BURNO U SKUPŠTINI

HDZ napao Tomaševića: Jedino će Zagrepčani ostati bez povećanja plaća!; Tomašević: To je 1,5 posto!

Zagrepčanima je poručio da sigurno neće dizati cijene niti odvoza otpada, niti vodoopskrbe, a niti javnog prijevoza

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman u četvrtak je na skupštinskoj sjednici upozorio da će na osnovu procjena Grada jedino Zagrepčani od početka 2024. ostati bez povećanja plaća, a gradonačelnik Tomašević kaže da se priča o povećanju 1,5 posto.

Herman je rekao da od iduće godine kada stupa na snagu porezna reforma, koja ukida prirez, Grad Zagreb postaje grad sa najvećim porezom na dohodak u Hrvatskoj te će Zagrepčani biti jedini u Hrvatskoj zakinuti za povećanje neto plaća.

Napomenuo je da je glavni financijski savjetnik gradonačelnika, zastupnik Damir Bakić jučer javno izjavio da i nakon maksimalnog dozvoljenog povećanja dvije porezne stope, Gradu Zagrebu će nedostajati 75 milijuna eura od prihoda od poreza.

"Od kuda ste došli do tog iznosa, je li moguće kako na osnovu odokativnih procjena u Gradu Zagrebu maksimalno podižete stope poreza na dohodak i da će na osnovu odokativnih procjena jedino Zagrepčani ostati bez povećanja svojih plaća od početka iduće godine", upitao je Herman Tomaševića.

Tomašević je Hermanu odgovorio da su radili kalkulacije jer trebaju vidjeti koliko će izgubiti prihoda s njihovom poreznom reformom, po svim osnovama.

"Grad Zagreb će izgubiti oko 70 ili 75 milijuna eura i to je naš doprinos Grada Zagreba u povećanju plaća u Zagrebu", rekao je Tomašević.

Istaknuo je da prirez plaća polovica građana Zagreba, koja ima najveće plaće, a polovica s manjim plaćama ne plaća ni euro prireza.

Za prosječnu plaću u Zagrebu od oko 1300 eura neto, Tomašević kaže da je mjesečno prirez 21 euro.

"Pričamo o jedan i pol posto neto prosječne plaće, hoćemo li kompenzirati sa povećanjem stope poreza na dohodak ili ne, a ako to ne napravimo imamo gubitak od 200 milijuna eura, što su dva mjesečna prihoda Grada Zagreba koja bi morali onda prebaciti na poskupljenje komunalnih usluga, što nećemo napraviti", poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Tomašević Zagrepčanima je poručio da do kraja godine u Zagrebu sigurno neće dizati cijene niti odvoza otpada, niti vodoopskrbe, a niti javnog prijevoza, a također će se truditi da što dulje u 2024., a ako ne i cijelu godinu, isto tako ne bude dizanja cijena.

"I to je naš doprinos građanima da se lakše nose s inflacijom", istaknuo je i napomenuo kako će sva poskupljenja s kojima su suočeni u Gradu apsorbirati iz gradskog proračuna. Kaže da im je poskupjela radna snaga - plaće radnika, materijalni troškovi, svi inputi u komunalnim poduzećima, a oni u Gradu građanima nisu i neće dizati cijene.

Predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović je rekao kako potez Vlade da u predizborno vrijeme ukine prirez a time i prihod gradova koje vode prvenstveno oporbeni gradonačelnici je "mudar manipulativni potez kako bi se bijes naroda prebacio s Vlade koja smanjuje porezna opterećenja, dakle prirez, na gradonačelnike koji povećavaju porezna opterećenja, dakle porez na dohodak".

"To je jedan dobar, ali jeftini manevar i ja se nadam da građani neće na to nasjesti", istaknuo je Klisović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49