O KAOSU U ZAGREBU

Herman (HDZ) okrivio Tomaševića za štrajk radnika Čistoće: ‘Istinski ljevičar pretvorio se u najgoreg tiranina‘

Uveden je novi način naplate miješanog komunalnog otpada, a ništa nije napravljeno kako bi se unaprijedila infrastruktura, dodao je

Mislav Herman

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ocijenio je u srijedu da se Zagreb zbog prosvjeda radnika Čistoće približava "napuljskom scenariju", a za nastalu situaciju okrivio je gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

"Bojimo se da nam tek slijedi kulminacija ovoga problema, Zagreb se uistinu približava napuljskom scenariju", ustvrdio je Herman na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a uoči sjednice Gradske skupštine, zakazane za 26. siječnja.

Ljevičar se pretvorio u tiranina prema radnicima

Pozvao je sve strane u sukobu na smirivanje strasti i socijalni dijalog kako bi što se što prije odvezao otpad sa zagrebačkih ulica, a Zagreb postao čist grad.

"Tomašević se ne mora bojati - HDZ I HSLS ne planiraju ležati po cesti, kao što bi sigurno on radio prije samo tri godine da se takvo nešto dogodilo. Ne pada nam na pamet poticati ljude da izlaze na ulice i dodatno komplicirati problem", rekao je Herman.

Aludirajući na gradonačelnika, ustvrdio je kako se "onaj tko se borio za zelene politike i prava radnika kao istinski ljevičar pretvorio u najgoreg tiranina prema radnicima koji su ga doveli na mjesto gdje se nalazi".

"Za cijeli ovaj cirkus kriv je Tomašević - zeleni aktivist, stručnjak za zelene politike, i njegova cijela gradska uprava, zato što je na silu uveden novi način naplate miješanog komunalnog otpada, a uz to ništa nije napravljeno kako bi se unaprijedila infrastruktura", rekao je Herman.

Komentirao je da su građani pod prijetnjom kazni bili prisiljeni odvajati više otpada, a ne postoji infrastruktura koja bi primila više različitih frakcija otpada niti imamo dovoljno količinu radnika.

Osudili su i izjave zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec oko agencijskih radnika, nazvavši ih običnim prijetnjama.

"Nije to samo tako uvesti agencijske radnike da rade posao Čistoće. Prijeti se otkazima, a sve pod krinkom da se razmatraju moguća pravna rješenja", ocijenio je.

U Klubu gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a smatraju da se uz rekordan proračun koji ima Tomašević - 16,6 milijardi kuna ili 2,2 milijarde eura - mora naći način za usklađivanje plaća radnika u Čistoći s ostalim plaćama u Holdingu.

Cijena vode bi trebala ostati kakva jest

Vezano za poskupljenje vode u Zagrebu za 15 posto, koje će se naći na dnevnom redu sjednice, u Klubu smatraju da voda ne bi trebala poskupiti jer je neodgovorno da građani plaćaju veću cijenu vode usred financijske krize.

"Vlada je Zagreb subvencionirala s 8,5 milijardi kuna na cijene energenata, struje i plina. Putem tih subvencija gradske tvrtke ostvaruju tri do pet puta nižu cijenu energenata nego na tržištu. Je li normalno u takvim okolnostima podizati cijenu vode", upitao je Herman dodavši da je na račun subvencija Zagreb uštedio oko dvije milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:13