ZA SAVJETOVANJE

HDZ u Zagrebu ima čak 21 stručni odbor. No, čini se da je jedno tijelo ipak najvažnije

Na njegovu čelu je Dražan Bilokapić, bivši zaposlenik u gradskoj upravi i gradski zastupnik u dva mandata
 Srdjan Vrancic/Cropix

Da su veze između HDZ-a i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prilično jake i teško raskidive govori i jedan zabavan podatak, a to je da zagrebački HDZ među svojim stručnim tijelima ima i ono nazvano - Povjerenstvo za Zagrebački holding. Nije ništa neobično da stranke imaju svoje stručne odbore i povjerenstva kao svojevrsnu "Vladu u sjeni", pa vjerojatno zato prije dvije godine puno pažnje nije privukla niti vijest da ih je osnovao i Gradski odbor HDZ-a Zagreb.

U veljači 2018. dosadašnji šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić na tiskovnoj je konferenciji predstavio čelnike 14 stručnih povjerenstava, a tom je prilikom istaknuo da su "dva temeljna stupa djelovanja njihove organizacije - jedan su temeljne i područne organizacije, a drugi stručna povjerenstva kroz koja će graditi prepoznatljive politike Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba".

U međuvremenu je broj tih stručnih tijela narastao, pa tako na njihovoj stranici stoji da danas imaju 21 stručni odbor i dva povjerenstva. Riječ je o stručnom odboru za hrvatske branitelje na čijem je čelu Željko Stura, tu je i stručni odbor za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji vodi Katarina Radat, te stručni odbor za domovinsku sigurnost za koji je nadležan general bojnik Josip Štimac. Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Davor Filipović na čelu je stručnog odbora za financije, dok se odborom za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt bavi Ante Sučić.

Među odborima je i onaj za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je pripao Željki Perić, dok se stručnim odborom za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo bavi Bernard Gršić. Stručni odbor za kulturu vodi Dubravka Brezak Stamać, a odbor za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Davor Zec. Na čelu odbora za pravosuđe je Tatjana Martinović, odbor za promet, pomorstvo i veze vodi Marko Periša, a odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo Davor Šantek. Tu su i odbor za rad i mirovinski sustav na čijem je čelu Dražen Hađina, odbor za regionalni razvoj i fondove EU koji vodi Luka Bogdan, te odbor za sport za koji je zadužen Robert Pavičić. Na čelu odbora za turizam je Jasenka Štiglec, dok Kazimir Ilijaš vodi odbor za upravu, lokalnu i područnu samoupravu. Miro Kovač na čelu je odbora za vanjske i europske poslove, Vladislav Brkić zadužen je za zaštitu okoliša, energetiku i vodno gospodarstvo, Mario Starešinić za zdravstvo, dok je za odbor za znanost i obrazovanje zadužena Ana Munk.

Na kraju popisa su i dva povjerenstva - za nacionalne manjine koje vodi Ramiz Ajdin, te ono najkontroverznije - Povjerenstvo za Zagrebački holding.

I dok je uloga većine tih odbora jasna, zanimalo nas je kakvom se to "prepoznatljivom politikom HDZ-a grada Zagreba" bavi Povjerenstvo za Bandićev Holding? Na njegovu čelu je Dražan Bilokapić, bivši zaposlenik u gradskoj upravi i gradski zastupnik u dva mandata. Sam nam je pokušao pojasniti zadaću povjerenstva.

- Zagrebački HDZ ima svoja stručna, savjetodavna tijela za određena pitanja. Među tim odborima je i ovo povjerenstvo koje se bavi pitanjima vezanima za Holding. Od gradskog vodstva dobijemo zahtjev da se neke teme rasprave i onda im to pošaljemo kao podlogu za razmišljanje i odluke - kazao nam je Bilokapić.

Kaže kako odbori i povjerenstva obično imaju sedam do osam članova, iako taj broj može varirati i do deset, ovisno o temi. Zbog krize s koronavirusom u posljednje vrijeme, govori, nisu se previše sastajali, a mandat povjerenstva, kao i ostalih odbora, sad je ionako istekao s obzirom na to da se održavaju unutarstranački izbori.

