TOMAŠEVIĆEVA PRESICA

‘Holding? Sve je pod kontrolom, ali da je super - nije. Podsjećam na jednu Bandićevu odluku...‘

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!) izjavio je u utorak da je suradnja s bivšim članovima uprave Zagrebačkog holdinga bila loša, dodavši da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

"Nije bila loša komunikacija, nego loša suradnja. Novi članovi Uprave izabrani su na javnom natječaju. Mi ih prije nismo znali. Kad smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju, da ih stara Uprava ne uključuje u donošenje odluka, to je jednostavno bila situacija koja se više nije mogla tolerirati", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Dodao je kako žele jaki Nadzorni odbor te jaki nadzor u svim gradskim poduzećima, a kao Skupština žele biti informirani o svim ključnim odlukama.

"Naravno da se ne miješamo u kadroviranje", kaže.

Podsjetio je kako je bivši gradonačelnik Milan Bandić imao odluku o tome da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje u Holdingu te kaže kako im je jedan od prvih poteza bio ukidanje te odluke.

O navodima bivših članova Uprave da su na sastancima bili prisutni i Dario Juričan te Sandra Benčić, Tomašević kaže kako o tome treba pitati njih.

"Koliko sam shvatio, oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Vukovića, na njegovu molbu. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju ta dva člana Uprave", izjavio je Tomašević.

Na pitanje jesu li se otvarali računi Holdinga te se održavali sastanci mimo znanja dva člana Uprave, Tomašević kaže kako ne zna ni kako bi Nadzorni odbor mogao otvoriti račun Holdinga bez Uprave.

"Nikakvog političkog kadroviranja nije bilo. Mi smo za najniže pozicije do najviše pozicije maknuli bilo kakvu suglasnost gradonačelnika koja je dosad postojala. Sasvim je jasno iz epizode vezane za Dječju bolnicu Srebrnjak kako mi to, pod navodnicima, 'kadroviramo'. Gdje je to političko kadroviranje gdje smo mi nekome rekli izvoli postaviti toga i toga, ili letiš, gdje se to dogodilo - istaknuo je Tomašević.

Po pitanju ovrha u Holdingu kaže kako su naslijedili vrlo tešku likvidnost i dug od otprilike pet milijardi kuna.

"Bila je potrebna stabilizacija Holdinga. Već smo rekli da, nažalost, nije dolazilo do dobre suradnje na relaciji niti s Nadzornim odborom, ni s novim članovima Uprave. Međutim, tri člana nove Uprave normalno funkcioniraju, Holding normalno funkcionira. Što se tiče najave ovrha, službena informacija o tome još nije došla, provjerio sam s članovima Uprave Holdinga", rekao je Tomašević.

Gradska uprava predlaže prodaju 25 gradskih poslovnih prostora

Dodaje kako je financijski sve pod kontrolom, ali da nije super.

"Veliko je zaduženje Holdinga i likvidnost nije dobra, ne samo Holdinga, nego cijelog Grada Zagreba. Veliki dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca komunalnih usluga, nego dolazi direktno od Grada Zagreba. Međutim, ništa nije izvanredno, obveze se podmiruju redovno. Redovno se komunicira sa svim dobavljačima", kaže Tomašević.

Najavio je da će s obzirom na financijsku situaciju Grada ići u aktivaciju gradskih poslovnih prostora kojih je ukupno oko 2000.

"Što više njih će se dati u zakup, zakupnina će biti komercijalna, a isto tako, kad postoji interes da se komercijalni poslovni prostori kupe od Grada, da ih onda Grad i proda, kako bi se i time povećali prihodi", objasnio je gradonačelnik. Pritom će se, kaže, paziti da poslovni prostori koji nisu komercijalni, primjerice za udruge, i dalje ostanu u vlasništvu Grada, a napravit će se, dodao je, i analiza poslovnih prostora namijenjenih vrtićima.

Tomašević je najavio da će se na sljedeću Gradsku skupštinu, krajem listopada, ići s prodajom 25 poslovnih prostora, za koje je procijenjena vrijednost 22 milijuna kuna.

image
Damjan Tadic/Cropix

Najavio je i da se Grad prijavljuje na norveške fondove za projekte solarizacije gradskih javnih zgrada te da će prvo postaviti solarne panele na objekte u vlasništvu Holdinga i sedam objekata u vlasništvu Grada, a tu je riječ o bazenima Svetice, Utrine i Jelkovec, Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan", Domu za starije osobe Trešnjevka 1 i Trešnjevka 2 te dječjem vrtiću Trnsko.

To je, rekao je, samo početak solarizacije javnih zgrada, a "htjeli bismo pomoći i građanima privatnih višestambenih zgrada da svoje krovove pretvore u sunčane".

