PRIVATNI INTERNAT

High tech kampus s 82 nadzorne kamere, fitness centrom i bazenom za đake strance

Sličnih internata izvan Hrvatske ima dosta, ali ovaj zagrebački jedan je od luksuznijih u svijetu
 Darko Tomas/Cropix

U Zagrebu se u Šestinama otvara prva "boarding school" u Hrvatskoj, internat pri međunarodnoj školi, novi projekt dr. sc. Martina-Tina Časla, inače vlasnika Osnovne škole Kreativni razvoj i međunarodne škole na engleskom jeziku British International School of Zagreb po britanskom kurikulumu Sveučilišta Cambridge.


Sličnih internata izvan Hrvatske ima dosta, ali ovaj zagrebački, koji će najesen primiti prve učenike iz cijeloga svijeta, jedan je od luksuznijih u svijetu.

image
zgrada internata
Darko Tomaš/Cropix


"Radi se o pet etaža objekta najviše kategorije. Karticom se kontroliraju grijanje i klimatizacija, s karticom se ulazi u svaku sobu i sve druge prostorije, a sobe imaju dobavu svježeg dogrijanog zraka, pa nije potrebno otvarati prozore. Recepcionar putem 82 HD kamere vidi sav okoliš i zajedničke prostorije.

U sobama i zajedničkim prostorima su TV ekrani s mogućnošću gledanja više tisuća programa jer se predviđa boravak djece iz cijelog svijeta pa si svatko može u svojoj sobi odabrati što će gledati i slušati", kaže vlasnik dr. Časl.

image
Tino i Sven Časl
Darko Tomaš/Cropix


Zanimanje da djecu pošalju u zagrebački internat pokazuju i mnogi stranci koji rade po cijeloj Hrvatskoj, time da će učenici za vikend odlaziti roditeljima. Prve skupine djece trebale su doći u zagrebački boarding već u srpnju, kada počinje ljetna škola, koja je i priprema za školsku godinu u rujnu. Časl kaže da ima mnogo djece iz izvan europskih zemalja koja žele pohađati britansku školu, a maloljetnici ne mogu samostalno boraviti u Hrvatskoj, osim u učeničkim domovima. Svi su učenički domovi državni i ne primaju strance, pa je to bio jedan od motiva da se realizira ovaj internat sa školom.

image
sportska dvorana
Darko Tomaš/Cropix


Svaka soba ima četiri priključka za računala, a cijela zgrada je pokrivena bežičnom mrežom, pa je tako u zgradu u zagrebačkim Dedićima ugrađeno 30 kilometara kabela koji omogućavaju prijenos podataka do 10 Gbps u lokalnoj mreži i 100 Mbps prema van. Ugrađen je i sustav za dojavu požara koji koristi dualne senzore koji istovremeno mjere prisutnost dima i temperaturu. Boarding ima i SOS sustav za osobe s posebnim potrebama, a LED rasvjeta i agregat omogućavaju normalno funkcioniranje i u slučaju nestanka struje. Objekt ima i svoju praonicu.


U sobama veličine tridesetak četvornih metara boravit će 156 učenika. Objekt ima i game room, veliki dnevni boravak za druženje, a fitness centar ima tri prostorije: za kardiotrening, vježbanje s utezima i za pilates. U sklopu boardinga su i dvije sportske dvorane, a učenicima je na raspolaganju i bazen dimenzija 16 x 6 metara.

image
Darko Tomaš/Cropix


"Nastojali smo postići puni komfor za djecu koja će tu boraviti i učiti, pa imaju na raspolaganju i interni kafić za igranje šaha uz osvježavajuća pića, manji lounge room za društvene igre, multimedijski studio, likovni studio, sobu za čitanje i učenje te terase za vanjska druženja, a cijeli okoliš čini 25.000 kvadrata zelenila sa 200 voćaka i vanjskim sportskim terenima", govori dr. Časl. "Svaka učionica ima pametne ploče, a učenicima iz raznih zemalja koji će tu boraviti omogućit ćemo i izlete po cijeloj Hrvatskoj. U glazbenom studiju, koji će biti dovršen do kraja godine, bit će moguće sviranje raznih instrumenata, a tu je i prostrana knjižnica", dodaje.


Dr. Časl posebno je ponosan na kemijski laboratorij.


"Kemija je moja velika ljubav i zato sam odlučio svojim učenicima urediti laboratorij koji će moći koristiti i za fiziku i biologiju. Namještaj je također izvana, a oprema je dostatna za znanstvenoistraživački rad i izradu doktorskih disertacija. I to je ulog u budućnost", ističe.

image
kemijski laboratorij
Darko Tomaš/Cropix


Sigurnosti je posvećena posebna pozornost, pa je cijeli objekt pokriven tehnikom u sklopu koje je instaliran dojavni sustav, a zaštitari su dežurni 24 sata.


"Uz to, tu je i noćni recepcionar koji na svojim monitorima vidi doslovno sve što mu treba radi sigurnosti učenika i objekta. Uz recepciju je i soba više medicinske sestre sa svom potrebnom opremom i lijekovima."

image
radionica robotike
Darko Tomaš/Cropix


Nastava u novom objektu počet će u rujnu, ali se već sada rade brojne pripreme. "Mi smo dio Cambridge Assessment International Education grupe, koji omogućava upise na sve najbolje fakultete u svijetu, uključujući i Ivy League, osam najprestižnijih američkih sveučilišta na Istočnoj obali. Kako će većina učenika dolaziti iz neengleskih govornih područja, trebat će neko vrijeme da svladaju jezičnu barijeru, pa su za to ljetna i zimska škola idealna mogućnost", kaže dr. Časl.


I ova se privatna škola suočila s epidemijom korone, ali se i brzo prilagodila internetskom učenju. "Čim je to Vlada dozvolila, u školu se vratila većina učenika. Mi nismo štrajkali, niti smo izgubili jedan dan nastave, pa smo 12. lipnja okončali nastavu. Budući da sam vidio koliko su djeci nedostajali zajednički dani u školi, ponudio sam roditeljima da djeca mogu ostati u školi još dva tjedna", objašnjava dr. Časl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:06