PLAN ZA IZBORE

HDZ bi htio da Vanđelić ide u utrku za Zagreb, ali ta ideja bi mogla propasti zbog banalnog razloga

‘To se spominjalo na nekim sastancima i mislim da postoji ozbiljan plan da se njega priprema za tu ulogu‘
Damir Vanđelić
 Goran Šebelić/Cropix

Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja, koji će, kako je otkrio Jutarnji list, biti i na čelu Fonda za obnovu Grada Zagreba, mogao bi, prema nekim planovima Andreja Plenkovića, odigrati i puno značajniju ulogu. Vanđelić bi, kako neslužbeno doznajemo u stranci, mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- To se spominjalo na nekim sastancima i mislim da postoji ozbiljan plan da se njega priprema za tu ulogu. Zbog toga se vjerojatno i išlo na to da bude na čelu Fonda za obnovu, kako bi s te pozicije lakše ušao u gradonačelničku utrku - kazao nam je jedan upućeni član HDZ-a.

Kaže da su za sada, što se tiče planova za novog šefa zagrebačkog HDZ-a, u igri liječnici Pavo Kostopeč i Mislav Herman, ali da je šef stranke Plenković ipak htio neko jače ime kad su posrijedi lokalni izbori i bitka za Zagreb.

Najozbiljnija opcija

- Kad je priča vezana uz ministra zdravstva Vilija Beroša prestala biti aktualna, razmatrala su se još neka imena koja su se spominjala i po medijima, poput Zdravka Marića, Domagoja Miloševića, Mislava Hermana... Najozbiljnija opcija među njima bio je Marić, no od toga se brzo odustalo, pogotovo zato što ni on nije bio zainteresiran, a za Miloševića i Hermana se procijenilo da tu bitku teško mogu dobiti pa su se počele tražiti druge opcije - ispričao nam je dobro upućeni izvor iz HDZ-a.

Kaže da su potom došli na ideju Vanđelića, uključujući i to da postane šef Fonda za obnovu, pa se taj prijedlog ozbiljno počeo razmatrati.

- Vanđelić nema afera iza sebe, razumije se u biznis, branitelj je i sve to s njim jako dobro izgleda - govori naš sugovornik, dodajući da još nema službene odluke o toj kandidaturi, ali da je riječ o "ozbiljnoj opciji".

Vanđelić nam je, pak, rekao da ne razmišlja o političkom angažmanu.

- Jedno je sigurno, nisam kandidat za gradonačelnika - poručio je, iako tek treba vidjeti hoće li se i kako dogovoriti s HDZ-om.

Još nekoliko HDZ-ovaca kazalo nam je da se s Vanđelićem računa te da ga zagovara i Plenković.

O Vanđeliću, ali i još nekim kandidatima za unutarstranačke i lokalne izbore, navodno se razgovaralo i na sastanku užeg Predsjedništva stranke koje je održano prije dva dana. Tako je, doznajemo, na dnevnom redu bila i situacija u Splitu, s obzirom na to da se sadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara više neće kandidirati. Navodno su se u kombinacijama za gradonačelničku utrku najviše spominjala dva kandidata - Domagoj Maroević i Ante Mihanović.

- Mihanović ima veliku ambiciju oko toga, ali Plenković je, koliko znam, naklonjeniji Maroeviću - kazao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Što se tiče kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije, za sada još nema konačne potvrde hoće li se ponovno kandidirati Blaženko Boban, s kojim u vodstvu HDZ-a nisu baš zadovoljni, ili će se ipak ići na nekog drugog kandidata.

Osim Zagreba i Splita, na sastanku je bilo riječi i o Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, za koji se u HDZ-u nadaju da bi mogli ostvariti pobjedu. Kandidat za gradonačelnika Osijeka najvjerojatnije će biti sadašnji šef osječkog HDZ-a Ivan Radić, dok će u utrku za župana ponovno ući Ivan Anušić, koji je i na čelu tamošnje HDZ-ove županijske organizacije. Anušić će, pak, na unutarstranačkim izborima vjerojatno biti i jedini kandidat za tu poziciju, odnosno, novi mandat.

Neodređeni odgovori

Siguran kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije, kako govore HDZ-ovci, je Žarko Tušek, dok bi u tu utrku u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji išao Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Što se tiče Požeško-slavonske županije, u stranačkim se kuloarima sve više spominje da bi u tu utrku mogla ići Antonija Jozić, sadašnja gradonačelnica Pleternice.

S druge strane, što se tiče izbora, SDP, platforma Možemo! i ostali mogući partneri od političkog centra prema lijevo još nisu ni blizu dogovoru o mogućem zajedničkom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika. Boris Jokić, s čijim se imenom ovih dana spekuliralo kao s mogućim SDP-ovim kandidatom za tu dužnost, kazao nam je: "Kao i više puta u prethodnih pet godina, ponavljam da sam znanstvenik i da me ne zanima politički angažman".

Predstojeći lokalni izbori bit će tema današnje sjednice predsjedništva SDP-a. Na pitanje kako će riješiti problem kandidata u vrhu te stranke daju neodređene odgovore.

- Imamo u vidu neke kandidate, poduzeli smo neke korake, ali proces još nije gotov - kazao nam je jedan od sugovornika iz vrha SDP-a.

Isti sugovornik podsjeća da prema SDP-ovu Statutu odluku o kandidatu za gradonačelnika donose gradske stranačke organizacije. A na čelu zagrebačke organizacije već je dvije i pol godine Gordan Maras, koji je na ljetošnjim parlamentarnim izborima u prvoj izbornoj jedinici osvojio skromni 2,831 preferencijski glas. Unatoč tome, Maras ne taji ambiciju da upravo on bude SDP-ova kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Gradske organizacije

- Kad se netko kandidira za predsjednika SDP-a ili predsjednika gradske stranačke organizacije, onda se time kandidira i za izbore. Biste li Peđu Grbina pitali bi li se on kao predsjednik SDP-a odrekao kandidature za premijersku dužnost - odgovorio nam je Maras te dodao da će kandidat SDP-a biti poznat do 15. prosinca.

Iz platforme Možemo! kažu nam da ih iz SDP-a još nisu zvali vezano uz zajedničkog kandidata za lokalne izbore.

- Mi smo ime svog kandidata Tomislava Tomaševića davno objavili i ponudili suradnju. Sad su oni na potezu - poručili su.

Vanđelić bi trebao prebivalište iz Rovinja preseliti u Zagreb

Ideja da HDZ za gradonačelnika Zagreba kandidira menadžera Damira Vanđelića mogla bi pasti u vodu i prije nego što su je ozbiljno uzeli u razmatranje i to zbog prebivališta. Vanđelić, naime, ako je suditi prema podacima iz sudskog registra, nema prijavljeno prebivalište u Zagrebu nego u Rovinju.

Kako je taj menadžer član nadzornih odbora Ine i Croatia osiguranja, njegovo prebivalište navedeno je u sudskom registru koji je javno dostupan. Prema Zakonu o lokalnim izborima kandidati moraju imati prijavljeno prebivalište na području općine, grada ili županije u kojoj se kandidiraju najmanje šest mjeseci prije odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Sljedeći lokalni izbori održat će se treće nedjelje u svibnju, tj 16. svibnja, a odluku o njihovu raspisivanju Vlada je prema zakonu dužna donijeti najkasnije do 16. travnja. Dakle, da bi se Vanđelić je morao prebivalište iz Rovinja preseliti u Zagreb najkasnije do 16. listopada ove godine, što sudeći prema podacima iz sudskog registra, nije učinio. (S. Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:12