Kad je riječ o stipendijama, Tomašević je najavio da će biti više stipendista nego dosad, da će se povećati iznosi za one iz socijalno ugroženih obitelji, a smanjiti za studente koji je dobivaju po kriteriju izvrsnosti.

Korlaet: 'Počela isplata obeštećenja za poplavljene u puknuću cijevi na Selskoj'

Najavio je i da će u sklopu preustroja Gradske uprave rješavati problem odvjetničkih ureda koji za Grad rade poslove ovrha.

Za situaciju u Poliklinici za zaštitu djece i mladih rekao je da je u nedjelju informiran o sumnji u iznošenje ili uništavanje dokumentacije zbog čega se provode izvidi.

“Ne bih smio komentirati detalje jer je istraga još uvijek u tijeku. Informiran sam u nedjelju o sumnji da se dokumentacija iznosila. O tome su obaviješteni svi akteri koji su bili unutar Poliklinike. Nadležne institucije su isto tako obaviještene, istraga je u tijeku. Koliko znam, ako je bilo iznošenja ili uništavanja nekakve ključne dokumentacije, to je kazneno djelo i molim da policija istraži što se dogodilo”, istaknuo je Tomašević.

Izvijestio je i da je u utorak u Poliklinici krenuo zdravstveni nadzor Ministarstva.

“Nakon razrješenja Upravnog vijeća Poliklinike pokrenut je interni nadzor provjere financijskog poslovanja. U zdravstveni nadzor ne možemo ulaziti", rekao je.

Istaknuo je da će ovaj tjedan obavijestiti javnost o novim članovima Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te će krenuti postupak javnog natječaja za ravnatelja ili ravnateljicu.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je da je Grad bio punopravni partner u kreaciji izmjena i dopuna Zakona o obnovi te istaknuo kako zakon donosi puno dobrih novina, od financiranja u kojem 80 posto sudjeluje država, a 20 posto Grad preko reguliranja cijena radova i usluga u obnovi do privremenog stambenog zbrinjavanja. Rekao je i da petorica gradskih službenika pomažu Ministarstvu u rješavanju predmeta vezanih za obnovu.

Izvijestio je i da je 87 predmeta građana koji su bili poplavljeni nakon puknuća vodovodnog cjevovoda na Selskoj cesti prijavljeno osiguravateljskoj kući i počela je isplata te je do utorka isplaćeno 209.000 kuna za 19 predmeta, a procjena je da će ukupni iznos obeštećenja iznositi oko 3,5 milijuna kuna.

Kako je tekla presica iz minute u minutu pročitajte ispod:


NOVO 11:48 - Kazao je kako je za njega jedino dramatično bilo u kakvom stanju je bio Holding te da je kamata za kredit iz njihove perspektive bila dobra za okolnosti u kojima se Grad zatekao.

- Ako je jedino u Holdingu maknuta suglasnost za zapošljavanje i napredovanje, to pokazuje povjerenje u dva člana uprave koji to više nisu. Pokazuje i da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

image
Damjan Tadic/Cropix

Sandra Dolenec komentirala je Vukovićev mail.

- Ne namjeravam se spuštati na takvu razinu. Naša otežana suradnja je bila očito jer imamo različite koncepcije oko toga kako treba upravljati. Dijelili smo viziju oko smjera u kojem Holding treba ići, no mi smatramo da je to uz pomoć kreiranja velikih i efikasnih timova. Imali smo različitu koncepciju i zato su razriješeni.

U međuvremenu je došla informacija kako je Vuković demantirao da je sastanak s Dariom Juričanom bio na njegovo traženje, na što je Tomašević kratko kazao da on ima upravo takvu informaciju.


11:34 - Svako poduzeće u ovom gradu mora imati iste uvjete jer se odlučuje po zakonu i to je moja poruka prema svima, o bilo kojem privatnom poduzeću se radi, istaknuo je Tomašević.

Na pitanje osjeća li odgovornost zbog nekomunikacije između uprave Holdinga i tvrtki koje su najavile ovrhu, kazao je da je siguran da je nova uprava uspostavila komunikaciju.

- Nemamo uvid u cijelu priču, moramo vidjeti koliko je bilo dobavljača s kojima je bila dobra komunikacija, možda je s ovima nešto zaštekalo, računi su se plaćali...

- Očekujem od uprave da vodi komunikaciju s dobavljačima, ne mogu se baviti mikromenadžmentom. Ja kao gradonačelnik mogu donositi odluke do milijun kuna, svaka veća odluka mora ići na Skupštinu. Upravlja Uprava, a uloga nadzornog odbora je da nadzire.

Tomašević je ustvrdio kako komunikacije ima i kako to očekuje i dalje o Uprave kako do ovrhe ne bi došlo.

- Sandru Benčić konzultiram isključivo na temu zaštitu okoliša, što se tiče sastanka, on se dogodio na molbu Vukovića, zašto je on to želio i interpretirao taj sastanak u javnosti, to je na njima.


