KRITIKE IZ OPORBE

Herman: ‘Tomašević je predstavio jedno veliko ništa‘; Kožić: ‘Mi ne možemo zbrinuti zagrebački otpad‘

‘Ako nastavi ovim tempom, novi centar za otpad će se graditi onoliko godina koliko je njihova kandidatkinja za premijerku studirala‘

Mislav Herman

 Lucija Očko/Cropix

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman u ponedjeljak je kao "jedno veliko ništa" opisao studiju izvodljivosti zagrebačkog Centra za gospodarenja otpadom (CGO) koju je danas predstavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Uoči sjednice šireg predsjedništva HDZ-a novinari su Hermana pitali za komentar Tomaševićevog predstavljanja CGO-a te ocjenu da je HDZ protiv toga, na što je šef zagrebačkog HDZ-a poručio da Tomašević ima glatku većinu u Gradskoj skupštini i da sve planove i ideje koje želi donijeti "vrlo lako može napraviti" te da ne postoji nikakva opstrukcija zagrebačkog HDZ-a.

"Pozivam ga, ako želi ići kontra građana Zagreba i mišljenja stanovnika Resnika - imamo sjednice Gradske skupštine, točke na tim sjednicama, gradonačelnik ima vrlo glatku većinu, prema tome neka radi ono što misli da treba raditi, a mi ćemo uvijek i jasno kritizirati sve ono s čime se ne slažemo, a trenutno se s ovim ne slažemo", poručio je Herman.

Ono što je Tomašević danas predstavio Herman je ocijenio kao "jedno veliko ništa", pri čemu je podsjetio da je početkom 2022. godine u Gradskoj skupštini donesena odluka o hitnim izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom u Zagreba, "a da se sljedeće dvije godine nije dogodilo ništa, do tragedije na Jakuševcu".

"Ako nastavi ovim tempom, novi centar za gospodarenje otpadom će se graditi onoliko godina koliko je njihova kandidatkinja za premijerku studirala", prokomentirao je Herman, aludirajući na Sandru Benčić iz Možemo! koja je fakultet upisala u akademskoj godini 1996./1997., a diplomirala 2014. godine.

Herman je potom izrazio nadu da će 2025. godine (kada su lokalni izbori), ili ranije, "doći kraj tom sociološkom eksperimentu koji je grad Zagreb zatrpao smećem".

Nije htio komentirati to što je Visoki kazneni sud (VKS) njegovoj majci preinačio pravomoćnu zatvorsku kaznu u uvjetnu osudu. "Otvoren sam za pitanja o gradu Zagrebu i nacionalnim temama, ali kad se radi o moj majci suzdržao bih se od bilo kakvog komentara", rekao je.

VKS je objavio da je prihvatio zahtjev Vinke Luetić Herman u postupku tzv. nepravne obnove kaznenog postupka za aferu sređivanja lažnih invalidskih mirovina te je preinačio pravomoćnu zatvorsku kaznu u uvjetnu osudu.

Župan Kožić: Županija nema kapacitete za zbrinjavanje zagrebačkog otpada

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić poručio je u ponedjeljak da ta županija na svojih pet lokacija nema kapacitetete za prihvat otpada iz Zagreba dulje od osam mjeseci, reagiraući na ponudu gradonačelnika oko zbrinjavanja otpada.

Kada bi Zagrebačka županija na svoja odlagališta otpada preuzela otpad iz Zagreba, svi njezini preostali kapaciteti napunili bi se za oko šest do osam mjeseci, poručio je Kožić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je ranije danas na predstavljanju Studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku da su Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme miješani komunalni otpad iz Zagreba u sljedeće četiri godine, a zauzvrat bi Zagreb preuzeo cjelokupni trošak izgradnje postrojenja u Resniku, i prihvatio miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije u novo postrojenje koje će raditi barem 30 godina.

No, kako je rekao Tomašević, inicijalni odgovor Zagrebačke županije je da službeni podaci nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom koji je prije sedam mjeseci donijela Vlada nisu točni.

Prema podacima iz nacionalnog Plana, u toj županiji ima još oko 1,67 milijuna tona kapaciteta odlaganja, dok Zagrebačka županija tvrdi da su stvarni kapaciteti barem 10 puta manji.

Reagirajući na te tvrdnje Tomaševića, Kožić je priopćio da je na području Zagrebačke županije trenutno aktivno pet odlagališta otpada - Andrilovec, Tarno, Beljavine, Mraclin i Novi Dvori s ukupnim preostalim slobodnim kapacitetom od 103 tisuće tona.

"Ako uzmemo u obzir da je grad Zagreb prošle godine proizveo više od 170 tisuća tona miješanog komunalnog otpada dolazimo do činjenice da bi se svi preostali županijski kapaciteti napunili za 6 do 8 mjeseci.

Dodajmo još k tome i miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, a riječ je o 35 tisuća tona godišnje na spomenutih pet odlagališta, dolazimo do još kraćeg roka popunjavanja svih slobodnih županijskih kapaciteta", istaknuo je Kožić.

Dodao je da je s tim podacima na sastancima u prosincu i siječnju upoznat Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 19:20