SPORAN DNEVNI RED

HASANBEGOVIĆ: ŽELITE VRATITI DIO JUGOSLAVIJE U ZAGREB! Burna rasprava na Odboru za imenovanje ulica i trgova, partizani ostali bez parka i ulica

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova nije prihvatio oporbene prijedloge za preimenovanjem ulica, a sama sjednica je prošla u burnoj raspravi oko postojanja predlagatelja Antifašističke incijative Hrvatske. Naime, na dnevnom redu pete sjednice Odbora bilo je pet prijedloga – tri je predložio gradski zastupnik Renato Petek, jedan Udruga Antonio Janigra i jedan Rade Matić iz sporne Inicijative. Oko zadnjeg su se uvelike lomila koplja jer na raspravi nije bio pristuan predlagatelj, a tražilo se imenovanje Ulice Crvene Armije i Ulice Aleksandra Rankovića.

- Ta Inicijativa ne postoji i ovo je čista provokacija. Nema podataka o njoj, nikakve adrese, čime ona nema pravnu osobnost. Taj prijedlog je predložio Klub zastupnika Neovisnih kako bi osporio druge prijedloge pa su zato i izmislili nekog Radu Matića – rekla je Rada Borić iz Radničke fronte te tražila da se ta točka izbaci iz dnevnog reda. Podršku joj je dao HDZ-ov zastupnik Ivan Čelić, ali je u konačnici većina glasala za ostanak dnevnog reda te kasnije je taj prijedlog jednoglasno odbačen.

Nakon toga se krenulo na prijedloga zastupnika Peteka koji je obrazložio preimenovanje Prilaza baruna Filipovića u Park Ive Lole Ribara, dio Donjeg Grada u Ulicu 8. svibnja te dio Ulice Trnsko u Ulicu 10. zagrebačkog korpusa s namjerom da se održi sjećanje na oslobođenje Zagreba 1945. godine. Ipak, Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora, rekao je kako su takvi prijedlozi provokacija.

- Ovdje se radi o revolucionarnom pokušaju oživljavanja dijela Jugoslavije i to nećemo dopustiti. Ovom sjednicom sam vam htio pokazati da ovakvi prijedlozi neće biti nikada prihvaćeni te da sve dok ja presjedam neće više biti ni uvršteni na dnevni red Odbora – rekao je Hasanbegović. Na kraju su se članovi odbori jednoglasno složili samo oko toga da se ime talijanskog glazbenika Antonia Janigra uvrsti u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:45