BORBA ZA METROPOLU

HDZ traži novog kandidata za Zagreb, izvori iz stranke otkrili su nam pozadinu priče

Izvori iz HDZ-a kažu da je kamen spoticanja bio u tome što je Vanđelić sam htio odabrati svoje suradnike
Damir Vanđelić
 Srđan Vrančić/Cropix

Odustajanje Damira Vanđelića od kandidature za gradonačelnika Zagreba vrlo je loše za nas. Mi pravog kandidata nemamo. S kim ćemo u utrku? S Mislavom Hermanom? Ovo je očiti znak da nastavljamo suradnju s Milanom Bandićem i da se ponavljaju prijašnji scenariji - komentirao je jučer jedan istaknuti član HDZ-a, nezadovoljan stanjem u stranci i pripremama za lokalne izbore.

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić, u kojeg su neki HDZ-ovci polagali velike nade kad je riječ o utrci za Zagreb, jučer je, naime, potvrdio da neće biti HDZ-ov kandidat u metropoli.

- Sam sam donio odluku što je prioritet za grad Zagreb. Smatram da je obnova grada Zagreba prioritet i ništa drugo… To je jako značajno i smatram da je to jedna od najvažnijih stvari koje možemo napraviti za ovaj grad - rekao je Vanđelić na konferenciji za novinare. Kazao je kako je osoba koja drži do svoje riječi te da je prije desetak dana kazao da će javnost obavijestiti o svojoj odluci oko kandidature, s obzirom na to da je u to vrijeme vodio razgovore s HDZ-om. No, ni tada, ali ni jučer Vanđelić nije želio iznositi detalje pregovora sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem niti je želio odgovarati na pitanja novinara.

Punom snagom

- O svemu ostalom mislim da nije džentlmenski razgovarati, to se tiče mene i osoba s kojima sam razgovarao. Nakon ove konferencije daljnjih pitanja o kandidaturi neće biti - rekao je Vanđelić. Informacija da su pregovori Vanđelića i HDZ-a zapeli te da bi on mogao odustati od kandidature pojavila se u utorak navečer, iako je samo dva dana prije, po tekstovima koji su objavljeni o njemu, izgledalo da je on punom snagom krenuo u kampanju. Dio HDZ-ovaca ostao je zatečen ovim naglim preokretom.

- Mislio sam da je to gotova stvar. Čuo sam i prije da je bilo nekih problema jer Vanđelić ima neke svoje uvjete, ali mislio sam da će se to riješiti - kazao je sugovornik iz stranke.

Izvori iz HDZ-a u utorak navečer Jutarnjem su listu ispričali da je glavni kamen spoticanja bio u tome što je Vanđelić sam htio odabrati svoje suradnike, imati utjecaj na sastavljanje liste i što je najvažnije, imati presudan glas kad je u pitanju postizborno koaliranje koje nikako ne bi smjelo ići u smjeru dogovora s Bandićem. Vrhu HDZ-a to nije odgovaralo i to je, navodno, glavni razlog što je Vanđelić odustao od utrke za Zagreb.

- Teško je reći što se točno dogodilo kad su te razgovore vodili samo Vanđelić i Plenković. Čuo sam da je on od početka bio neodlučan. Neki okvirni dogovor je bio da HDZ ide sa svojom listom, a da Vanđelić bude nezavisni kandidat. Mislim da je on tu imao problem s tim kakav će stav HDZ zauzeti prema Bandiću i koliku će i kakvu imati podršku zagrebačkog HDZ-a - komentirao je jedan član stranke, a njegov kolega dodao kako zna da je Vanđelić "ispitivao situaciju".

- On je čovjek iz biznisa, dobro se raspitao o svemu, nije htio da mu se dogodi situacija kao prije četiri godine Dragi Prgometu kojeg je dio zagrebačkog HDZ-a opstruirao u gradonačelničkoj utrci - kazao je naš sugovornik. Ističe kako se unatoč promjeni u vrhu zagrebačkog HDZ-a, situacija nije previše promijenila.

- Herman je nametnut za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a njemu su, pak, iz vrha stranke nametnuta četiri potpredsjednika od kojih su dvojica ljudi Milana Bandića. Nije se tu, dakle, puno odmaklo od suradnje s Bandićem. Sve je to Vanđeliću bilo jasno, on je čovjek iz biznisa, gleda na to drugačije, pa je vjerojatno pomislio što mu sve to treba, ako ne može igrati ozbiljno. Očito nije htio da ga se iskoristi samo kao adut za HDZ-ovu listu za Skupštinu - komentirao je još jedan član HDZ-a, koji je bio razočaran Vanđelićevim odustajanjem od kandidature.

- Plenković stalno priča o novom HDZ-u, a ništa se ne mijenja. Ponovno nemamo pravog kandidata. Sad se opet najviše govori o Hermanu i Davoru Filipoviću, ali njih dvojica nemaju šanse. Čuo sam i da je Plenković ljutit na Hermana jer nije baš aktivan. Pa, to je bio njegov odabir, što se sad žali - kaže naš sugovornik i dodaje kako mu se čini da zbog toga nije baš izgledno da Herman bude kandidat. Kaže i kako novo vodstvo zagrebačkog HDZ-a nije gotovo ništa poduzelo u posljednja dva mjeseca koliko vode taj ogranak.

Podjele na nekoliko struja

- Održali su konstituirajuću sjednicu preko Zooma, obišli Brezovicu i Rudež te napisali 3-4 objave na Facebooku i to je sve - kaže ovaj zagrebački HDZ-ovac. Ističe kako u zagrebačkom HDZ-u vlada veliko nezadovoljstvo te da je podijeljen u nekoliko struja.

- Plašim se da ćemo na ovim izborima proći lošije nego na zadnjim - komentirao je još jedan HDZ-ovac. Kaže da se u slučaju Vanđelića očito nešto prelomilo u zadnji trenutak.

- Vrh stranke je očito ozbiljno računao na Vanđelića, čim se nije spominjao drugi kandidat. Nisam siguran ni kako je točno krenula ta priča s Vanđelićem. Prema jednoj verziji, sam Plenković mu je to ponudio, a opet, u stranci se priča da ga je svojedobno kod Kolinde Grabar-Kitarović doveo Milijan Brkić. Očito se tu puno kalkuliralo s obje strane - kazao je naš sugovornik.

Dio HDZ-ovaca smatra da ovakva situacija vrhu stranke i Plenkoviću možda i odgovara jer "HDZ samo u talu s Bandićem može zadržati kakvu-takvu kontrolu nad Zagrebom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:40