GRADSKI HDZ

Herman se obrušio na Tomaševića: ‘Novca u zagrebačkom proračunu nikad više, a grad je sve zapušteniji‘

Činjenicu da je Zagreb, unatoč poreznoj reformi, zadržao jednaku razinu poreznog opterećenja građana, Herman je nazvao “haračem”

Mislav Herman

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a prozvao je u srijedu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog činjenica da nije smanjio porezno opterećenje Zagrepčanima i poručio da novca u gradskom proračunu nikada nije bilo više, a da je grad sve zapušteniji.

Herman se osvrnuo na analize da je u zagrebački proračun u siječnju uplaćeno 25 posto više sredstava od poreza na dohodak. Činjenicu da je Zagreb, unatoč poreznoj reformi, zadržao jednaku razinu poreznog opterećenja građana, Herman je nazvao “haračem” koji se nabija potpuno neopravdano.

“Kako bi pokušao opravdati svoj potpuno socijalno bešćutan potez, Tomašević je prije svega nekoliko mjeseci tvrdio i plakao kako će grad Zagreb, ako se ukine prirez, odnosno ako se spuste trenutne stope poreza na dohodak, pretrpiti nenadoknadive financijske gubitke”, istaknuo je Herman dodavši da su brojke za siječanj pokazale suprotno.

Naveo je da bi se ovim tempom “ekstra profit” u gradskom proračunu zahvaljujući jednakoj razini poreznog opterećenja kao i prije reforme, biti oko 220 milijuna eura.

“Grad Zagreb nikada nije imao više novca na raspolaganju, no ipak je sve zapušteniji, on je prometno i razvojno paraliziran i on je jednostavno prljav grad koji je zatrpan smećem. Nikad više novca, zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi Republike Hrvatske, a nikad zapušteniji, zahvaljujući platformi Možemo zajedno sa svojim junior partnerima iz zagrebačkog SDP-a”, rekao je Herman na uobičajenoj konferenciji za novinare uoči sjednice gradske skupštine.

Komentirao je i činjenicu da Grad Zagreb nije organizirao doček vaterpolista, iako se on održao u drugim hrvatskim gradovima, poručivši da je osnovni razlog za to bojazan da bi takav doček, zasjenio prosvjed u organizaciji lijevo-liberalnih političkih stranaka na Markovom trgu.

Herman: Prometne gužve su umjetno stvorene

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i izvješće o radu zagrebačkog gradonačelnika za drugu polovicu 2023. godine. Herman je ustvrdio da se tu “želi steći dojam da se nešto radi, a zapravo se ne radi apsolutno ništa”.

Posebno je primijetio da se gradska vlast hvali nabavkom 11 niskopodnih tramvaja, no istaknuo je da se tu radi o nabavci rabljenih tramvaja, koji, kako kaže, “iskaču iz tračnica” i blokiraju ionako zagušen promet. Pri tom je objasnio da je promet zagušen “zbog umjetno stvorenih gužvi kako bi se građani Zagreba se više vozili biciklom”.

“Još jedan dokaz kako se uopće ne misli na bilo Zagrepčana nego isključivo na nekakve odraz politike koje u gradu Zagrebu nikada neće proći pa neće proći niti ovaj put”, tumači Herman.

Komentirajući jučerašnji prosvjed nekolicine građana u Resniku protiv izgradnje oporabilišta za građevinski otpad koji nastaje oko obnove, Herman je poručio da bi njemu bilo neugodno da ga policija mora čuvati od građana koji su ga izabrali.

Prilikom otvaranja oporabilišta za građevinski materijal nastao prilikom obnove, čije je osiguranje obveza Grada Zagreba iz Zakona o obnovi, jedan od prosvjednika demonstrativno je legao ispred automobila zamjenika gradonačelnika Luke Korlaeta. Policajci su ga pri tom rukama podigli i maknuli kako bi automobil mogao proći.

Lovrić: Treneri imaju 750 eura plaću neto

Ivica Lovrić iz Kluba nezavisnih zastupnika na pres konferenciji se osvrnuo se na situaciju u Sportskom savezu grada Zagreba, ustvrdivši da su treneri i trenerice zagrebačkih klubova potplaćeni jer rade za oko 750 eura neto.

“Radi se u pravilu visoko obrazovanim ljudima koji rade prvenstveno s djecom i s mladim sportašima, znači sa zagrebačkom djecom”, istaknuo je Lovrić. Tvrdi i da dio zaposlenika, njih 110, do danas nije dobilo plaću za siječanj.

“Čak je i zakonska obveza da ih dobiju do 15. u mjesecu. Međutim, ovaj put se dogodilo sljedeće, da do 15. veljače nitko nije dobio plaću, da su isplate krenule tek 19. na način da ih je tad ukupno 490 dobilo 267, a onda u narednim danima još nekoliko, međutim, do današnjeg dana, do ovog trenutka, još uvijek ih je 110 koji nemaju primljenu plaću”, tvrdi Lovrić.

Osvrnuo se i na sadržaj e-maila glavne tajnice Sportskog saveza grada Zagreba Suzane Šop, koji je izašao u javnost, u kojemu Šop traži veći koeficijent za svoje radno mjesto pod obrazloženje da ujedno obavlja i druge poslove.

Iako je Šop odustala od povećanja plaće, za koju tvrdi da trenutno iznosi preko 3 tisuće eura, Lovrić je zaključio da Gradsku upravu “boli briga” za one zbog kojih sportski savez i postoji, a to su treneri i trenerice koji u njemu rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:58