NEPLAĆENI TROŠKOVI

Herman: ‘Nismo upozoravali na dug vrtićima i školama jer se ravnatelji nisu žalili‘

U prošlom sazivu Skupštine i gradonačelničkom mandatu nije bilo ovakvih natpisa u novinama. Takvi problemi nisu postojali, rekao je
Mislav Herman
 Ranko Suvar/CROPIX

Potpredsjednik Zagrebačke skupštine Mislav Herman (HDZ) u četvrtak je, uspoređujući stanje gradskog duga prema školama i vrtićima sad i na kraju mandata prošle gradske vlasti, rekao da tad HDZ nije upozoravao na probleme jer se na njih ravnatelji nisu žalili.

"Na što smo trebali upozoravati kad nije bilo ovakvih natpisa u svibnju, ako se ravnatelji na to nisu žalili", upitao je Herman na konferenciji za medije u stanci sjednice Gradske skupštine.

Novinare je zanimao njegov komentar na informacije iz Gradske uprave koja se zbog neplaćenih troškova škola našla na meti oštrih HDZ-ovih kritika, jer je zatečeno stanje s neplaćenim troškovima na dan 31. svibnja bilo daleko gore nego što je sad te zašto tad o tome nisu upozoravali i nisu kritizirali takvo upravljanje.

'Stvar je očito funkcionirala, a sad ne'

“Tad, 31. svibnja, nitko od onih koji bi se trebao time baviti i žaliti o tome nije se žalio, a žale se sad", istaknuo je i dodao kako je očito stvar funkcionirala, a sad ne funkcionira.

Prema usporedbi troškova, na dan 31. svibnja Zagreb je imao pet ili šest mjeseci kašnjenja plaćanja prema školama, dok je iz jučerašnjih podataka vidljivo da su trenutno podmireni troškovi zaključno s lipnjem, čime je smanjeno kašnjenje u plaćanju troškovima.

Na pitanje da dodatno pojasni svoj stav, Herman je ponovio da nikad u medijima u prošlom mandatu nije bilo natpisa "da škole grcaju u dugovima, da su značajno reducirani jelovnici".

"Ovako nije bilo nikad. U prošlom sazivu Gradske skupštine i u prethodnom gradonačelničkom mandatu ne sjećam se da je ovakvih natpisa bilo u novinama. Prema tome, takvi problemi nisu postojali", zaključio je Herman.

Na opasku novinara kako je bilo situacija u prošloj gradskoj vlasti da školama nisu bili plaćeni troškovi ili da škole početkom pandemije nisu imale sapune, ponovio je da je to bilo tad, da je grad tad funkcionirao, a sad ne.

"Kad se ovoliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola te vrtića javi i kaže da je situacija alarmantna i kažu da djeci nemaju čime platiti grijanje niti tople obroke, treba li išta dalje reći", poručio je Herman.

Ocijenio je da se Tomislav Tomašević “uči biti gradonačelnik” te da je Zagreb prevaren jer se govorilo "da se zna raditi što se ne zna raditi". Ustvrdio je da aktualna vlast opravdanje za svoju nesposobnost traži u naslijeđenim problemima te je jasno kao dan da to neće funkcionirati.

'Zagrepčani su prevareni na izborima'

"To će vrlo brzo biti jasno i onima koji su dali glas platformi Možemo!, kojih je nama žao, oni su prevareni, nisu znali za koga su glasali", istaknuo je Herman i dodao da bi se nova vlast trebala prestati baviti prošlošću.

Odgovarajući na pitanje novinara kako bi se nova vlast trebala baviti budućnošću kad je zatekla brojne probleme, Herman je odgovorio protupitanjem.

“Kad ste čuli od Andreja Plenkovića da se vraća u prošlost kad je preuzeo vlast u RH, kad? Ako smo došli na vlast, gdje je prije bio netko drugi, uvijek smo se krenuli odmah i u istom trenu baviti aktualnim problemima", izjavio je.

Usput je uputio apel gradonačelniku, ali i medijima za koje je rekao da su "i oni možda prevareni", da prestanu tražiti opravdanja za nesposobnost gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 11:07