GRADSKA MEGATVRTKA

Holding traži 17 direktora, neki stari vjeruju da će ostati jer imaju rezultate: ‘Javit ću se na natječaj‘

Voditelji i direktori podružnica s prosječnom neto plaćom od 17 tisuća kuna izabrani su na mandat od četiri godine
 Damjan Tadić/Cropix

"Ako želimo promjene, naše je pravo tražiti od 27 pročelnika i direktora gradskih poduzeća, bilo izvan Holdinga ili podružnica, davanje mandata na raspolaganje”, najavio je u svibnju budući gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, a sada na konferenciji za medije obznanio da je Zagrebački holding raspisao natječaj za 17 izvršitelja, voditelja podružnica, direktora koji nisu zaposlenici Zagrebačkog holdinga.

Nova struktura ZH

Za razliku od pročelnika čiji je reizbor izazvao osporavanja jer nisu dužnosnici i formalno bi imali pravo ostati do isteka mandata, izbor čelnih ljudi ZH za novu vlast je komotnija. Voditelji i direktori podružnica s prosječnom neto plaćom od 17 tisuća kuna izabrani su na mandat od četiri godine, imaju ugovore s odredbom koja upravi daje otvorene ruke da ih razriješi u svakom trenutku, a oni pritom uživaju sva prava koja imaju zaposlenici po kolektivnom ugovoru. U slučaju prijevremenog raskida ugovora imaju pravo na otpremninu u iznosu od tri mjesečne bruto plaće. Holding će poštovati zakonsku proceduru i obveze koje proizlaze iz njihovih ugovora, potvrđuju u Holdingu.

Većina voditelja i direktora izabrana je 2019. i 2020., a ugovori petero njih istječu ove godine; za Zagrebparking, Zagrebački digitalni grad, ZGOS, Zrinjevac i Upravljanje projektima. Za potonji koji vodi Marija Caharija, bivša tajnica pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, natječaj nije raspisan. Naime, novi natječaj bira se na temelju nove strukture ZH koji je dosad činilo 14 podružnica, osam društava i jedna ustanova, Gradska ljekarna.

"Novi" ZH imat će 11 podružnica, četiri društva i jednu ustanovu, a podružnice i društva koja nisu obuhvaćena natječajem spajaju se u jednu cjelinu. To su Upravljanje projektima i Upravljanje nekretninama, kao i AGM, a tvrtku ZGOS koja upravlja odlagalištem smeća na Jakuševcu objedinit će s Čistoćom.

Ravnatelj Arene Sretan Šarić s ugovorom do 2023. najavljuje da će se javiti na natječaj. Arenom upravlja sedam godina, izvukao ju je iz dubioza, te 40 dana "rasprodane" Arene podigao na 160. Šarić je zadovoljan odnosom nove uprave: "Upućeni su u poslovanje, nisu novi koji tek trebaju učiti. Normalni su, ne ponašaju se osvetnički. Ne vjerujem da ćemo završiti na cesti."

Podrška sindikata

Potezi nove uprave uživaju podršku sindikata. "Nadam se da će uprava uvesti reda i stvoriti sustav koji će funkcionirati ne po podobnosti nego po sposobnostima i omogućiti čelnim ljudima da imaju slobodne ruke. Nadam se da je kraj praksi uhljebljivanja onih kojima je jedina kvalifikacija bila da znaju organizirati novo uhljebljivanje. Cilj je da ZH bude profitabilno poduzeće, a to s Bandićevim kadrovima nije bilo moguće", kaže Darko Kleinberger, član pregovaračkog tima Sindikata ZH.

Iako to ne žele reći pod imenom i prezimenom, neki direktori smatraju da imaju odlične rezultate pa nema zapreke da ostanu. Ako se to ne dogodi, bit će to isključivo zbog političkih kriterija, kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:47