11:23 - Na pitanje o ovrhama Holdingu Tomašević je kazao kako novi članovi dobro funkcioniraju i ponovio da je dospijeće obveza na naplatu očekivano za takvu veliku tvrtku.

- Sve je pod kontrolom, da je super, nije. Likvidnost Holdinga nije dobra, ali nije ni cijelog Grada Zagreba. Obveze se podmiruju redovno, uspostavljen je kontakt s dvije tvrtke koje su najavile ovrhu. Gleda se da se obveze plaćaju po redu. Holding je u stanju restrukturiranja i refinanciranja.

- Nisu imali ni sa starim članovima uprave kontakt i to je pitanje za njih. S novim članovima postoji kontakt, ukoliko postoje obveze s kojima se kasni, mora postojati i odgovornost. To je ono što se sada radi. Vidio sam iz priopćenja da do sada nije bilo komunikacije, a normalno je da se komunicira. To bi trebao raditi i Holding i druga gradska poduzeća.

image
Damjan Tadic/Cropix

- To nije bila loša komunikacija nego loša suradnja. Mi nove članove Uprave prije nismo znali niti su se oni međusobno znali, kad smo vidjeli da ih stari članovi ne uključuju u donošenje odluka, to je bio triger za ovu situaciju. Jasno je što je uloga nadzornog odbora u skladu s trgovačkim društvima, a želimo da i mi kao Skupština budemo informirani o svim odlukama, no ne miješamo se u kadroviranje. Bandić je imao odluku da se traži njegova suglasnost za svako zapošljavanje u Gradskoj upravi, makar se radilo o čistačici. Mi smo tu odluku ukinuli, Uprava je mogla zapošljavati u Holding bez suglasnosti gradonačelnika i skupštine.

- I dalje ne vidim koja je odluka nezakonito donijeta u Holdingu, uvjeren sam da je nije bilo.

Tomašević je komentirao slučaj Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada i kazao da ako je došlo do uništavanja ili iznošenja dokumentacije to je kazneno djelo, no dok je istraga u tijeku ne može davati informacije.


11:14 - Na početku presice javnosti se obratio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i osvrnuo se na obnovu Zagreba nakon potresa.

- Od 20. srpnja kontaktirali smo 3756 vlasnika objekata sa žutim i crvenim naljepnicama, ovaj tjedan mobilni timovi obilaze četvrti. Petorica službenika ovaj tjedan su počeli s pružanjem pomoći.

Korlaet je kazao i kako je nakon puknuća cjevovoda na Selskoj ukupno je 87 predmeta prijavljeno. 209 tisuća kuna za 19 predmeta, ukupni iznos 3,5 milijuna kuna.

image
Damjan Tadic/Cropix

Potom se javnosti obratio Tomašević. Prva tema bila je izrada proračuna.

- S obzirom na zatečeno stanje, gledamo kako aktivirati gradsku imovinu, posebno poslovne prostore, odnosno njihov zakup. Gradska vlast ne namjerava prodavati stanove, no to je drugačije kad se govori o prostorima. Idemo u aktivaciju, da se daju što više u zakup, da zakupnina bude komercijalna, i kad postoji interes da ih grad i proda. Krajem listopada idemo s prodajom 25 poslovna prostora vrijednosti 25 milijuna kuna. To ćemo raditi i ubuduće kako bi povećali prihode u idućoj godini. Napravili smo analizu koji bi mogli zadovoljavati i prostor za dječje vrtiće.

Druga tema je solarizacija javnih zgrada.

- Prijavljujemo se na norveške fondove i postavljamo panele na deset objekata u vlasništvu Grada Zagreba (bazen Svetice, bazen Utrine, Dom za starije osobe Trešnjevka 1 i 2...) Objekti moraju biti legalni i čisti vlasnički i imati određene uvjete, na tome je izvršen odabir. Ovo je samo početak - zaključio je Tomašević.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će redovnu konferenciju za medije u 11 sati u predvorju Gradske uprave. Na njoj bi trebalo biti riječi o dugovima Zagrebačkog holdinga.

Naime, C.I.O.S. grupa za gospodarenje otpadom potvrdila je u ponedjeljak da je podnijela zahtjev za ovrhom Holdinga, od kojega potražuje ukupno više od 11 milijuna kuna bez obračunatih kamata, nakon što je njihov dopis Holdingu ostao bez odgovora.

I zagrebačka tvrtka za zbrinjavanje otpada Reoma je u petak preko odvjetnika poslala ovršnu dokumentaciju na adresu podružnice Gradske čistoće. Razlog je, tvrde, što im Holding nije platio 14 milijuna kuna za odvoz glomaznog otpada.

Ivana Kekin jutros je za HRT rekla da ovrhe nisu sjele na račun, da se otvorila komunikacija s novim predsjednikom Uprave Holdinga, te da se krenulo u smjeru dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:29