POPLAVA U ZAGREBU

Hrvatske vode: Ustava Kuniščak nije predviđena za oborinsku odvodnju. Poziv s Trnja nismo dobili

Iz Hrvatskih voda ponovno poručju da je upravljanje oborinskom odvodnjom u nadležnosti Grada Zagreba
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su stanovnici naselja Trnje tijekom poplave koja je za vikend pogodila Zagreb provalili u ustavu Hrvatskih voda te otvorili odvodni kanal prema Savi, iz Hrvatskih voda izvijestili su kako ta ustava nije predviđena za rješavanje oborinske odvodnje.

"Predmetna ustava služi za zaštitu zaobalja od velikih voda rijeke Save. S njom se upravlja u slučaju proglašenja obrane od poplave što je nadležnost Hrvatskih voda, a što ovdje nije bio slučaj", odgovorili su iz Hrvatskih voda na upit Hine o okolnostima provale stanovnika Trnja u tu ustavu tijekom vikenda.

U noći s petka na subotu, zbog velike količine kiše, na Trnju, ali i u drugim dijelovima Zagreba, poplavili su brojni stambeni objekti, prometnice i podvožnjaci. U naletu poplave, stanovnik Trnja Tihomir Blagus provalio je u ustavu Kuniščak te uspješno otvorio odvodni kanal prema Savi.

Mediji su prenijeli i dojmove stanovnika prema kojima je taj manevar spriječio daljnje prodiranje vode u objekte i prometnice u tom naselju.

Međutim, Hrvatske vode su u odgovoru na upit Hine izvijestili su kako ta ustava nije predviđena za rješavanje urbane oborinske odvodnje.

Napomenuli su kako u nadležni centar obrane od poplava nije pristigao ni jedan poziv ili dojava povezana s ustavom na Trnju, te dodali da je u ovom slučaju, upravljanje oborinskom odvodnjom u nadležnosti Grada Zagreba.

Iz Hrvatskih voda nisu željeli komentirati postupak građana Tihomira Blagusa, kazavši da je "slučaj neovlaštenog upravljanja ustavom prijavljen policiji", a da je istraga u tijeku.

Direktor ViO: Palo je 80 litara kiše po metru četvornome, što sustav nije mogao podnijeti

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot rekao je u vezi s posljedicama poplave koja je proteklog vikenda pogodila Zagreb da je u nevremenu palo gotovo 80 litara kiše po metru četvornome, što sustav nije mogao podnijeti.

"U nevremenu u subotu palo je gotovo 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sustav je bio dupkom pun i sva voda s Medvednice do Save došla je do glavnog odvodnog kanala i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", rekao je Galijot u ponedjeljak u izjavi za novinare.

Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, vrijednom 22 milijuna kuna, koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama, dodao je.

Galijot je podsjetio da su u prvoj noći poplave primili oko 400 poziva, a u nedjelju ih je bilo samo 35.

"Do kraja mjeseca pripremljena je dokumentacija, koju smo pripremali devet mjeseci, za uspostavljanja nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba.

Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo s preljevima regulirali status vode koja teče kroz javni odvod", rekao je Galijot odgovarajući na pitanje što građani ubuduće mogu očekivati.

Dodao je kako je, kad je riječ o trećem stupnju otpadnih voda, ishođena građevinska dozvola, a procedura za izgradnju trebala bi biti ove jeseni. "Taj se projekt planira financirati novcem iz EU fondova", istaknuo je.

Zbog kišnog nevremena koje je u petak i nedjelju pogodilo Zagreb, poplavljene su ulice i mnoge zgrade, posebice u središtu grada.

Voda je, među ostalim, u nedjelju ponovno prodrla u podrum bolnice u Klaićevoj ulici, gdje je u petak poplavljena ljekarna, te u kantinu.

Poplavljene su, među ostalim, podrumske prostorije Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu, a krov je procurio na zgradi PMF-a, koja je oštećena u potresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 16:50