GDJE ĆE SE PRATI?

Hladni tuš za studente: Useljavaju u dom Stjepan Radić u kojem neće biti tople vode

Uznemireni studenti na društvenim mrežama se pitaju zašto se radovi nisu obavili tijekom ljeta, a strahuju da će sve trajati i dulje od 17 dana
Studenti će useljavati u dom bez tople vode
 Goran Mehkek/Cropix

Zbog obnavljanja vrelovodne mreže u Zagrebu tijekom cijelog ljeta dijelovi grada ostaju bez tople vode. Od 29. kolovoza do najviše 15. rujna obnova će zahvatiti naselje Jarun, u koje spada i Studentski dom „Stjepan Radić“, što znači da u jesenskom razdoblju kada najviše studenata useljava u najveći hrvatski studentski dom, oni neće imati tople vode.

U sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba”, HEP-Toplinarstvo van sezone grijanja, od svibnja do kraja rujna, mijenja stare vrelovodne cijevi novima, zbog čega se opskrba toplom vodom obustavlja u određenim zagrebačkim kvartovima. Upravo u rujnu, kada se u Zagrebu očekuje velik priljev studenata, zbog početka ispitnih rokova, vršit će se radovi na području poznate „Save“. Studentski centar obavijestio je stanare doma putem svoje internetske stranice te obavijestima na vratima paviljona da je obustava tople vode planirana od 29. kolovoza do 7. rujna, s mogućnošću produljenja do 15. rujna.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Neugodnost za sve građane uznemirila je i studente, koji su bez tople vode nakratko ostali i ranije u kolovozu. U svojoj grupi na Facebooku sa situacijom se uglavnom šale komentarima poput „hladna voda bolja je za cirkulaciju“.

„Uredno plaćam dom a svako malo nema tople vode u tuševima. Ak sam platil za prokletu toplu vodu onda želim imat toplu vodu. Zajebi bolju cirkulaciju i te gluposti, želim toplu vodu“, glasio je 19. kolovoza jedan od komentara.

Studenti će se, kao i ostali građani, morati alternativno snaći na do čak dva tjedna.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba” sufinancira Europska unija, a trajat će od 2021. do 2023. godine. Planira se obnoviti gotovo trećina dotrajalih dionica vrelovodne mreže u Zagrebu. Na službenoj stranici projekta stoji kako će se provedbom Projekta „povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba“ što će se postići modernom tehnologijom beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Za građane obnova znači da će u budućnosti biti manje obustava isporuke grijanja i tople vode, manje hitnih intervencija, veću sigurnost mreže zbog kontinuirane isporuke toplinske energije te manje onečišćenja okoliša zbog manje emisija ugljikovog dioksida u okoliš.

Procjenjuje se da će do kraja Projekta 2023. godine toplinski gubici biti manji za 28 posto, a gubici nadopune pogonske vode za 47 posto, u odnosu na 2018. godinu. Osim uštede s obzirom na energetsku učinkovitost u sustavu toplinarstva, predviđa se da će dvije godine nakon provedbe Projekta, 2025. godine, emisija ugljikovog dioksida biti manja za 11 104 tona.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:21