Jedan zagrebački HDZ-ovac nam je, pak, rekao kako to povjerenstvo, zapravo, nije ništa radilo.

- Mislim da ničemu nije služilo. Pokušale su se tamo raditi neke pripreme za sjednice gradske Skupštine, ali to baš nije funkcioniralo jer smo ionako sve morali podržavati kako bi Milan Bandić predložio - rekao je naš sugovornik.

Neki HDZ-ovci bili su puno "konkretniji" kad je riječ o ovom povjerenstvu.

- Čemu bi služilo? Pa, za uhljebljivanje i zaposjedanje firmi partijskim kadrovima - otvoreno kaže jedan dugogodišnji član HDZ-a. Proteklih godina mediji su često objavljivali da su Zagrebački holding i druge gradske tvrtke prepune HDZ-ovih imena, ukazujući i na taj način zašto je toliko uspješna suradnja zagrebačkoga gradonačelnika i stranke Andreja Plenkovića. Podsjetimo tek na neke od HDZ-ovaca koji su zaposleni kod Bandića. Tamo je, primjerice, svoje mjesto našla Ivona Ilijaš, supruga Kazimira Ilijaša, šefa Kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini, tu je i voditelj Tržnica Zagreb Stanko Gačić, potom Goran Kršnjavi, dok je Bernard Mrša član Uprave Zagrebačkog holdinga. U Nadzornom odboru Holdinga su, primjerice, Nikola Mijatović i Mario Župan, a zabavan je i podatak da je Ante Plazonić prije dvije godine postao Bandićev suradnik sa samo jednim zadatkom - da koordinira nastavak gradnje Branimirove ulice.

Podsjetimo i da je početkom ove godine, kad je došlo do krize u odnosima između zagrebačkoga gradonačelnika i HDZ-a zbog rušenja GUP-a, Bandić zaprijetio da će se u Holdingu i gradskim tvrtkama "riješiti" nekih HDZ-ovih kadrova... Bandić i HDZ proteklih su godina imali uspona i padova u svojoj suradnji, bilo je i vrlo kritičnih situacija, ali bi na kraju uvijek prevladao zajednički interes.

Iako šef stranke Andrej Plenković uporno priča o "novom HDZ-u" te na ovim unutarstranačkim izborima koji su u tijeku na sve funkcije pokušava postaviti svoje ljude, čini se da itekako pazi da ne ugrozi suradnju s Milanom Bandićem. Na čelo zagrebačkog HDZ-a postavlja novo lice, liječnika Mislava Hermana, ali četiri imena za koja je i prije provedenih izbora izrazio želju da budu potpredsjednici zagrebačke organizacije, te da čine najuži Hermanov tim, govore da veze sa zagrebačkim gradonačelnkom moraju ostati čvrste. Naime, dvojica od tih potpredsjednika, kako ovih dana ističu HDZ-ovci, jako su bliska Bandiću, a riječ je o Anti Plazoniću i Mariju Županu. S druge strane, ističu, potpuno im je nerazumljiv potez prema Davoru Filipoviću, HDZ-ovu zastupniku u Skupštini koji je, kažu, po svemu trebao biti jedan od potpredsjednika gradske organizacije.

- Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu, vrlo je sposoban i kvalitetan i svi su očekivali da će biti u najužem Hermanovu timu. No, on je proteklih mjeseci jako napadao Milana Bandića i zbog toga je očito dobio veliki minus - smatra jedan zagrebački HDZ-ovac. Filipović koji je, inače, bio među 12 kandidata prijavljenih za mjesto potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a, u međuvremenu je povukao svoju kandidaturu, a isto su učinili i Pero Semren i Ninoslav Vranješ.

Hoće li HDZ nakon ovih unutarstranačkih izbora, kad se počne baviti svojim stručnim odborima u zagrebačkoj organizaciji, zadržati i Povjerenstvo za Zagrebački holding, za sada nije poznato. Ali, to ionako nije važno, jer s ovakvim kadroviranjem vrh HDZ-a poslao je jasnu poruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59