RJEŠAVA SE GORUĆI PROBLEM

HOLDING ĆE USKORO ZAPOŠLJAVATI Oko 250 novih radnih mjesta: provjerite ispunjavate li uvjete

Zbog manjka vozača, tvrde sindikati, povećao se broj nesreća. Povećat će se i broj kontrolora, no oni će se većinom prebaciti iz drugih odjela
Zagreb, 131213.U ranim jutarnjim satima ZET-ov autobus probio je zastitnu ogradu na Radnickoj cesti u smjeru Domovinskog mosta. U prometnoj nesreci jedna osoba je ozlijedjena.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Nova uprava Zagrebačkog holdinga počela je rješavati problem premalog broja vozača u ZET-u. Dejan Fičko, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, odobrio je primanje 79 novih vozača autobusa u službu.

- Na sastanku pregovaračkih odbora Sindikata koji djeluju u Zagrebačkom holdingu i Uprave Holdinga zatražili smo žurno primanje vozača autobusa i tramvaja, uz objašnjenje da je stanje kaotično, posebno u autobusnom podsustavu. Nakon liječničkog pregleda, novih 79 vozača autobusa bit će na raspolaganju u pogonima i time je djelomično riješen problem njihova manjka - rekao je Ante Jelić, šef Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

Analiza stanja

Novi vozači prva dva tjedna obilazit će rute sa starijim kolegama, a nakon toga mogu voziti samostalno.

- Za sada smo zadovoljni razvojem situacije, pod uvjetom da se Uprava Holdinga drži daljnjeg dogovora. Nedostaje nam još stotinjak vozača autobusa, isto toliko kontrolora karata i 50-ak vozača tramvaja kako bi prometni pogoni mogli izvršavati svoje obveze u cijelosti. Fičko nam je obećao da će, nakon analize stanja zaposlenih u ZET-u, krenuti u daljnje rješavanje ovog problema - rekao je Jelić.

Reorganizacija tvrtke

Pojasnio je da bi dovoljan broj kontrolora mogli imati nakon reorganizacije zaposlenih u ZET-u, dok je za vozače tramvaja nužno raspisati natječaj i provesti edukaciju novih radnika.

Iz Holdinga su potvrdili da je odluka o primanju novih 79 vozača autobusa potpisana jučer i dodali da je poslana na suglasnost vodstvu Grada Zagreba.

- Nakon odobrenja iz Grada moći će se potpisati pojedinačni ugovori s radnicima - kazala je Maja Čakarun iz Zagrebačkog holdinga.

Podsjetimo, iz Sindikata vozača ZET-a već neko vrijeme upozoravaju da se manjak vozača loše odražava na preostale koji rade prekovremeno, te su zbog iscrpljenosti primorani odlaziti na bolovanje. S tim su problemom povezali i povećan broj nesreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 17:18