ŠTO SE DOGAĐA?

Hitan poziv iz centra Zagreba, ljudi uznemireni: ‘Ruši se povijesna vila!‘ Javio nam se vlasnik

Vlasnik kaže da mu stalno netko baca tablu s podacima o dozvolama za gradnju s gradilišta, što je prijavio policiji
 Tomislav Kristo/Cropix

Građevinski radovi oko starinske kuće s drvenim ganjkom na poznatoj zagrebačkoj ulici Medveščak, danas, u petak poslijepodne, uzbunili su ovaj inače miran kvart. Riječ je o ulici s mnogim povijesnim vilama, a radovi oko takvih građevina često znaju uznemiriti građane, jer se boje da bi neka od njih mogla nestati.

Gradilište je bilo prazno, iako je očito da su radovi u tijeku. Zanimljivo je da na gradilištu nismo vidjeli obaveznu tablu s izvođačima radova i brojem dozvole za radove koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji su nadležni za ovaj dio grada.

- Radovi na vili su počeli danas prije četiri sata. To nam je čudno, zato smo vas zvali, tko počinje radove petkom i nigdje nema oznaka na gradilištu? Bojimo se da samo sve ne sruše - rekli su nam stanovnici ove ulice.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Fotografija ulice Medveščak iz 1913. godine, na mjestu gdje je most i bicikl danas prolazi tramvaj

Arhiv/

No u međuvremenu nam se javio vlasnik, član obitelji Gašpar, koji kaže da ima sve dozvole za radove, te nam je poslao dokumentaciju.

- Imali smo i tablu na gradilištu s podacima o dozvolama, ali nam ih stalno netko baca, već dva puta je nestala, nadam se u ponedjeljak da ćemo imati novu. U kuću su znale ulaziti skitnice zadnjih mjeseci, odnijeli su pola starog namještaja, sve smo prijavili policiji što se može provjeriti, vjerojatno su i oni maknuli tablu - kaže vlasnik.

Pitali smo ga i što ovdje planira.

- Dobili smo dozvolu za skroz novi objekt, modernu kuću jer ova nije bila zaštićena i imala je nadogradnje iz 80-ih godina te je struka procijenila da možemo graditi suvremenu građevinu - odgovorio je.

Stanari ulice koji su nas zvali čak su imali fotografiju ove iste povijesne kuće iz vremena kad je bila jedina u tom dijelu ulice, iz 1913. godine. Na mjestu gdje je sad prometna cesta i prolazi tramvaj vidi se most preko potoka, idiličan prizor. Fotografija je neizmjerno šarmantna...

Sad su s kuće skinuti svi prozori, vrata, dio krova, a specifični drveni ganjak zelenkaste boje, koji je u lošem stanju, stajao je i dalje na zgradi. Vidi se i da je kuća bila u lošem stanju, ali takve su i mnoge druge u središtu grada.

Uvidom u zemljišne knjige vidi se da su vlasnici kuće Jasminka i Vladimir Gašpar. Sama kuća nema u vlasničkoj dokumentaciji oznaku da je zaštićeni spomenik kulture, ali zasigurno se nalazi u povijesnoj zaštičenoj zoni grada za što treba posebna dozvola. Starinska vila velika je oko 270 kvadrata.

Nije ni čudno što stanovnici ulice brinu, jer ne tako davno, prošle godine, ‘preko noći‘ je srušena vila Peroš u susjednoj ulici, na adresi Ribnjak 46. Danas je na njenom mjestu rupa i ostaci poneke cigle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:05