NESREĆA NA TRGU

GSKG: ‘Grad Zagreb nije vlasnik zgrade s koje su pali komadi skele i ozlijedili čovjeka‘

Postavljanje podupirača ispod oštećenih nadvoja na balkonima samostalno je ugovorila predstavnica suvlasnika, a ne GSKG, priopćili su
 Damjan Tadic/CROPIX

Iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) u srijedu su opovrgnuli tvrdnje Fonda za obnovu kako je Grad Zagreb vlasnik zgrade na Trgu bana Jelačića 4, s koje su početkom travnja pali komadi skele i podupirača te teško ozlijedili prolaznika.

U priopćenju koje potpisuje direktor GSKG-a Joško Jakelić, zatražili su ispravak priopćenja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko zagorske županije i Zagrebačke županije objavljenoga u utorak, 27. travnja.

"Grad Zagreb nije vlasnik zgrade na adresi Trg bana Josipa Jelačića 4. Konkretno, 11 prostora je u privatnom vlasništvu, četiri prostora su u državnom vlasništvu (u posjedu Državnih nekretnina d.o.o.) dok samo jednim prostorom upravlja Gradski ured za upravljanje imovinom Grada", naveo je Jakelić.

Također, vezano uz podupirače ispod oštećenih nadvoja na balkonima predmetne zgrade, uslijed čijeg pada je došlo do ozljeđivanja slučajnog prolaznika, ističe kako je postavljanje istih samostalno ugovorila predstavnica suvlasnika, a ne GSKG.

Što se tiče potraživanja novčane pomoći za hitne i nužne sanacije, GSKG je prijavu za predmetnu zgradu prvi put predao 18. ožujka 2021. Sredinom travnja, nadležno Ministarstvo poslalo je obavijest Društvu da je predmet zagubljen uz molbu da ponovno izvrše prijavu, što su i učinili 20. travnja 2021., istaknuo je Jakelić.

Fond je u utorak u priopćenju reagirao na, kako ističu, neutemeljene i sve učestalije kritike na rad Fonda za obnovu koje se koriste u predizborne svrhe i plasiraju u medije i na društvenim mrežama. Napominjući kako je spora obnova, nažalost, činjenica, rekli su da je u šest mjeseci od potresa u Zagrebu do donošenja zakona 20. rujna Grad sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik.

"Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade GSKG koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s više od 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu", poručili su tad iz Fonda za obnovu.

Također su dodali da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva za koje je prethodno potrebno predati zahtjev za obnovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2022 17:15