureda

ZAGREB - Gradski kontrolni ured, koji je 2006. godine osnovao gradonačelnik Milan Bandić s namjerom da istražuje sve nepravilnosti u financijskom poslovanju Grada Zagreba, nedavno je “na djelu” uhvatio i njega samoga.

Ne plaćaju stare dugove

Prema Izvještaju rada tog ureda za prošlu godinu, do kojeg je došla redakcija Jutarnjeg, podružnice Zagrebačkog holdinga - Čistoća, Zrinjevac te Vodoopskrba i odvodnja nerealno prikazuju svoje rashode, što je u suprotnosti sa Zakonom o izvršavanju državnog proračuna.

Dio krivnje snosi i sam Bandić, s obzirom na to da zbog njegovih “posebnih naloga”, spomenute gradske tvrtke ne izvršavaju dio već dogovorenih poslova (u skladu s Programom održavanja komunalne infrastrukture), jer za njih nemaju novac.

Uz to, dodijeljeni novac tvrtke ulažu u tekuće poslovanje, a ne podmiruju dugove iz prethodnih godina.

Nagomilavaju obveze

Time se slika o rashodima dodatno iskrivljuje, a stvaraju se i nove, nagomilane obveze.

Ured je stoga naložio da se prilikom izrade Programa komunalnog održavanja za ovu godinu, raspoloživi iznos rashoda smanji za iznos nepodmirenih obveza te da se u svaki program Gradskog ureda za graditeljstvo i komunalne poslove ubaci i stavka - “radovi po (Bandićevom op. a.) nalogu”.

Tako da u budućnosti ne bude zabuna i mimoilaženja sa zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45