NOVE CIJENE

HDZ-ov Mislav Herman: ‘Tomašević govori neistine o razlogu poskupljenja vode‘

Cijena vode od 1. ožujka raste za 15 posto, a Tomašević je najavio kako će cijena rasti zbog ulaganja u vodovodnu infrastrukturu

Mislav Herman

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je u četvrtak kako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govori neistine kada objašnjava razloge za poskupljenje vode u Zagrebu, jer projekt obnove vodovodne infrastrukture još nije pripremljen ni odobren.

“Gradonačelnik Tomašević je izrekao potpune neistine kao obrazloženje za poskupljenje vode. Projekt Zagreb je EU projekt koji još nije odobrilo ministarstvo, gradska vlast još nije ni pripremila projekt zbog kojeg podiže cijene vode, a tek je nedavno napravljena osnovna studija izvodljivosti”, rekao je Herman na konferenciji za novinare Kluba HDZ-a i HSLS-a u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je da bi se, prema planu, projekt trebalo sufinancirati iz nacionalnih sredstava u iznosu od 30 posto, a u tome mogu sudjelovati ministarstvo i Hrvatske vode te Grad Zagreb.

“Nismo ni sigurni da ćemo taj projekt dobiti”, poručio je Herman istaknuvši da za odobrenje projekta trebaju biti sređeni imovinsko-pravni odnosi i građevinske dozvole, za što u HDZ-u “nisu sigurni” da postoje.

Upitao je stoga kako je moguće poskupljuje vode zbog projekta koji još nije odobren te ocijenio a je sve što Tomašević tvrdi o poskupljenju "obična izmišljotina".

U Zagrebu cijena vode od danas, 1. ožujka, raste za 15 posto, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je najavio kako će cijena rasti zbog nužnog ulaganja u vodovodnu infrastrukturu u Zagrebu.

"Za projekt je potrebno osigurati 30 posto sredstava iz Vodoopskrbe i odvodnje kako bi mogli povući novac za proširenje vodoopskrbne mreže(...)”, rekao je Tomašević u veljači.

Tada je objasnio i da će realizacija projekta trajati do 2028. godine. Gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (ViO) bi, prema najavi, trebala u projektu sudjelovati s oko 53 milijuna eura (400 milijuna kuna), a ukupna vrijednost projekta je 240 milijuna eura (1,8 milijardi kuna).

Herman je kritizirao i prijedlog Vijeća Gradske četvrti Gornji Grad - Medveščak da se u fond imena ulica i trgova, unesu i imena Milke Planinc i Anke Berus, jugoslavenskih političarki.

“Što se to događa u glavama zastupnika Možemo!?”, upitao je Herman istaknuvši da taj prijedlog dolazi gotovo 35 godina nakon višestranačja u Hrvatskoj te dodao kako je taj prijedlog “ruganje cijeloj Europi”.

“EU je 2019. godine usvojena je rezolucija prema kojoj je komunizam označen kao totalitarni režim, to je izglasano u Europskom parlamentu”, rekao je Herman.

Gradonačelnik Tomašević u utorak je odbacio mogućnost da se neka ulica u Zagrebu imenuje po Milki Planinc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 08:47