‘DOVUKLI SU GRIJALICE...‘

HEP Toplinarstvo ukinuo grijanje inspektorima MUP-a pa HEP Elektra od njih zaradila na struji!

MUP je dio zaposlenika nakon potresa u Petrinji prebacio na Brodarski institut koji je imao veliki dug prema HEP-u. Tako je sve počelo

Zgrada Brodarskog instituta i ilustracija policajca

 Damir Krajac/Cropix

Punih deset mjeseci MUP-ovi inspektori bili su bez grijanja u kompleksu Brodarskog instituta u koji su smješteni još nakon potresa u Petrinji, a zbog grijalica koje su umjesto toga koristili nabijeni su računi za struju.

Tako ukratko glasi kompleksna priča u kojoj jedna tvrtka u većinskom državnom vlasništvu kažnjava drugu državnu tvrtku, a onda najviše ispaštaju službenici ministarstva, a u svemu najviše profitira treća državna tvrtka.

Što se točno dogodilo? Ministarstvo unutarnjih poslova je naime nakon petrinjskog potresa 28. prosinca 2020. godine dio službenika prebacio u kompleks Brodarskog instituta. Između ostalog ured Civilne zaštite, Hrvatski centar za razminiravanje i Službu za inspekcijske poslove.

Neobični problem

A tamo ih je dočekao neobični problem.

HEP Toplinarstvo je naime zbog dugovanja na gotovo godinu dana ukinulo isporuku toplinske energije kompleksu u vlasništvu Brodarskog instituta koji je danas u likvidaciji. Grijanje je ukinuto u veljači prošle godine, a vraćeno 21. prosinca.

Zaposlenici su, kako bi se zagrijali, posegnuli za električnim grijalicama koje su zbog velike potrošnje povećale iznos računa za struju. Zbog toga je najviše profitirala HEP Elektra, članica HEP grupe. Tako je HEP ukidanjem jednog energenta, toplinske energije, Brodarskom institutu, neplanirano povećao prihode od prodaje drugog, struje, istoj organizaciji.

- Grijanje nam nije bilo uključeno zbog duga. Nakon što je dug namiren uključili su nam grijanje. Dobili smo i zadužnicu s kojom se HEP dodatno osigurao - otkriva nam Marta Pedišić Buča, voditeljica Sektora pomorske tehnologije u Brodarskom institutu. Problemi sa strujom tek su sporedni u usporedbama s trenutnim zbivanjima u njezinoj tvrtki. Nad nekadašnjim divom nadvili su se tmurni dani. Poduzeće specijalizirano za projektiranje nadvodnih i podvodnih plovila koje je nekoć zapošljavalo petstotinjak radnika, danas ih ima tek tridesetak. U studenom, zaposlenike je dočekao novi šok - država je započela s likvidacijom Brodarskog instituta. Odlučila mu je dati 60 milijuna kuna kako bi namirio svoje obveze prema vjerovnicima što bi omogućilo izbjegavanje stečaja i državi osiguralo zadržavanje vrijednih nekretnina i opreme koje se procjenjuju na 300 milijuna kuna.

Kako očuvati strojeve

Ipak, isključivanje grijanja je u opasnost dovelo i skupocjenu opremu.

- Mi smo se pokušali zagrijati električnim grijalicama, ali primijetila bih neefikasno. Veći je problem bio očuvati strojeve. Pad temperature može utjecati na njihovu kakvoću, a u prostoriji s bazenom dizala se vlaga jer je voda bila toplija od zraka. Pokušavali smo svašta. Naposljetku smo napravili svojevrsne balone od najlona u koje smo stavili grijalice i tako nastojali zaštititi opremu - prepričava snalažljivost zaposlenika voditeljica Pedišić Buča. Dodala je da nitko iz državnih službi ili MUP-a, s kojima dijele prostorije, nije niti hinio zainteresiranost za njihovu situaciju i opremu koju država likvidacijom želi sačuvati od vjerovnika.

- U našoj zgradi 2 nalaze se neki od MUP-ovih ureda Civilne zaštite. Premjestili su se ovdje na vlastitu inicijativu nakon petrinjskog potresa. Onda su ušli u ugovorni odnos i iznajmljuju prostor - objašnjava dolazak zaposlenika MUP-a Pedišić Buča naglasivši da su oni, navodno, uspjeli dobiti kvalitetnije grijalice s kojima su se donekle uspjeli ugrijati.

- Uz to je i lakše zagrijati urede u kojima se oni nalaze. Dok je s druge strane, velike hale naprosto nemoguće, ma koliko god grijalica koristili - nastavlja sugovornica. Veliki broj grijalica troši enormnu količinu električne energije. Shodno tome je narastao iznos koji su iz Brodarskog trebali platiti HEP Elektri za struju. Marta Pedišić Buča nam je potvrdila da su za struju morali izdvojiti 50 posto više novca nego uobičajeno. Dakle, HEP Toplinarstvo je onemogućavanjem grijanja povećalo iznos koja tvrtka u likvidaciji i s dugovima na računu, mora isplatiti njihovoj sestrinskoj firm - HEP Elektri.

Odgovor HEP-a

Dodajmo u jednadžbu i MUP i imamo četiri organizacije u državnom srodstvu. Od MUP-ovih ureda u kompleksu Brodarskog instituta nalaze se: Hrvatski centar za razminiravanje i Služba za inspekcijske poslove. Njihovi su se zaposlenici isto borili s nedostatkom grijanja, a jedan nam je otkrio da su kaloriferi bili svakidašnja pojava u uredima. Obratili smo se i MUP-u s pitanjem što su učinili da se problem riješi i tako pomognu svojim radnicima jer, uz vlasnika, obveznik plaćanja računa može biti i korisnik poslovnog prostora, ako se prethodno s prijenosom obveze plaćanja na njega usuglasilo HEP Toplinarstvo. Dobili smo šturi odgovor.

- Ministarstvo unutarnjih poslova nije vlasnik predmetnog prostora niti je u ugovornom odnosu s HEP Toplinarstvom, tako da nije moglo direktno utjecati na rješavanje problema obustave grijanja u navedenom razdoblju - piše u priopćenju.

Istodobno, bez pretjeranog lamentiranja, o situaciji ukidanja opskrbe toplinskom energijom oglasili su se iz HEP Toplinarstva.

- HEP Toplinarstvo d.o.o. je zbog kontinuiranog dugovanja obustavilo isporuku toplinske energije krajnjem kupcu Brodarski institut d.o.o., sukladno odredbama Općih uvjeta za isporuku toplinske energije. HEP Toplinarstvo je krajnjem kupcu ponudilo obročnu otplatu dugovanja te je s istim potpisan Sporazum o dinamici izmirenja dospjelih obveza za isporučenu toplinsku energiju. Međutim, iako smo krajnjem kupcu izašli u susret nije se pridržavao uvjeta Sporazuma te smo bili primorani izvršiti obustavu toplinske energije. Nakon što je krajnji kupac podmirio cjelokupno dugovanje ponovno smo počeli s isporukom - navode iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:48