ATRAKTIVNI PROJEKT

Hotel na Plesu: Imat će 150 soba, bio-bar, wellness i pogled na Turopolje

Autori projekta su akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt te Jure Radić, tim koji je pobijedio i na natječaju za putnički terminal

Spektakularni novi putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, koji će se otvoriti u ožujku iduće godine, mogao bi uskoro dobiti, u neposrednom susjedstvu, nasuprot glavnog ulaza novog terminala, i jednako atraktivan hotel.

Naime, akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt, arhitekti koji su uz Juru Radića, građevinskog konstruktora, autori prvonagrađenog urbanističko-arhitektonskog rješenja novog putničkog terminala zračne luke “Franjo Tuđman”, ekskluzivno za Jutarnji otkrivaju da su za naručitelja Zračnu luku Zagreb d.o.o. upravo završili izradu idejnog projekta hotela. Za taj je projekt ovih dana zatraženo izdavanje lokacijske dozvole.

Posebni projekt

Sastavni dio natječaja za terminal bio je i airportcity, ali koncesionar značne luke Međunarodna zračna luka nije bila zainteresirana za hotel i airportcity te je taj dio isključen. Sada ga državno poduzeće Zračna luka Zagreb d.o.o dalje razvija kao posebni projekt. S idejnim projektom hotela i pri­prem­ljenom lokacijskom dozvo­lom Zračna luka Zabreb d.o.o pok­renut će javno nadmetanje za odabir najpovoljnijeg partnera koji bi trebao financirati gradnju i dobiti pravo na upravljanje hotelom određeni broj godina.

Terasa ZA rekreaciju Hotel u kategoriji četiri zvjezdice bit će veličine 32.000 četvornih metara.

- Bit će tipičnih dimenzija za hotele srednje veličine, imat će 150 soba i najviše 300 kreveta. Sadržavat će kongresni centar, trgovine, wellness centar, zatvorenu garažu - opisuje Branko Kincl.

U prizemlju će biti ulazni prostor, restoran s aperitiv-barom, trgovine i wellness. Prvi kat ima poslovnu namjenu, nudit će najam ureda, više polivalentnih dvorana za veće skupove i manjih prostora za sastanke za manji broj sudionika. Imat će i jednu terasu za organizaciju domjenaka na otvorenom.

- Hotel će nuditi četiri kategorije soba: standard, de luxe, apartmane suite, posebne sobe za osobe s invaliditetom. I predsjednički apart­man. Sve smo radili u suradnji sa stručnjacima za hotelsku industriju. Također, sobe su fleksibilne u načinu opremanja i u njihovim temeljnim tlocrtima te su prilagodive za razne goste - opisuje Velimir Neidhardt.

Hotel će u prvoj fazi imati 150 soba, a u drugoj se predviđa dogradnja još sto soba.

- Na krovu hotela bila bi terasa za rekreaciju - jedan otvoreni trim prostor za gimnastiku, sunčalište, bio-bar s ponudom baziranom na svježim zdravim sokovima te ponuda hidromasaža - s koje se pruža lijepi pogled na Turopolje. Dakle, dolje u prizemlju je veliki zatvoreni wellness, a gore otvoreni - kaže Branko Kincl.

Metalno pročelje

Hotel će u jezgri biti sagrađen od armiranog betona, a izvana odjeven u brisoleje i sjenila za kao zaštitu od sunca, te će stilski biti u skladu s novom zračnom lukom. Pročelje zgrade bit će od metala - aluminija i čelika - i stak­la. Kao i za budući terminal, može se reći da je to arhitektura koja se oblikuje konstrukcijom.

- Citirao bih velikog teoretičara arhitekture Talijana Bruna Zevija koji kaže da je arhitektura fizički oblik koji služi ljudima. Osnovna razlika između skulpture i arhitekture je u tome što skulptura u unutrašnjosti nema sadržaje koji služe ljudima. Arhitektura mora zadovoljiti niz uvjeta - kaže Branko Kincl.

U svijetu je već odavno uobičajeno da se putnicima nudi kombinacija zračne luke, parkirališta i smještaja u blizini.

- U planu je i da zračna luka i hotel budu povezani pješačkim pothodnikom ispod ceste i natkrivenom pješačkom stazom dužine 200 metara. Između hotela i ceste predviđen je i koridor za izgradnju željez­nice ili tramvaja - govori Velimir Neidhardt.

Sukladno master planu izgradnje airport cityja, osim hotela, planira se, s vremenom, izgraditi više zgrada s poslovnim prostorom i popratnim sadržajima višeg tehnološkog nivoa. Vrijednost investicije za gradnju hotela procjenjuje se na oko 15 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 01:25